Despre graşi, numai de bine

9 martie 2011
Despre graşi, numai de bine jpeg

Dramaturgul american Neil LaBute are bunul obicei de a diagnostica tare sociale contemporane, cu precădere ale urbanităţii, suprasaturată de boli şi disfuncţii, unele moştenite de la generaţiile anterioare, altele noi, în continuă înmulţire şi dezvoltare. În unele texte, LaBute atacă dogma socială, un set de reguli nescrise, dar implementate de noii legiuitori media. În The Mercy Seat, montată la Teatrul Act în urmă cu cîţiva ani, un cuplu încălca norme vechi, dar în vigoare, care vizau morala, religia, patriotismul, perechea corectă. Despre această corectitudine a împerecherii dictată de societate e vorba şi în Fat Pig, regizată tot la Teatrul Act de Cristi Juncu, sub titlul XXL. De data aceasta, LaBute scoate la lumină acel canon de frumuseţe pe care trebuie să îl respecţi pentru ca şi societatea să te respecte sau măcar să te accepte.

LaBute atacă usturător standardul fizic impus de tv, operînd analitic pe un cuplu care sfidează regula. El, good looking, ea, supraponderală, un soi de Romeo şi Julieta care se iubesc azi, cînd aparenţele reprezintă totul. Urmarea firească este judecata publică via internet şi răstignirea pe altarul securităţii_sociale_care_nu_permite_bizarerii.

În stilu-i caracteristic, odată cu subiectul, LaBute tîrăşte şi o trenă vaporoasă de subteme. Un hiatus se cască uriaş între nevoile şi dorinţele celor două sexe în perioada de aur a vieţii lor active, adică între 20 şi 35 de ani. Ele (încă) au nevoie de o identificare socială prin încadrarea în tiparul clasic soţ – copil – casă, ceea ce le face să aibă nesuferita tendinţă de a accelera mental relaţiile (un tip care le zîmbeşte devine în zece secunde posibil soţ). Dacă lucrul ăsta nu se întîmplă, apare mania distructivă „ceva e în neregulă cu mine”. Nu prea vrei să fii în preajma unei femei într-un astfel de moment, cînd ea se ghidează după o logică a sentimentelor care duce de la frustrare la invadarea intimităţii „fostului”, pe baza unui raţionament patologic aberant că totul se întîmplă doar ca să o rănească pe ea (Jenny – Irina Velcescu, excelent de antipatică). Tare ne mai place să ne dăm victime!

De partea cealaltă, ei vor să valorifice la maximum libertatea şi frumuseţea ca pe două daruri divine, prin urmare consumă bulimic femei pe care le părăsesc apoi pe motiv că îi plictisesc sau îi agasează. Normal. Cînd mănînci mult, ţi se apleacă. Uneori însă, sub masca de Casanova cinic se ascund bine traume din copilărie.

Unul dintre subiectele preferate ale dramaturgului, relaţiile la serviciu, este reflectat „la liniuţă”. Bîrfa, updatată prin tehnologie, devine înfricoşător de intruzivă. Viaţa personală este publică prin mail, mess, mass pe mess, youtube. Se va găsi mereu un binevoitor paparazzo de ocazie (Carter – Vlad Zamfirescu, logoreic, avid de clişeizare, plin de umor şi lipsit de inimă) care să înregistreze, pentru o posteritate de cinci minute, imaginile compromiţătoare ale unui scandal amoros.

Neil LaBute este maestru în disecţii psihologice fine. Timiditatea lui Tom se cuibăreşte comod în obezitatea lui Helen. Într-un fel, amîndoi sunt defecţi din punctul de vedere al normelor sociale, astfel încît relaţia lor se bazează pe complementaritatea „tarelor” şi afinitatea discursului. Nevoit să fie în societate la un nivel de frumuseţe/ umor/ fericire/, resimţit ca agresiv, Tom se simte liber cu simpatica Helen care îi pretinde doar să o accepte aşa cum e: grasă şi, prin urmare, conform unei alte cutume sociale, jovială. De fapt, complexatul Tom este atras de siguranţa lui Helen, pe care va sfîrşi însă prin a o destabiliza. Cînd iubeşti mai mult decît eşti iubit, înnebuneşti un pic. Şi doare.

Cu o dublă distribuţie, Andi Vasluianu şi Tudor Aaron Istodor, Tom este scanat pe amîndouă feţele. Vasluianu face din el un fel de blegul grupului, arătos, dar stîngaci, intimidat de femei cărora nu le poate face faţă. Istodor marşează emoţionant pe timiditate, exteriorizînd vulnerabilitatea interioară a lui Tom prin fragilitatea fizică.

Dificil trebuie să fi fost pentru Raluca Vermeşan să o joace pe Helen. Actriţa are datele anatomice ale personajului şi întregul arsenal de probleme care face ca subiectul spectacolului să i se fi părut probabil extrem de personal. Raluca Vermeşan are însă puterea de a se expune cu siguranţa zen a personajului, cucerind printr-o serenitate încîntătoare.   

În traducerea scînteietoare a Irinei Velcescu, textul îşi păstrează marca LaBute, replica scurtă, ascuţită, plină de umor. Simpatia lui Cristi Juncu pentru dramaturgul american este cunoscută, regizorul a mai montat cîteva texte ale acestuia, de fiecare dată şlefuind cu răbdare personaje şi situaţii scenice pentru a se retrage apoi discret în spatele lor. Acest gen de text are nevoie de o montare cinematografic - minimalistă, iar Juncu are inteligenţa şi lipsa de orgoliu necesare pentru a face exact aşa. În plus, regizorul ştie să îşi aleagă bine actorii, spectacolul avînd, din acest punct de vedere, o calitate rarisimă, aceea a egalităţii în excelenţă a interpretării. 

Pe întreg spaţiul de joc, Cosmin Ardeleanu a desenat trasee precise în care trebuie să funcţioneze elementele de recuzită. Norma este astfel prezentă în detaliu, de la spaţiul scaunului la un ostentativ „90-60-90” care ar putea fi răspunsul la celebra întrebare „oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai frumoasă din ţară?”. Spune-mi cum arăţi ca să-ţi spun ce cred despre tine. Deficienţa de frumuseţe este asociată unei deficienţe de caracter. Cum e politically correct să arăţi?

Spectacolul înregistrează seismografic un eşec, acela al imposibilităţii de a trăi contra curentului. E prea obositor să fii altfel.

Teatrul Act
XXL (Fat Pig), de Neil LaBute
cu: Andi Vasluianu / Tudor Aaron Istodor, Raluca Vermeşan, Irina Velcescu, Vlad Zamfirescu
Regia: Cristi Juncu
Scenografia: Cosmin Ardeleanu

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.