Detaşamentul „Negrii”: o tragedie antică

Marian VOICU
11 mai 2011
Detaşamentul „Negrii”: o tragedie antică jpeg

Este oare posibil să înţelegem suferinţele, gîndurile şi emoţiile celor care au fost călăi şi nu victime? Pot fi asasinii figuri tragice care să trezească în noi simpatie şi înţelegere? Acestea sînt întrebările de la care au pornit cei doi regizori, Goran Dević şi Zvonimir Jurić, care în momentul declanşării războiului din fosta Iugoslavie aveau 20 de ani.

Au mai trecut încă 20 de ani de atunci şi Balcanii sînt încă bîntuiţi de remuşcare şi furie, de ură şi nostalgie, de vinovăţie şi compasiune.

Detaşamentul „Negrii” este un film despre război în care nu vedem o confruntare între două armate. Nu asistăm la desfăşurări de forţe militare, la mişcări tactice, la triumful binelui. Vedem bărbaţi înfrînţi, copleşiţi de îndoială şi de remuşcări, de pierderea stupidă a camarazilor. Războiul s-a mutat în ei înşişi.

De fapt, nici nu este nevoie de poveste pentru că o ştim cu toţii prea bine. Cunoaştem şi personajele. 

Pe 15 aprilie 2011, generalul croat Ante Gotovina a fost condamnat la 24 ani de închisoare de către Tribunalul Penal pentru fosta Yugoslavie de la Haga, fiind găsit vinovat de crime împotriva umanităţii, săvîrşite în timpul operaţiunii „Storm” din 1995. Croaţii au putut urmări în direct desfăşurarea procesului şi pronunţarea sentinţei pe televizoare uriaşe amplasate în pieţele publice. Un val de furie şi lacrimi a străbătut Croaţia. „Este o sentinţă împotriva ţării noastre”, s-a spus. Oficialii de la Zagreb au afirmat că statul croat este o victimă a Occidentului şi că se încearcă falsificarea istoriei.

Pentru croaţi, Gotovina este un erou. Iar ca el mai sînt mulţi, cu grade mai mici. Unul dintre ei a fost judecat şi găsit vinovat în dosarul „Garajul”. I s-au retras titlurile militare şi cel de parlamentar, însă a fugit în Bosnia. Tot despre crimele dintr-un garaj vorbeşte în treacăt şi Detaşamentul „Negrii”. Intrăm o singură dată în acest spaţiu al ororii: vedem pereţii plini de sînge şi cîrpele care au fost odată hainele civililor, vedem cum becul se balansează în mirosul greu al morţii.

Poate fi vinovăţia judecată de alţii? Pisica neagră (crnci) care va făta curînd, mascota grupului, este lovită, din nepăsare şi plictiseală, de un nou-venit. Va urma furia veteranului şi ameninţarea cu moartea.

Sîrbii şi croaţii se judecă şi sînt judecaţi în două instanţe internaţionale: Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie de la Haga şi Curtea Internaţională de Justiţie. Croaţia a depus plîngere la CIJ în 1999, acuzînd autorităţile de la Belgrad de genocid. A urmat o plîngere similară a sîrbilor împotriva croaţilor. Croaţii celebrează ziua ofensivei finale din operaţiunea Storm ca sărbătoare naţională. Sîrbii o comemorează ca pe una dintre cele mai teribile crime. Cine va face dreptate? Cine va scrie istoria?

Întrebaţi dacă ar oferi informaţii care ar duce la arestarea generalului Gotovina, pentru ca astfel accesul Croaţiei în UE să fie asigurat, 90% dintre croaţi au răspuns “Nu”. În Serbia, un sondaj similar arăta că generalul Ratko Mladić, încă în libertate, se bucură de o simpatie egală. Deşi se oferea o recompensă de 1 milion de dolari pentru orice informaţie care ar duce la arestarea acestuia, iar UE condiţiona începerea negocierilor privind aderarea Serbiei cu arestarea lui Mladić, 85% dintre sîrbi au răspuns "Nu".

Croaţii cred că este nedrept să plătească pentru crimele sîrbilor. Sîrbii afirmă că este o conspiraţie a Occidentului împotriva lor. Indiferent cîte gesturi de reconciliere vor face oficialii celor două state, vinovăţia va pluti în continuare, nu numai în pieţele publice, ci şi în inima soldaţilor.

Detaşamentul „Negrii” este un film care are aerul unei tragedii antice despre nefericirea de a fi (doar) om.

Marian Voicu este jurnalist TVR, autor al documentarului „Serbia după război. În căutarea adevărului”.

Filmul croat Detaşamentul „Negrii” va fi prezentat în cadrul Festivalului Filmului European, vineri, 13 mai, ora 19:00, la Cinemateca Eforie.

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului se desfăşoară în Bucureşti (5 - 15 mai), Brașov (12 - 15 mai), Iași (19 - 22 mai), Timişoara (19 - 22 mai) și Tîrgu Mureș (26 - 29 mai)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.