Dilema veche - o re:sursă deschisă

6 aprilie 2010
Dilema veche   o re:sursă deschisă jpeg

Dilema a avut website din 1995. A fost între primele o mie de publicaţii din lume care au "migrat" online. Primul server a fost în S.U.A. În 1996, odată cu numărul 195, 4 - 11 octombrie, website-ul Dilema se mută în România. Ca fapt divers, articolul lui Radu Cosaşu din acel număr începe aşa:

Nu-mi iese din cap acel inginer neamt care a solicitat o audienta Regelui Carol I ca sa-l anunte ca e decis sa plece din Romania, dupa citiva ani de lucru in proaspata noastra tarisoara. Maiestatea Sa i-a cerut explicatii. Inginerul s-a supus: "prea mult p... mo-sii, Maiestate!"

Din 2006 pînă în 2010 Dilema veche a avut un site mai degrabă static, care reproducea (cu variaţii) ediţia tipărită a revistei. În jurul acestuia s-a creat o comunitate invizibilă de comentatori şi opiniomani. Cele mai comentate articole: cele ale lui Andrei Pleşu. În ultimul an, numărul cititorilor a crescut constant ajungînd în ianuarie 2010 la 52.588 de clienţi unici cu 448.415 de afişări. Cifrele se găsesc aici. Ultimul număr în varianta veche a fost 320 din 1 aprilie 2010.

Odată cu numărul 321, revista migrează spre o nouă platformă de publicare. Website-ul nou nu va fi doar un suport pentru ediţia tipărită, ci spaţiul unei comunităţi vizibile a oamenilor cu dileme. Platforma pe care scriem este open source (cu sursă deschisă) şi se numește Drupal. Drupal este o platformă pentru conţinut web dezvoltată de mii de programatori din zeci de ţări care colaborează pentru a produce cel mai bun instrument de publishing în mediul online. Chiar şi în România există o comunitate puternică. Printre cei mai cunoscuţi utilizatori de Drupal se numără Casa Albă (în semn de prietenie şi bune relaţii, Palatul Élysée a copiat "la indigo" site-ul Casei Albe, cu ocazia vizitei lui Nicolas Sarkozy în SUA, fapt care a atras ironiile "interneţilor" francezi), cotidianul Le Figaro, revistele The Economist şi The New Republic, dar şi website-ul Ubuntu, cea mai populară distribuţie Linux.

Dar re:sursa deschisă Dilema veche nu se opreşte doar la nivelul tehnologic. Am descoperit, cu plăcere, existența unei pagini de Facebook, realizată de cititori, pe care nu o putem opera sau controla. Şi un cont de Twitter - http://twitter.com/dilemaveche -, realizat tot de un cititor. Într-o epocă "personal media" intenţiile utilizatorilor de web ajung mai departe (şi mai repede) decît orice strategie de marketing. De aceea nu vom apela la regulile proprietăţii intelectuale ca să controlăm fluxul informaţional al cititorilor şi felul în care aceştia aleg să împărtăşească opinii şi idei prezente în revistă. Ne dorim cît mai multe conturi de Twitter ale cititorilor de Dilema veche.

Noua platformă produce o Dilema veche dinamică, în care cititorii nu sunt numai comentatori, ci virtuali autori. Toţi acei comentatori care îşi utilizează simţul critic (dar şi pe cel geometric :) vor putea deveni, printr-un click, autori în acest spaţiu. Comunicarea dintre noi se va baza pe încredere - la autentificarea în site se cere o adresă validă de email -, astfel încît nimeni să nu poată întoarce inelul lui Gyges pe deget. Intenţia este de a crea o comunitate bazată pe cunoaştere, nu pe orgolii sau stări de regresie pe care mediul online le facilitează prin însăşi natura sa (un articol despre regresia online, scris de un psiholog în 1996, se găseşte aici).

Pe web citim, scriem, privim şi ascultăm. De aceea am introdus noi secţiuni multimedia - Galerie foto şi Videoblog - unde vom oferi alt tip de conţinut decît clasicele articole scrise. Din ce în ce mai multe studii demonstrează că "lectura online" solicită alte zone cerebrale decît lectura pe hîrtie. Ne interesează să explorăm împreună această provocare. În acelaşi timp adjectivul "veche" ne obligă să privim spre arheologia digitală: am conservat vechile site-uri (curînd vom recupera şi prima variantă, din 1995) şi așteptăm web-curatori să se joace cu ele. 

Mai multe informaţii despre Drupal: Drupal.org, Drupal Romania.

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Ramzan Kadîrov şi Vladimir Putin FOTO AFP
Reacția Kremlinului după ce Kadîrov a cerut utilizarea armelor nucleare în Ucraina
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat, luni, că motivele pentru utilizarea armelor nucleare tactice de randament redus sunt precizate în doctrina de apărare a Rusiei.
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Iohannis cere toleranță zero privind plagiatul: O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără excepție
Klaus Iohannis a cerut ca în noile legi ale educației să fie toleranță zero privind cazurile de plagiat, fiind nevoie de prevederi care să întărească integritatea în mediul universitar.
Soldati ucrainieni pe frontul din Herson FOTO profimedia 0675801159 jpg
Separatist pro-rus din Herson, după ce Ucraina a spart linia frontului: Nu intrați în panică VIDEO
Kirill Stremousov, șeful adjunct al autorității impuse de Rusia în Herson, a spus într-o înregistrare video că „totul este sub control în direcția Herson”, confirmând totuși că forțele ucrainene au spart linia frontului.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia