Cursuri de reportaj cu Viorel Ilișoi

1 aprilie 2015
Cursuri de reportaj cu Viorel Ilișoi jpeg

Din 18 aprilie, Viorel Ili╚Öoi va fi profesor de Reportaj la Artskul, ├«n opt s├«mbete, de la 12,30. ├Änscrierea se face printr-un text trimis la info@artskul.ro p├«n─â vineri, 17 aprilie, nu conteaz─â tema sau genul, o m├«n─â bun─â se recunoa╚Öte ╚Öi ├«ntr-un proces verbal.

Viorel Ilișoi, despre curs:
ÔÇ×O ├«nt├«mplare senza╚Ťional─â nu devine o poveste senza╚Ťional─â dec├«t dac─â este spus─â senza╚Ťional; altfel, r─âm├«ne doar o ╚Ötire, precum celebra ÔÇ×g─âin─â care a n─âscut pui viiÔÇť, despre care nu se poate spune nimic mai mult de-at├«t. Dar ╚Öi un eveniment banal poate deveni, dac─â este relatat cum trebuie, o poveste senza╚Ťional─â. Autorul este cel care, p├«n─â la urm─â, creeaz─â evenimentul; cititorul consum─â povestea lui, nu faptele. Jurnalismul narativ, cel care mut─â realitatea ├«n povestire, ca s─â poat─â fi dat─â tuturor, nu este numai pentru jurnali╚Öti. S─â ╚Ötii s─â transformi ├«n povestire un fapt (sau un om, o meserie, un obiect, o ecua╚Ťie, o impresie etc.) ├«╚Ťi folose╚Öte indiferent dac─â scrii pe facebook, pe blog, ├«n ziar sau la o carte.
La Artskul spun nu cum se scrie un text ÔÇô fie el jurnalistic sau literar ÔÇô, ca o re╚Ťet─â universal─â, ci cum ├«l scriu eu. Nu reproduc lec╚Ťii din manuale, ci ar─ât cum ├«mi aleg eu subiectul, cum m─â documentez, cum fac noti╚Ťele ├«mpr─â╚Ötiate s─â se lege frumos ├«ntr-un text. Oricine poate face asta: ├«ncepe un text, ├«l construie╚Öte metodic, fraz─â cu fraz─â, p─âstr├«nd tensiunea pe firul narativ, ├«nfior├«ndu-l cu lumina unei figuri de stil bine plasate, pune un final puternic. S├«nt lucruri care se ├«nva╚Ť─â. Unii vor avea la sf├«r╚Öit un text mai bun, ajuta╚Ťi fiind ╚Öi de talent, cu care se vine de acas─â, al╚Ťii, inevitabil, un text mai slab, dar nu mai jos de nivelul de la care lumea ├«ncepe s─â te asculte c├«nd poveste╚Öti ceva. Ce vreau ├«n primul r├«nd s─â transmit nu s├«nt ├«ns─â tehnicile ╚Öi micile trucuri ale reporterului, ci pasiunea pentru reportaj. Din asta decurg toate lucrurile bune care se ├«nt├«mpl─â ╚Öi ├«ntr-o poveste scris─â, ╚Öi ├«ntr-una tr─âit─â ÔÇô dac─â nu cumva s├«nt acela╚Öi lucru pentru autor.ÔÇŁ
Textele rezultate din curs vor fi publicate pe Casa Jurnalistului

Viorel Ili╚Öoi este primul jurnalist rom├«n condamnat pentru delict de pres─â ├«n '92 pentru un pamflet, cu executare a trei luni de ├«nchisoare. 
Azi, dup─â 23 de ani de activitate publicistic─â ne├«ntrerupt─â, are ├«n portofoliu ╚Öi Premiul Presei Ie┼čene (1996 ┼či 1997), Premiul Reporter Num─ârul Unu, Premiul Funda┼úiei Rom├«ne pentru Jurnalism (1999), Premiul Clubului Rom├«n de Pres─â pentru reportaj-anchet─â (2007), Premiul pentru jurnalism ecologic (2009), Premiul pentru cel mai bun text la The Industry Awards (2012), Premiul anual pentru jurnalism acordat de ÔÇ×Curierul literar ╚Öi artisticÔÇŁ (2013), Trofeul festivalului de film ÔÇ×AmatorulÔÇŁ (Chi╚Öin─âu, 2014), premiul pentru Jurnalism cultural la Gala ÔÇ×Oamenii TIMPULUIÔÇŁ (2014).

A sus╚Ťinut conferin╚Ťele: ÔÇ×Reportajul rom├«nesc de aziÔÇŁ la ╚ścoala de toamn─â pentru jurnali╚Öti (FJSC, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Ia╚Öi, 2011), ÔÇ×Evolu╚Ťii ├«n presa rom├«neasc─â de aziÔÇŁ (FJSC, Universitatea Ecologic─â Bucure╚Öti, 2012), ÔÇťSubiectivitate ╚Öi afectivitate ├«n reportaj (FJSC, Universitatea Bucure╚Öti)ÔÇŁ; pred─â cursul ÔÇ×Jurnalism ╚Öi scriere expresiv─âÔÇŁ la Asocia╚Ťia Jurnali╚Ötilor Romi (2011) ╚Öi un ÔÇťCurs practic de reportajÔÇŁ (Muzeul Literaturii Rom├«ne, Ia╚Öi, 2013, 2014).

Artskul este o comunitate de instructori ╚Öi elevi ce exploreaz─â ├«mpreun─â muzic─â, filosofie, 3d, vj-ing, sound design, scris, canto, turntablism, trompet─â, jurnalism, video documentar/experimental, bass, sampling audio, art direction ╚Öi continu─â. Cei invita╚Ťi la catedr─â s├«nt autori, publica╚Ťi, difuza╚Ťi la radio ╚Öi tv, cadre universitare, pionieri, domni Trandafir versiunea post punk, Dumitri Prunariu cu picioarele pe p─âm├«nt. Prin efort concentrat pe studiu ╚Öi practic─â, ghidat de profesor, dou─â luni din via╚Ť─â c├«t dureaz─â un curs standard, elevul Artskul exploreaz─â noul, cunoa╚Öte oameni, creeaz─â singur ╚Öi ├«mpreun─â. 

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.