De ascultat într-o (mini)vacanță – pentru copiii de la 4 la 99 ani

27 noiembrie 2015
De ascultat într o (mini)vacanță – pentru copiii de la 4 la 99 ani jpeg

Patru zile libere la început de iarnă: să fie ski, un city break sau pur și simplu leneveală acasă? Poate un film la cinema sau un spectacol de văzut? Sau, poate, există și posibilitatea de a asculta cîteva lucruri interesante apărute în ultima perioadă, muzică clasică, și nu numai, ca de exemplu, canzonete cu tenorul Juan Diego Florez.

Italia cu Juan Diego Florez

Juan Diego Florez este în prezent cel mai cunoscut tenor care cîntă operă belcanto, acel gen de operă practicat la începutul secolului al XIX-lea, cu arii de o remarcabilă virtuozitate. Puțini însă își mai amintesc că Juan Diego Florez a debutat în țara lui natală, Peru, cîntînd muzică tradițională peruană și muzică ușoară. De la 17 ani s-a orientat însă către muzica de operă, odată cu debutul studiilor la Conservatorul din Peru. Vocea deosebită i-a deschis drumul către o carieră internațională de invidiat: la 23 ani, în 1996, a debutat la Festivalul Rossini de la Pesaro (unde în 2016 se pregătește o ediție dedicată aniversării a 20 ani de la debutul său) și apoi toate marile teatre de operă l-au avut ca invitat, inclusiv pretențiosul și atît de bine promovatul teatru Metropolitan din New York.

Un artist cu o carieră de un asemenea nivel își poate permite uneori să fie nu mai puțin serios, aș spune, ci ludic, abordînd și un repertoriu considerat mai “light”, o atitudine, de altfel, de înțeles. Pentru că publicul de astăzi poate prefera să asculte mai curînd un mănunchi de canzonete celebre decît arii de virtuozitate, iar în cazul discului Italia lansat de Juan Diego Florez în septembrie 2015, chiar e de înțeles de ce.

Cum să nu asculți cu plăcere cîntece pe care cu toții, cred, le-am auzit măcar o dată, simbol al unei Italii muzicale, cu un cîntăreț care chiar dacă nu e italian, înțelege foarte bine sufletul italian (Juan Diego Florez are, de altfel, o locuință la Pesaro, în Italia), într-un aranjament orchestral care amintește de modul cum sînt interpretate în mod tradițional canzonetele (un ansamblu în care regăsim, de exemplu, mandolina, la care cîntă singurul mandolinist nominalizat la premiile Grammy din istoria acestor distincții, israelianul Avi Avital)?

Selecțiuni de pe acest album au putut fi ascultate la Radio România Muzical în cadrul emisiunii Portret nonconformist și pot fi reascultate pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015

Petrică și lupul la Hollywood

Am mai scris despre această producție extrem de interesantă: o versiune contemporană a poveștii muzicale semnate de Serghei Prokofiev, narată de rockerul Alice Cooper, cu muzică nu doar de Prokofiev, ci și de Mahler, Wagner, Elgar, etc. interpretată special pentru acest album de Orchestra de Tineret a Germaniei, condusă de Alexander Shelley. O poveste pentru copiii de astăzi, apărută pe 13 noiembrie 2015 la casa Deutsche Grammophon sub o dublă formă: un album audio, dar și o aplicație animată pentru Ipad prin care copiii pot interacționa cu personajele celebrei povești.

Versiunea originală în limba engleză a acestei producții, însoțită de un interviu cu Alice Cooper, poate fi ascultată la Radio România Muzical luni, 30 noiembrie, de la ora 19.00 și duminică, 6 decembrie, de la ora 13.05 sau oricînd, după data de 2 decembrie, pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Și cîteva albume mai serioase...

Recomand cu multă căldură noul album semnat de violoncelista americană Alisa Weilerstein cu muzică de cameră aparținînd lui Serghei Rahmaninov și Frederic Chopin, înregistrat alături de pianistul Inon Barnatan. O muzică deosebit de frumoasă și o interpretare excelent dozată aparținînd unor muzicieni care fac o carieră de invidiat în Statele Unite ale Americii. Ea, recunoscută drept una dintre cele mai importante violonceliste ale timpurilor noastre, la nivel internațional, el, în prezent, artist in association al Filarmonicii din New York, fanion al culturii muzicale americane. Alisa Weilerstein este recunoscută pentru stilul ei pasional și pasionat de a face muzică: într-un repertoriu romantic cameral, ar fi putut să cadă în capcana interpretării romanțioase, însă, nu, ea găsește tonul just; iată un disc potrivit pentru o seară rece de iarnă, în singurătate, la gura sobei...

În 1 septembrie 2015, probabil cel mai cunoscut muzician japonez, dirijorul Seiji Ozawa, a împlinit 80 ani. Și și-a făcut cadou un disc cuprinzînd lucrări pe care nu le înregistrase pînă atunci niciodată, surprinzător, avînd în vedere că Ozawa este specializat (și) în muzica de operă, și în repertoriul francez. Mă refer la fantezia lirică Copilul și vrăjile de Maurice Ravel, o mini-operă foarte rar auzită astăzi, care se petrece tot în lumea copiilor, ca și Petrică și lupul dar într-un limbaj mai puțin accesibil celor mici, adresat mai curînd celor mari. Pe același disc sînt înregistrate alte două lucrări de Ravel: celebra Alborada del gracioso și ciclul de melodii Sheherazade, cu Susan Graham în prim plan, cea mai cunoscută mezzosoprană americană a momentului. Într-o notă mai subtilă, repertoriul ales reflectă de fapt congruența dintre două lumi – cea asiatică și cea franceză – specifică și lui Seiji Ozawa. Toate lucrările fac trimitere, muzical sau ideatic, (și) la Asia, deși sînt semnate de un francez, toate lucrările sînt interpretate alături de o orchestră japoneză, Saito Kinen, înființată chiar de Seiji Ozawa, alcătuită din cei mai buni instrumentiști japonezi, mulți dintre ei, membri ai unor prestigioase orchestre americane și europene.

Discurile semnate de Alisa Weilerstein și Seiji Ozawa pot fi reascultate oricînd pe site-ul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Last, but not least, semnalez apariția unui album cu trei discuri extrem de important pentru cultura românească: integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu înregistrată de pianista Raluca Știrbăț, inițiatoarea campaniei care a dus la restaurarea casei familiei Enescu din Mihăileni. Discul a apărut în octombrie 2015 la casa Hanssler Classic și urmează a fi lansat în România pe 3 decembrie la Muzeul Enescu, unde Raluca Știrbăț va susține și un recital. Pe 4 decembrie, Raluca Știrbăț este invitata Interviurilor Radio România Muzical, de la ora 15.30, live la Radio România Muzical, dar și live audio-video pe site-ul www.romaniamuzical.ro, moment pentru a afla mai multe despre această integrală care include și piese înregistrate în premieră. Mi se pare un moment important: ultima integrală a lucrărilor pentru pian de Enescu a fost propusă de Luiza Borac, cu două albume apărute în 2004 și 2006, deci cu aproape cu 10 ani în urmă.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Ivana Knoll FOTO Instagram png
Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO
Una dintre cele mai provocatoare fane de la Mondialul din Qatar a fost Ivana Knoll, fotomodelul care a fost Miss Croația reușind să întoarcă privirile a mii de suporteri.
femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.