Cultura ca sănătate

Ştefan TEIŞANU
15 iunie 2020
Cultura ca sănătate jpeg

Cei care participă în mod regulat la activități culturale trăiesc, în medie, cu 2,5 ani mai mult decît ceilalți - arată studii efectuate în țările nordice, campioane alături de Regatul Unit în domeniul politicilor publice de artă și sănătate, de cultură și calitatea vieții - dacă e corelare sau cauzalitate în prima afirmație nici nu mai contează atît de mult, e limpede oricum că avem motive serioase să investim în cultură, și ca cetățeni, și ca stat, și totuși nu o facem, se pare deci că discuția e necesară.

În discursul public am agreat deja că cel mai important lucru pentru țările și orașele noastre este calitatea vieții oamenilor, la măsurători însă ne încurcăm, politicienii se apucă să măsoare calitatea vieții la metrul pătrat de verdeață, la PIB-ul per capita și la rata șomajului, iar cetățenii sînt de altă părere și spun că indicatorul cheie pentru bunăstarea lor psihologică este starea fizică de sănătate, în timp ce al doilea, surpriză, e accesul la activități culturale și abia apoi urmează locul de muncă, vîrsta, venitul, starea civilă, educația, geografia și altele.

Apropo de starea de bine așa cum ne-o percepem fiecare, mai multe cercetări arată că sîntem cu pînă la 12% mai fericiți dacă participăm regulat la activități culturale, cel mai mult ne priește muzica clasică, apoi spectacolele de teatru, vizitele la muzee, concertele de jazz și de operă, dansul, lectura și vizitarea galeriilor de artă, iar pentru că nu ne avantajează în teza acestui articol nu vom insista asupra faptului că filmul experimental și poezia par a ne scădea buna-dispoziție - colegi cineaști și poeți, vă rugăm, fiți și dumneavoastră mai atenți.

Muzica reduce efectele secundare ale tratamentelor cancerului, inclusiv vertijul, lipsa de apetit și insuficiențele respiratorii, terapia prin artă reduce anxietatea, durerea și tensiunea arterială, mai ales în cazul copiilor și părinților lor, dansul îmbunătățește progresele motorii în cazul pacienților cu Parkinson, artele aduc beneficii semnificative atît în prevenție - sprijină dezvoltarea copiilor, încurajează comportamente sănătoase, îmbunătățesc sănătatea mintală, cresc coeziunea socială - cît și în tratament, mai ales în cazul bolilor mintale, al tulburărilor neuronale ca autismul, paralizia cerebrală, accidentul vascular, al bolilor necontagioase, al îngrijirilor paliative și al terapiei intensive.

Participarea culturală poate deci duce la scăderea frecvenței și duratei medii ale spitalizărilor, în special în cazul celor mai în vîrstă, cultura scade deci costul spitalizării, nu prea ne gîndiserăm la așa ceva, dar acum, că ne-am gîndit, am putea lua măsuri în această privință. Nu e nevoie să fim radicali și să întoarcem lumea de dos luînd din bugetul sănătății pentru a-l întări pe cel al culturii - o adevărată utopie, dacă ne gîndim la cum cultura pur și simplu a dispărut din discursul public al autorităților în timpul crizei pandemice de acum - ajunge doar să conștientizăm că investind în cultură investim și în sănătate.

Lăsînd puțin deoparte studiile, e suficient să recurgem la bunul-simț comun pentru a ne pune de acord că, așa cum sistemul medical se ocupă de mai buna funcționare a corpurilor noastre, tot așa sectorul cultural lucrează pentru sănătatea minților, a valorilor și a spiritului nostru individual și colectiv, făcînd diferența, întocmai ca sistemul medical, între un organism bolnav și unul sănătos, vorbim despre organismul uman în cazul spitalelor și despre societatea noastră, privită ca civilizație, în cazul culturii.

A durat o vreme, dar pînă la urmă am acceptat cu toții ideea că mișcarea și nutriția sînt bune pentru sănătate, iar astăzi avem suficiente argumente pentru a înțelege că și cultura face la fel de indiscutabil bine sănătății noastre. Cine nu crede în studii, pe lîngă faptul că nu e în grupul țintă, cum zice o veche glumă de marketing, e invitat să-și aducă aminte că, înainte de a inventa tratamente și medicamente, omul a creat arta și a făcut-o pentru a-și putea exprima durerile și speranțele, pentru a da un sens propriei existențe, acestea sînt nevoi la fel de fizice ca foamea și setea. Lipsa culturii ne face rău și se vede.

Acest articol face parte dintr-o serie dedicată culturii și rolului său în societate. Următorul articol al seriei: „Cultura ca economie”.

Ștefan Teișanu este antreprenor cultural interesat de dezvoltarea orașelor, co-fondator al asociațiilor Centrul Cultural Clujean, Fapte și Nord.

Foto: flickr.com

***

Referințe:

Bygren, L. O., Johansson, S. V., Koonlaan, B. B., Grjibovski, A. M., Wilkinson, A. V., & Sjostrom, M., Attending cultural events and cancer mortality: a Swedish cohort study. Arts & Health, 2009;

Fancourt, D., Finn, S., What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review. Health Evidence Network & World Health Organisation Europe Office, 2019;

Grossi, E., Sacco, P.L., Blesi Tavano, G., Cerutti, R., The Interaction Between Culture, Health and Psychological Well-Being: Data Mining from the Italian Culture and Well-Being Project, 2011;

Hyppa, M. T., Maki, J., Impivaara, O., & Aromaa, A., Leisure participation predicts survival: a population-based study in Finland. Health Promotion International, 2006;

Koonlaan, B. B., Bygren, L. O., & Johansson, S. E., Visiting the cinema, concerts, museums or art exhibitions as determinant of survival: a Swedish fourteen-year cohort follow-up. Scandinavian Journal of Public Health, 2000.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.