Cum mi-am trăit muzica anilor 2000

Mihai TIŢA
20 decembrie 2010
Cum mi am trăit muzica anilor 2000 jpeg

- Vîrsta inoc3nţ3i -

Am început acest mileniu muzical, eu cel născut în 1986, cînd primele muzici ascultate au fost în funcţie de noroc şi de gusturile părinţilor sau ale vecinilor. Lîngă o casetă cu Thriller stătea un Best of Gipsy Kings. Compilaţiile cu fete topless pe copertă erau şi ele un bun comun. Apoi mi s-a dat liber la televizor – MTV, Atomic şi MCM. Puteam asculta Nirvana şi Nana în aceeaşi zi şi să-mi placă. Ţin minte că-mi notam piesele preferate într-un caiet, pentru cînd voi avea posibilitatea să mi le însuşesc ca să le ascult după bunul plac. Pe de altă parte, radiourile m-au învăţat şi ele destul de multe lucruri (menţionez aici Fun Radio, Contact sau, mai tîrziu, emisiunile de noapte de la Pro FM – Sofamix sau The Edge). Am trecut uşor de la Tiesto la Moby, apoi la Aphex Twin, de la Linkin Park la Metallica şi, mai tîrziu, la Sex Pistols. Dar ceva n-a mers bine – cantitatea imensă de manele şi de hituri Atomic, copiate prost după MTV, a trezit ignoranţa latentă din ceilalţi. Eram agasat de prieteni şi de preferinţele lor muzicale. Faptul că m-am dus la liceu purtînd un tricou cu Iron Maiden a atras multe ironii. De aceea, internetul, venit într-un moment ca acela, a fost Înger şi Demon pentru cultura noastră muzicală. Televiziunile au ţinut, din păcate, pasul cu decadenţa simţurilor şi au contribuit la gusturile userilor. Aşa că The Edge a dispărut. DJ Allen n-a mai pus Goa, iar Mircea Zara a început o serie de tutoriale Cum să fii Minimal pe MTV, de data asta RO, nu EU.

Totul a început cu reţeaua de cartier. Pe cînd nu aveam internet, furam de pe Share. Făceam un Browse sinuos, transpirant, în fiecare seară, printre sutele de fişiere prost organizate sau indecent denumite ale vecinilor cunoscuţi sau nu. Aşa am aflat că unii scriu Aio în loc de Iio, sau că Damien Rice nu este o reţetă. Concomitent, împrumutam CD-uri mp3 cu dificultate – majoritatea celor care aveau CD writer aveau şi nu aveau pentru toţi. A fost interesant pentru cîteva luni, dar gîndul care ne frustra pe toţi pe la mijlocul anilor 2000 revenea obsesiv: Vreau Internet! Aşa că mi-am şi pus. Am prieteni care au început cu ajutorul modemului şi a vitezelor de pînă la 30 kb/s. Dezamăgirea după descărcarea unei piese la calitate proastă, într-o zi, se traducea printr-un 5 la matematică. Eu am avut răbdare şi am lovit tare, prin 2006: abonament de cîţiva Gb buni! Giga, frate!

Muşchii feţei s-au relaxat în faţa monitorului spoit cu torrente şi ODC. Muzică şi viruşi, la pachet – am învăţat din greşeli. „Oldies but Goldies” sau „Muzică de club”, în funcţie de chef. Piese VH1 transformate în albume pe hard disk. De la Led Zeppelin la Coldplay. Plus ce găseam pe filemp3, un sit căruia îi voi fi veşnic recunoscător. De acolo am făcut fişiere Indie, Lo-Fi, Chillout sau Alternative. Blues sau Jazz. Aşa că în primul an de facultate, telecomanda a rămas flască – VH1 numai în Fire. Dar în jurul meu se întîmpla altceva – în funcţie de nivelul la care a ajuns şi tagurile preferate, fiecare dintre noi a trebuit să-şi aleagă Canalul. Nu demult, muzica devenise mură-n gură.


(R)Adio

În jur de 95% din muzica de pe hard diskuri este dobîndită ilegal. Restul nu prea stă acolo, ci pe CD-uri de la Cărtureşti sau Amazon. Aşadar, cel mult 5% dintre noi pot fi numiţi audiofili în adevăratul sens al cuvîntului. Aşa că nu există piesă pe care să o auzi la radio şi să n-o poţi asculta oricînd pe PC. Am ajuns să cred că melodii pe care le găsesc online nu există pe format digital sau vinil, dacă vă vine să credeţi! În plus, radioul nu dispune de facilităţi precum fast forward sau repeat, lucru care ne-a subţiat defectuos răbdarea. DJ-ul, cealaltă victimă, a devenit irelevant în faţa clipurilor amuzante de pe www sau a recenziilor din reviste, disponibile după fiecare gust, la care acum avem acces. Radio numai în maşină, dacă ai maşină şi dacă n-ai mp3 player!

Mişcarea celor de la Pro FM era evidentă. O grămadă de posturi online, pentru majoritatea genurilor mai mult sau mai puţin populare. Practic, playlisturi pe care să le asculţi cînd faci curat în casă sau cînd eşti la birou, cu căştile pe urechi. Dar radioul online românesc este ultima opţiune din mii posibile. Personal, atunci cînd nu caut muzică, lucru pe care-l fac de cele mai multe ori cînd îmi pun căştile la urechi, ascult, ignorant, Soma FM sau 6 Music. Dar chiar şi acolo descopăr. Postul online de radio românesc nu este ascultat, în mare măsura cred eu, şi dintr-o alienare: după ani de zile în care ţopăiam de bucurie cînd auzeam din întîmplare melodia preferată la radio, acum ne răzbunăm. Nu mai avem nevoie de radio sau nu mai sîntem rezervaţia voastră de foci cărora le aruncaţi, din cînd în cînd, cîte un peştişor.

Dezorganisme


În ultimii doi sau trei ani, ne-am împărţit în două. 1) Generaţia Share şi 2) Generaţia Research. Aceasta din urmă are la îndemînă toate uneltele pentru a-şi forma o arhivă solidă în creieraş şi profită intens de ele.

În primul caz, cel pe care îl asculţi este mai mult sau mai puţin faimos în funcţie de numărul de afişări şi de Peers. Peer-ul eşti tu, dacă nu te-ai prins. În funcţie de grupul din care faci parte, vei afla că, în mare parte, vizitaţi aceleaşi situri şi mergeţi la aceleaşi evenimente. Generatia Share este o anticultură, un mecanism violent de rapid, care se consumă fără conştiinţă. Orice este aruncat pe blog/site, ceea ce, să recunoaştem, ne ocupă foarte mult timp, este luat de bun sau prost şi Skip la următoarea ştire. Click pe Votează sau Download. Nu demult, muzica este exerciţiu fizic. De aici, trendul pe care principalele radiouri şi situri îl urmează, impus atît de ei, dar în mare parte de ascultători. Care vor dance, influenţe balcanice şi orientale. Tot ce vine pe lîngă Costiţă sau din pălăria lui Moga trebuie să fie „mişto”, fără mustrări. La fel, tot ce este în Top DJMag sau are un podcast este, implicit, şi „miez”. Din cauza fluxului, mulţi dintre ei, muzical vorbind, traiesc cu senzatia ca s-au născut ieri. Miza cea mai des întîlnită pe internetul românesc este de a afla ce este nou, nu ce este bun. Canalele muzicale româneşti preiau modelul Hotnews. Ei bine, comunicatele de presă nu funcţionează în acest domeniu. Gratuitatea recenziilor scrise pentru a promova artistul este debilă. De asemenea, titluri precum „X sparge lumea-n două” nu mai funcţionează nici în America. Din păcate, gogoşile servite au ajuns, nu demult, suficiente.

În a doua grupă se regăsesc cei care intrau pe secţiunea Popcult a Cotidianului din simpatie – erau obişnuiti cu The Guardian. Cei care au în Bookmars site-uri ca Metacritic, Pitchfork sau NME, apoi Filestube pentru concretizare. De asemenea, în interiorul acestei găşti diversitatea este spartă în sute de cioburi şi uneori se întîmplă să se ciocnească cu cei din generaţia Share. Ecourile unor muzicieni de nişă au reuşit să ajungă la urechile celor de la Beatfactor sau Bestmusic. Internetul face ravagii în cluburi – nume pînă nu demult asociate cu X au ajuns viabile pentru diferite combinaţii XY. Cultura muzicală românească se traduce acum printr-o baie de mulţime. Uneori inoportună, alteori coerentă, dar de fiecare dată energică, pentru că ascultătorii noştri sînt imprevizibili. Datorită internetului, nu mai rămînem în urma Londrei sau Berlinului. Avem şi noi ce au ei, ba chiar mai mult. De ce? Pentru că sîntem mai ilegali ca ei. Am început timid, confuz, dar terminăm acest prim deceniu al mileniul trei în stare acidă, uneori poate prea, fiindcă nu sînt rare confictele de idei. Dacă la începutul anilor `90 existau depeşari versus rockeri, acum războaiele se poartă pe mult mai multe fronturi: minimal versus techno, alternative rock versus indie etc. Ne aprindem de la un simplu acord sau de la un vers. Selecţie este mai dură ca oricînd, la fel şi ifosele. Aşa că ai grijă ce-ţi doreşti să asculţi. Unde am ajuns? La Hypemachine pentru hipsteri, Soundcloud pentru tehnoizi, Youtube şi Trilulilu pentru restul lumii. Apasă butonul care te învaţă „Piese similare” şi încearcă să nu rămîi în cercul tău.

Mihai Tiţa este editor al revistei GQ Romania.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.