De la Claudio Abbado la Voces8, plus două gînduri cu… români

24 februarie 2014
De la Claudio Abbado la Voces8,  plus două gînduri cu… români jpeg

De Claudio Abbado sigur aţi auzit: unul dintre cei mai mari dirijori ai contemporaneităţii, stins din viaţă la 80 ani în 20 ianuarie 2014. Nu ştiu însă dacă aţi auzit (încă) de ansamblul britanic Voces8; şi dacă nu ştiţi nimic despre el, aflaţi că la momentul actual este unul dintre cel mai interesante, calitative şi sigur, mediatizate, grupuri corale la nivel mondial.

Vă puteţi face o idee despre cine sînt cei 8 cîntăreţi care compun Voces8 urmărind cîteva materiale pe Youtube. 

Ceea ce nu spun însă aceste video-clipuri este că majoritatea membrilor ansamblului Voces8 au fost mai întîi membri ai Corului Westminster Abbey; abordează un repertoriu foarte larg – de la muzică medievală la jazz; sînt implicaţi în numeroase proiecte de educaţie muzicală; şi nu în ultimul rînd, cîntă foarte bine.

Primul lor disc pentru prestigioasa casă Decca a apărut în 3 februarie 2014 şi se intitulează Eventide; deja este pe locul al doilea în topul vînzărilor de muzică pe Amazon. Poate că aţi ascultat albumul Officium cu saxofonistul Jan Garbarek şi ansamblul vocal Hilliard, un mare succes al anilor nouăzeci: ei bine, Eventide propune aceeaşi atmosferă şi timbralitate – alături de Voces8 cîntă saxofonistul Christian Forshaw. Este un album cu un repertoriu foarte larg din punct de vedere stilistic – de la Thomas Tallis la John Williams, dar cu un punct comun: atmosfera de meditaţie, de linişte, un disc de ascultat cînd ziua se îngînă cu noaptea şi foarte important, o muzică accesibilă unui public foarte larg, nu neapărat doar celor care iubesc muzica clasică.

Mozart cu Abbado şi Argerich

Cred că nu este pur şi simplu o întîmplare că primul şi ultimul disc al dirijorului Claudio Abbado au fost înregistrate în compania pianistei Martha Argerich. În 1967, Abbado şi Argerich apăreau pe coperta unui disc cu concerte de Ravel şi Prokofiev, devenit imediat un reper la care se face şi astăzi referinţă. În 2013, Abbado şi Argerich interpretau pe scena Festivalului de la Lugano două concerte pentru pian şi orchestră de Mozart – numerele 25 şi 20, alături de Orchestra Mozart din Bologna pe care Abbado a înfiinţat-o în 2004. Acele înregistrări figurează astăzi pe un disc lansat în 10 februarie 2014; însă la momentul cînd a început să se vorbească pentru prima dată de acest disc, nu se ştia că va fi şi ultimul album al dirijorului italian care s-a stins din viaţă în 20 ianuarie 2014.

E greu de explicat în cuvinte în ce constă calitatea unui interpret de muzică clasică, de ce unul este mai bun decît altul. Pentru că totul se reduce la fiorul pe care un artist îl trezeşte în sufletul publicul său în momentul cînd cîntă efectiv – poate fi pe scenă, poate fi pe un disc. Iar eu, ascultîndu-i pe Argerich şi Abbado am avut în faţa imaginea unui diamant perfect şi mi-am spus că probabil aşa şi-ar fi imaginat şi Mozart interpretarea ideală pentru concertele sale.

Dacă primul disc Argerich-Abbado a rămas un icon al muzicii clasice, cu siguranţă, şi acesta, ultimul, va avea aceeaşi soartă.

O chitară din Aranjuez…

…răsună în mîinile unui tînăr muntenegrean de 31 ani care în ultimul timp bate recordurile de vînzări în ceea ce-i priveşte pe debutanţii în piaţa discografică a muzicii clasice: în 3 ani de colaborare cu Universal music a vîndut nu mai puţin de 260.000 de albume.

Milos Karadaglic deţine toate ingredientele unei vedete: este un excepţional interpret, cu o tehnică uluitoare şi o carismă specială; are şi o poveste foarte interesantă – în fond, cum a ajuns un muntenegrean vedetă la Deutsche Grammophon? Ei bine, la 17 ani, Milos Karadaglic a primit o bursă la Academia Regală de Muzică din Londra şi aşa a început aventura sa în lumea bună a muzicii clasice. Aranjuez este al patrulea album semnat de Karadaglic, după ce precedentele trei s-au bucurat de un succes deosebit. Este cunoscut faptul că chitara este considerată unul dintre cele mai uşor accesibile instrumente clasice: toţi am zăngănit măcar o dată la chitară sau ne-am lăsat fermecaţi de muzica pentru chitară clasică, în special cu nuanţe spaniole.

Iar Aranjuez este chiar omagiul suprem adus muzicii spaniole pentru chitară. Albumul, lansat în 17 februarie 2014, cuprinde două dintre cele mai iubite concerte pentru chitară şi orchestră: Concertul din Aranjuez şi Fantezia pentru un gentilom de Joaquin Rodrigo, alături de trei piese pentru chitară solo. Alături de Milos Karadaglic: Orchestra Filarmonicii din Londra, condusă de Yannick Nezet Seguin, acesta din urmă, un canadian de 38 ani care nu încetează să uimească prin calitatea excepţională a fiecărui concert sau spectacol de operă pe care-l dirijează.

Toate aceste trei albume au putut fi ascultate la Radio România Muzical şi sînt disponibile pentru reascultare pe site-ul proiectului „Votează discul de muzică clasică al anului 2014” (www.romania-muzical.ro), unde chiar vă invit să daţi note albumelor intrate în concurs.

De asemenea, discurile sînt disponibile şi în magazinele de specialitate din România, la www.getmusic.ro sau, pentru fişiere audio, la www.itunes.com.

Şi pentru final, două gînduri: de ce n-ar fi posibil ca un al doilea Milos Karadaglic să fie românul Mircea Gogoncea, şi el, în prezent, student la Academia Regală de Muzică din Londra? La 22 ani, Mircea Gogoncea are aceleaşi date artistice ca şi Karadaglic; să sperăm că va avea şi acelaşi noroc. Oricum, Mircea Gogoncea este candidatul propus în 2014 de Radio România Muzical pentru concursul New Talent derulat sub emblema Uniunii Europene de Radio.

Şi al doilea gînd: asistentul lui Yannick Nezet Seguin la Orchestra Simfonică din Philadelphia este dirijorul român Cristian Măcelaru, care zilele acestea dirijează cu mare succes Orchestra Simfonică din Chicago şi despre care presa americană spune că este o stea în devenire. Să fie Cristian Măcelaru următorul Yannick Nezet Seguin?

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?