Cum se învîrteşte ziarul

Cea mai frumoasă gară din lume jpeg

Acum două luni mi-a apărut o cărticică intitulată Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu; şi prima cronică scrisă despre ea, încă înainte de lansarea volumului, a fost semnată de tînărul Andrei Terian. Pe două pagini din revista Cultura, acesta mi-a desfiinţat cartea.

Nu mă număr printre autorii care se supără pentru o cronică negativă. Şi nu contează ce cred eu despre această cronică dorită devastatoare. I-am mulţumit colegului meu, într-un text publicat pe Agenţia de carte. Mi se pare important, pentru metabolismul vieţii noastre literare, să nu alterăm relaţiile colegiale mai mult decît ele sînt, deja, alterate. Şi să avem acea politeţe minimală a unui raport între oameni ce se pretind intelectuali.

Bun. Într-un articol în două părţi din Dilema veche, purtînd titlul Douămiismul de întîmpinare, Dan C. Mihăilescu, atent observator al pieţei culturale, are la un moment dat următoarea frază: „E de-ajuns să-l vezi executat pe Daniel Cristea-Enache de Andrei Terian şi Cosmin Ciotloş în Cultura şi România literară şi să te întrebi cum ar fi arătat aceleaşi cronici dacă Enache ar fi fost pe mai departe redactor la Cultura şi RL...”. (Ca să fim exacţi sută la sută, eu am fost redactor numai la Cultura, nu şi la RL.) Şi, isterizat de această frază a lui Dan C. Mihăilescu, Andrei Terian scrie un întreg articol – insultător – în Cultura, intitulat La un „critic de casă”. „Criticul de casă” ar fi Dan C. Mihăilescu, iar „casa” ar fi Humanitas.

Cuvinte, sintagme şi formulări din articolul lunguţ al lui Andrei Terian: „nu aş fi acordat atîta importanţă fanteziilor dlui Dan C. Mihăilescu”, „simpaticul animator cultural”, „publicistul”, „criticul pro Humanitas”, „cunoscuta tactică a aruncării pisicii peste gard”, „gestul penibil”, „Dan C. Mihăilescu schimbă placa şi iese cu furca-n mînă ca să apere poarta conacului”. Finalul e antologic, prin aceea că infirmă întreaga pretinsă demonstraţie: „De unde se vede că d-l Dan C. Mihăilescu nu-i neapărat un «critic de casă», ci mai degrabă un critic care poate susţine sau combate orice opinie. Ba, la nevoie, chiar şi contrariul ei.”.

Mă întreb: aşa se polemizează? În modul acesta se combate o opinie critică? În felul acesta  respectăm dreptul altuia de a avea rezerve asupra a ceea ce scriem?

Nu e prima oară cînd observ în textele lui Andrei Terian, pe lîngă fracturi logice, derapaje stilistice. Ca în secvenţa lui Ralea, cînd nu mai există argumente, se vine cu întrebări gen „tu vorbeşti, care eşti tuberculoasă?”. Ceea ce mă deranjează în articolul acesta, şi în altele, este nu numai registrul suburban, ci şi dorinţa vizibilă a semnatarului de a-l distruge în efigie pe cel despre care scrie. Trebuie să fii ori un ignorant absolut, ori un comentator de o rară rea-credinţă pentru a-l numi pe Dan C. Mihăilescu „simpaticul animator cultural”. Autor al unui raft de cărţi, Dan C. Mihăilescu este totodată una dintre cele mai consistente prezenţe ale literaturii române postrevoluţionare. E criticul care, probabil, a făcut cel mai mult pentru literatura noastră în ultimele două decenii; incomparabil mai mult decît cel care-l insultă acum în Cultura.

Dar există şi o veste bună pentru scriitorinc. Cu Andrei Terian, să ştie domnia sa că lucrurile se pot aranja. Acelaşi critic îi găsea, într-o cronică mai veche, următoarele merite: „analizele sînt remarcabile prin adecvare şi precizie”, „capacitate de esenţializare exemplară”... La fel şi în ceea ce mă priveşte. Dacă dintr-o altă cronică a tînărului meu coleg aflam că un cronicar, oricare, „nu are cum să nu aprecieze performanţa lui Daniel Cristea-Enache” şi că aş fi „un critic remarcabil”, „cu toate defectele” mele, acum aflu, de sub pana măiastră a aceluiaşi comentator, că o observaţie a mea din Lyrica magna e „ridicolă”, că volumul e plin de „platitudini, truisme şi locuri comune” şi că sînt un „critic-ventriloc”.
 
Ca să unific verdictele critice ale analistului nostru, voi conchide aşa: Dan C. Mihăilescu e un simpatic animator cultural cu analize remarcabile prin adecvare şi precizie şi, nu mai puţin, un critic ce aruncă pisica peste gard cu o capacitate de esenţializare exemplară… Iar eu sînt un remarcabil critic-ventriloc, performanţă pe care nu există om să n-o aprecieze.

Aţi pierdut vreodată lichidităţi la ceea ce se numeşte alba-neagra? Mie mi s-a întîmplat o dată, pe cînd eram în liceu. În timp ce-mi scoteam banii din buzunar, jalnicul prestidigitator de Sălăjan a învîrtit… ziarul împăturit, adică suportul pe care îşi făcea jocul. Era înconjurat de o bandă de tovarăşi părtaşi la cîştig.

Pe Dan C. Mihăilescu vreau să-l asigur de preţuirea mea critică şi solidaritatea mea intelectuală. Se întîmplă să avem puncte de vedere diferite în destule situaţii, dar asta a întărit şi a făcut şi mai frumoasă legătura noastră. Mi-a făcut onoarea de a se lăsa intervievat şi scotocit, pentru o carte de convorbiri.

Pe tînărul carierist şi învîrtitor de ziar Andrei Terian – îl compătimesc.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.