Cultivă-te cu ceea ce nu poți cultiva, Nespresso Festive Nordic

14 noiembrie 2019
Cultivă te cu ceea ce nu poți cultiva, Nespresso Festive Nordic jpeg

Există lucruri pe care le înțelegi doar privindu-le de aproape și există lucruri pe care le înțelegi doar privindu-le de departe. Detaliul se confruntă adesea cu perspectiva. Cafeaua, însă, este o excepție. Farmecul ei misterios poate fi revelat doar dacă ai deopotrivă experiențele apropierii și depărtării. Să simți boaba de cafea, să o miroși, să o guști, să privești atent cum devine picături de licoare ce cad înspumate, coregrafic aproape, în ceașcă – nu se poate uita imaginea aceea deja iconică din reclamele Nespresso! Picătura care desăvîrșește cafeaua și imediat replica ce consacră savoarea: Nespresso, what else?

Și de-odată, zoom out! Misterul strîns într-o boabă de cafea, crescută și prelucrată ca sub inspirații alchimice, capătă dimensiuni planetare. De unde vine? Unde se duce? Ce sensuri are? Boaba de cafea apare natural și se cultivă pe mari întinderi într-un spațiu geografic ce nu se depărtează mai mult de 1500 de kilometri de Ecuator, mai degrabă spre Sud și foarte puțin spre Nord. Negustorii de cafea îi spun the Bean Belt, căci acest spațiu natural al cafelei înconjoară globul ca o centură. Natura, în misterioasa ei înțelepciune, limitează aici ținutul cafelei. Dar oamenii răspund adesea în chip și mai misterios limitărilor naturii.

Te-ai aștepta, poate, că locuitorii din zona „centurii”, fiind cei care cultivă și prelucrează în primul rînd cafeaua, cei care o cunosc cel mai bine, să o și prețuiască cel mai mult, să-și lege obiceiurile sociale de ea. Ei bine, statisticile spun altceva. Cel mai puternic atașament față de cafea se găsește în cu totul altă parte a lumii. Mai exact în cel mai îndepărtat spațiu geografic cu putință de „centură”. Căci cea mai mare cantitate de cafea se consumă exact în partea cealaltă a lumii, în Nordul Europei. Clasamentul consumului de cafea pe țări este: 1. Finlanda (12 kg cafea/pers/an), 2. Norvegia (10 kg cafea/pers/an), 3. Islanda (9 kg cafea/pers/an), 4. Danemarca (8,7 kg cafea/pers/an), 5. Olanda (8,4 kg cafea/pers/an), 6. Suedia (8,2 kg cafea/pers/an). Și în afară de acestea, nici o altă țară nu consumă mai mult de 8 kg de cafea/pers/an.

Sociologii confirmă că puține culturi sînt mai impregnate de cafea precum cea scandinavă. Socializarea în formele ei de bază, cum ar fi cea în interiorul familiei sau cu prietenii apropiați, ori cea extinsă, în grupuri mai largi, ba chiar și scenariile ideale de relaxare și liniștire sînt de neconceput în spațiul nord-european fără cafea. Istoricii au, ca de obicei, explicații. Începînd cu secolul al XIX-lea, guvernele scandinave au luat măsuri aspre pentru oprirea consumului excesiv de băuturi alcoolice, așa că oameni au început să se orienteze spre cafea. Lingviștii atrag atenția asupra unui aspect interesant. În Scandinavia, în general, există două categorii de limbi: cele ale căror vorbitori se pot înțelege fără probleme între ei (cum ar fi suedeza, daneza și norvegiana) și cele ale căror vorbitori nu se pot înțelege între ei folosind propria limbă (finlandeza și islandeza sînt complet diferite de oricare alta), dar obiceiurile legate de cafea au denumiri uimitor de asemănătoare în tot Nordul. Pînă și teologii au ceva de raportat. În protestantismul nordic, din Islanda pînă în Finlanda, au apărut și s-au dezvoltat așa numitele Kirkekaffe, adică biserici în care enoriașii rămîn să bea împreună o cafea după liturghie – obicei atît de puternic înrădăcinat în aceste biserici încît nu puțini au vorbit chiar despre „un al treilea sacrament” legat de cafea.  

Cînd vezi cît de puternic a influențat cafeaua cultura Nordului, nu poți să nu te întrebi, totuși, cum de cafeaua dă lovitura la mii de kilometri de locul în care crește, iar oamenii care o prețuiesc cel mai mult sînt exact cei care nu pot să o cultive? Descoperi, astfel, una dintre cele mai nobile predispoziții sufletești ale speciei noastre: ne place să ne lăsăm cultivați de ceea ce nu putem noi cultiva. O binecuvîntată plăcere omenească!

Și ca să înțelegeți mai bine ce vreau să spun, lasați-le încolo de explicații și de statistici. Închideți ochii și sorbiți o ceașcă din noua ediție limitată Nespresso Festive Nordic! Veți descoperi în aromele delicioase de Kvæfjordkake, considerat de către unii dintre norvegieni drept „cel mai bun tort din lume”, în notele de mure galbene sau în notele dulci, fructate ale celor 3 noi sortimente de cafea Nespresso, acel teritoriu liniștit și sigur, vast și prietenos, care este mereu deschis spre ceilalți, spre nou, spre lume...

Acest articol este susținut de Nespresso.

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.