Cum să construieşti o pădure

Adina DRAGOMIR
12 septembrie 2011
Cum să construieşti o pădure jpeg

Am ajuns în campusul Tăşuleasa Social pe un drum forestier, accidentat, decupat parcă dintr-o vedere veche. Afară ploua cu picături mici, dese şi reci, ca într-o lună de toamnă. Tot dealul Tăşuleasa era înconjurat de ceaţă. În poarta campusului, îmbrăcat într-un tricou negru pe care scria TĂŞU, Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Tăşuleasa Social, omul care acum 10 ani s-a întors din Germania să facă în România un ONG, ne-a primit cerîndu-şi scuze pentru „vremea urîcioasă”.

O mînă de jurnalişti din betoanele bucureştene, aduşi în vîrful muntelui cu un 4x4, au venit să vadă noul proiect Tăşuleasa Social – o Pădure Pedagogică. Altfel spus, o suprafaţă de trei hectare în care toţi voluntarii care trec prin ONG învaţă, prin exemple practice, relaţia dintre om, pădure, animale şi apă. Sau relaţia omului cu lumea naturii, după cum ne spunea Alin în timp ce mergeam prin ploaie către pădure: „Nu ştiu cum şi de ce, dar omul, cînd creşte mare, îşi bate joc de apă şi de pădure. Pe una o umple de gunoaie, pe alta o taie. Cred că asta se întîmplă din cauza lipsei de educaţie. În această Pădure Pedagogică noi vrem să educăm tinerii, să le spunem cît de importantă este natura.”

Lecţia despre natură care nu se predă la şcoală

După ce am trecut de casa în care dorm voluntarii, am mers pe un drum construit cu pietriş spre prima lecţie – Apa. Voluntarii, conduşi de Alin, au construit aici o staţie de tratare şi epurare a apei care nu foloseşte nici un compus chimic, iar tinerii pot vedea cum apa care iese din fosa septică devine apă pură. Sînt în total 29 de elemente practice în acest parc. Trebuie vizitat. Asta este şi una dintre marile dorinţe ale lui Alin: „Aş vrea ca toţi copiii din România să viziteze această Pădure Pedagogică. Noi am facut aici ceva care să rămînă. Am curăţat multe albii, multe păduri, dar toate s-au murdărit la loc şi asta pentru un tînăr este foarte frustrant. Pădurea Pedagogică apaţine fiecărui copil care ajunge la Tăşuleasa Social”.

Mulţi copii ajung anual aici. Din toate colţurile ţării. Anul acesta, de exemplu, Pădurea Pedagogică a fost construită şi amenajată de 400 de voluntari veniţi din Suceava, Bistriţa, Cluj, dar şi din Republica Moldova sau Germania. Noi ne-am întîlnit acolo cu un grup de la Liceul „Sava” din Bucureşti. Fetele cu care am stat de vorbă erau aşa de mici şi de firave, mă întrebam ce muncă puteau face aici. Sara are 16 ani, este micuţa grupului şi cea mai vorbăreaţă. Parcă mi-a citit gîndurile: „Cînd am venit aici, nici nu ştiam ce este şmirghelul. Acum ştiu să şmirgheluiesc în funcţie de tipurile de lemn. Am tăiat şi lemne, aşa cum pot eu… Am adunat flori din pădure, am făcut buchete şi am decorat foişorul în care stăm acum.” Colega ei, Irina, a rămas impresionată de atmosfera din campus: „Eu mă simt ca în tabără. Toată lumea e prietenă cu toată lumea. Nu contează cîtă treabă avem, ne ajutăm între noi, chiar dacă ne vedem pentru prima dată. Şi toţi sînt dispuşi să facă multe pentru… lume”.

„Pădurea Pedagocică este locul în care se plantează idei”, le completează pe fete Ana Szekely, directorul executiv al asociaţiei, voluntar în Tăşuleasa de şapte ani: „Viziunea noastră este ca, într-o bună zi, toţi cei care au trecut măcar o dată pe aici să schimbe România într-o ţară în care regulile nu sînt făcute pentru a fi încălcate.” Fetele au promis că vor ţine minte şi vor aplica acasă tot ce au aflat aici.

Sprijin de la oamenii de cultură

De-alungul timpului, la Tăşuleasa Social s-au strîns, pe lîngă jurnalişti şi voluntari şi multe personalităţi culturale. Am întîlnit-o în campus pe Ada Milea, ea susţine proiectele ONG-ului de mulţi ani, a şi compus două cîntece despre voluntarii de la Tăşu. Am stat de vorbă la lumina torţelor suedeze cu scriitorii Cecilia Ştefănescu, Florin Iaru, Marin Mălaicu – Hondrari şi cu Dan Coman.
Regizorul Tudor Giurgiu şi echipa Festivalului de Film Transilvania erau hotărîţi să proiecteze un film în aer liber, dar vremea a fost „urîcioasă”, aşa că ne-am adăpostit şi l-am ascultat pe Nucu Pandrea cîntînd la frunză. Înainte de a-şi începe recitalul, i-a strigat lui Alin: „Ce-am găsit aici este dumnezeiesc. Băi, aţi făcut o treabă fantastică! Mă duc acasă mai bogat decît am venit!”.

O treabă fantastică a făcut şi fotograful Cosmin Bumbuţ, unul dintre voluntarii vechi ai asociaţiei, care timp de trei săptămîni a mers în pădurile din şără şi-a ales cîte un arbore şi l-a transformat în personaj. Cei care vor vizita Pădurea Pedagogică în următorii cinci ani se vor întîlni, în drum spre „sala de curs”, cu personajele din expozitia permanentă Portrete din pădure. „Am început să mă gîndesc la acest proiect încă din 2004, dar abia în 2011, la Tăşuleasa Social, am găsit sprijin şi l-am finalizat“, ne-a spus Cosmin cînd ne-a făcut cunoştinţă cu arborii fotografiaţi.

Tăşu are 10 ani

2011 este Anul Internaţional al Pădurilor şi Anul European al Voluntariatului. În august Tăşuleasa Social a împlinit 10 ani de activitate. În tot acest timp, s-au plantat aproape 150.000 de puieţi, s-au curăţat 200 de tone de gunoi din păduri şi de pe albiile rîurilor, s-au renovat şi dotat 10 şcoli rurale şi mai multe grădiniţe, au fost aduse din Germania medicamente în valoare de peste 1.000.000 de euro pentru spitale, centre sociale şi azile de bătrani, iar împreună cu o organizaţie germană au fost oferite aproape 65.000 de cadouri de Crăciun copiilor din sate izolate din Bistriţa-Năsăud. Iar anul acesta s-a lansat Pădurea Pedagogică. Toate aceste lucruri au fost făcute împreună cu cei peste 10.000 de voluntari.

Un răsărit de soare pe muntele Tăşuleasa, o strachină din lut cu tocăniţă făcută de Tanti Efti, mama lui Alin, o poveste de noapte, cînd afară plouă cu picături mici, reci şi dese şi, cel mai important, o lecţie despre a fi om. De asta îmi place aici. De asta voi reveni. De asta copiii mei vor fi voluntari la Tăşuleasa Social.

Galeria foto aici.

Adina Dragomir este reporter la Radio România Cultural.
 

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.