Despre românii din Argentina - interviu cu Sena LATIF

20 mai 2014
Despre românii din Argentina   interviu cu Sena LATIF jpeg

Doamna Sena Latif este însărcinat cu afaceri al Ambasadei României la Buenos Aires.

În ce domenii colaborează mai bine România și Argentina? Ca afaceri, cultură, etc.

Relațiile între România și Argentina au o îndelungată tradiție, anul acesta se împlinesc 83 de ani de la formalizarea raporturilor diplomatice între cele două state. Între domeniile prioritare de colaborare bilaterală este sectorul cultural-academic, unde în ultimii ani am avut numeroase activități și schimburi reciproce. E și domeniul comercial-economic, cu accent special asupra potenţialului deosebit de cooperare în sfera agriculturii, energiei sau sectorului IT. Pe plan cultural, aș dori să evoc organizarea unui important festival de film românesc la Buenos Aires, în prima parte a anului precedent, pe care ne propunem să îl reluăm și să îl extindem, precum și participări româneşti numeroase la festivaluri și concerte de muzică clasică. Au fost deosebit de apreciate în Argentina, de asemenea, proiecte teatrale, expoziții de artă contemporană ș.a.

Referitor la cooperarea academică, mă bucură interesul sporit al tinerilor argentinieni de a studia în universități românești. Pe lîngă solicitanţii de burse de studiu, discutăm de asemenea despre specializarea inginerilor argentinieni în unități de învățămînt superior din țara noastră. Propunerea aparține părții argentiniene și survine pe fondul prestigiului de care se bucură învățămîntul politehnic din țara noastră, în special secțiile de transporturi și petrol și gaze, ceea ce se leagă totodată de potențialul cooperării economice în acest sector. Cooperarea comercial-economică a continuat, de asemenea, să se desfășoare în mod satisfăcător, iar domeniul agriculturii reprezintă momentan unul din sectoarele cheie în atenția celor două țări, atît la nivelul instituțional, cît și al producătorilor și asociațiilor de profil. Nu în ultimul rînd, am avut și avem o colaborare foarte bună în ce privește consolidarea cadrului juridic bilateral dintre statele noastre, cu o serie de acorduri și memorandumuri ce vor facilita cooperarea în majoritatea domeniilor de interes comun.

Cîți români trăiesc actualmente în Buenos Aires? Există o comunitate românească, întîlniri etc.?

Din datele Ambasadei, în Buenos Aires și zona metropolitană adiacentă trăiesc în prezent peste o mie de cetățeni români sau originari din România. Argentina a fost, în mod tradițional, alături de Brazilia, principala destinație a emigranților români de pe continentul sud-american. Principalul val migrator către Argentina a avut loc în prima parte a secolului XX, în special în perioada interbelică. În anii `30 ai secolului trecut se estima că pe teritoriul acestui stat trăiau aproximativ 10.000 de persoane originare din România, multe dintre acestea avînd origini etnice diverse: evreiască, germană, maghiară, slovacă etc.

Astăzi Ambasada acordă o importanță deosebită cultivării relațiilor cu diaspora românească din Argentina și dezvoltă raporturi de colaborare și parteneriat cu principalele asociații românești din Buenos Aires – Asociația Mutuală România-Argentina și Asociaţia Creştin-Ortodoxă Română din Argentina. Membrii comunității române au posibilitatea de a se înregistra la sediul misiunii diplomatice, fiind invitați să participe atît la evenimentele destinate exclusiv diasporei – precum aniversarea Zilei Limbii Române, cît și la tradiționala recepție organizată de Ambasadă cu prilejul Zilei Naționale sau la numeroasele manifestări culturale pe care le realizăm în fiecare an. De asemenea, trebuie să menționez, aici, contribuția românească actuală la viața culturală a Argentinei, unde se remarcă importanta scriitoare argentiniană Alina Diaconu, născută la București, a cărei activitate a fost distinsă cu numeroase premii.

Știu că există mulți urmași de a doua sau a treia generație ai emigranților evrei de după război. Au ei o identitate separată, mai păstrează ceva românesc? Există informații despre ei?

Într-adevăr, Argentina este considerată țara cu cea mai numeroasă comunitate evreiască din America de Sud, estimată la aproximativ 300.000 de persoane. O parte însemnată a evreilor argentinieni provin sau sînt urmași ai unor emigranți din România. Din perspectivă istorică, migrația evreilor dinspre zona României către Argentina a început la finele secolului al XIX-lea, aceștia fiind originari mai ales din Transilvania și Basarabia. De altfel, unii emigranți evrei basarabeni de la începutul secolului XX au avut contribuții fundamentale la deoltarea economică a Argentinei, ei fiind cei care au introdus aici cultura de floarea-soarelui, în Provincia Entre Rios. Migrația evreilor români către Argentina a continuat în perioada interbelică și s-a accentuat în timpul și după cel de-al doilea război mondial, în condițiile instaurării regimului comunist.

În prezent, Ambasada dezvoltă relații strînse cu asociațiile evreiești din Argentina și încurajează prezervarea elementelor identitare românești în rîndul evreilor argentinieni originari din România și a urmașilor acestora, o abordare similară existînd și în raport cu membrii comunităților armene, germane sau maghiare care sînt originari din țara noastră. Țin să menționez că evreii originari din România sînt parte activă a evenimentelor organizate de Ambasadă, unele dintre acestea fiindu-le dedicate în totalitate, precum omagierea - în mai 2012 - a domnului Bernardo Hirsch, originar din localitatea Reteag, județul Bistrița Năsăud, unul din ultimii supraviețuitori ai lagărului de exterminare de la Auschwitz. Nu în ultimul rînd, mă bucură interesul sporit al emigranților români sau originari din România și al urmașilor acestora, inclusiv evrei, de a redobîndi cetățenia română. Cu acest prilej, pe lîngă aspectele de ordin tehnic și procedural, cei tineri au un bun motiv de a dobîndi sau actualiza cunoștințele de limba română, obligatorii în vederea depunerii jurămîntului de credință față de România. De altfel, mulți dintre aceștia au realizat sau au preconizate călătorii în România, pentru a vizita locurile natale ale înaintașilor, iar unii intenționează chiar să realizeze investiții în România.

Din punct de vedere cultural cum se desfășoară schimburile româno-argentiniene? Au loc evenimente românești, de promovare a culturii române aici?

După cum menționam deja, acesta este unul din domeniile cele mai dinamice la nivel bilateral. Au loc, așadar, numeroase evenimente românești sau cu participare românească, ce promovează atît valorile culturale tradiționale, cît și arta contemporană și noi domenii în care artiștii români excelează. Ne putem referi aici la prezența în Argentina a unor artiști sau orchestre de renume internațional, precum participarea pianistului Horia Mihail la ultima ediție a Festivalului de la Ushuaia, și susținerea unui concert în cadrul renumitului centrul cultural Usina del Arte din Buenos Aires, în luna octombrie. Apoi, turneul în America de Sud al Orchestrei Simfonice București din luna noiembrie a inclus și orașele argentiniene Buenos Aires și Rosario.

În contextul celebrării Zilei Naționale a României, Ambasada a organizat - pe lîngă recepția oficială – o serie de evenimente culturale, între care amintesc prezentarea instalației de artă contemporană „Plai natal, grădină-n floare” a artistului vizual Ioana Ciocan, expusă la sediul Ambasadei și la Usina del Arte, centru prestigios, de referință în spațiul cultural și arhitectural al capitalei argentiniene. În afară de festivalul de film românesc de care spuneam mai devreme, au avut loc proiecții de de film românesc de asemenea în orașul La Plata, important centru universitar și capitala Provinciei Buenos Aires, în paralel cu o expoziție de promovare cultural-turistică. Un proiect care a captat de asemenea interesul unui public foarte larg din capitală a fost proiectul teatral Long Distance Affair coordonat, printre alţii, de românca Ana Mărgineanu, prezentat în cadrul Bienalei de Artă pentru Tineret din Buenos Aires. Acestea sînt doar cîteva din evenimentele anului 2013, pentru a vă oferi o imagine orientativă.

În România există o comunitate în creștere dedicată tango-ului, care pare a fi un produs de export foarte căutat. Ce credeți că s-ar putea exporta cu succes din România către Argentina?

Dincolo de produsele clasice deja existente în structura exporturilor românești către Argentina, care preconizăm că vor continua să prezinte interes pe această piață (produse siderurgice, motoare și componente electrice şi electronice, componente auto etc.), consider că am putea exporta cu succes îndeosebi produse/servicii din sectorul IT și sisteme de securitate, unde România excelează – așa cum a fost demonstrat prin premii de renume la nivel mondial. Alt „produs de export” important se prefigurează a fi expertiza românească în domeniul securității energetice, inclusiv energii regenerabile, pornind de la aprecierea de care se bucură specialiștii români în materie și interesul deja manifestat de partea argentiniană în acest sens.

Nu în ultimul rînd, renumele pe piața sud-americană a serviciilor și produselor românești de înaltă calitate în domeniul geriatriei ne face să credem, de asemenea, în potențialul acestui domeniu de cooperare.În afară de aceste sectoare cu potențial ce poate fi valorificat în perioada următoare, aș dori să menționez aici și unele așa-zise produse de export deja consacrate în Argentina. Poate chiar la nivelul la care tango-ul este cunoscut în România, numeroși argentinieni – reprezentînd atît instituții de specialitate, cît și publicul larg – apreciază contribuția României la procesul de cartografiere al Patagoniei, grație activității exploratorului de origine română Iuliu Popper. Iar, mai recent, am remarcat, de asemenea, setea deosebită a publicului argentinian pentru, pe de o parte, muzica clasică românească, apreciată și promovată în centre culturale consacrate argentiniene – chiar în renumitul Teatrul Colon – și, pe de altă parte, pentru cinematografia românească.

Sugestiv în acest sens este faptul că în ultima perioadă au existat asmenea manifestări chiar din propria inițiativă a argentinienilor, dincolo de acțiunile demarate de Ambasadă, și ne propunem desigur să „capitalizăm” acest interes și să consolidăm prezența acestor ”produse de export” în Argentina.

a consemnat Iuliana Alexa

Foto credit: Wikimedia Commons

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.
image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).