Cultivă-te cu ceea ce nu poți cultiva, Nespresso Festive Nordic

14 noiembrie 2019
Cultivă te cu ceea ce nu poți cultiva, Nespresso Festive Nordic jpeg

Există lucruri pe care le înțelegi doar privindu-le de aproape și există lucruri pe care le înțelegi doar privindu-le de departe. Detaliul se confruntă adesea cu perspectiva. Cafeaua, însă, este o excepție. Farmecul ei misterios poate fi revelat doar dacă ai deopotrivă experiențele apropierii și depărtării. Să simți boaba de cafea, să o miroși, să o guști, să privești atent cum devine picături de licoare ce cad înspumate, coregrafic aproape, în ceașcă – nu se poate uita imaginea aceea deja iconică din reclamele Nespresso! Picătura care desăvîrșește cafeaua și imediat replica ce consacră savoarea: Nespresso, what else?

Și de-odată, zoom out! Misterul strîns într-o boabă de cafea, crescută și prelucrată ca sub inspirații alchimice, capătă dimensiuni planetare. De unde vine? Unde se duce? Ce sensuri are? Boaba de cafea apare natural și se cultivă pe mari întinderi într-un spațiu geografic ce nu se depărtează mai mult de 1500 de kilometri de Ecuator, mai degrabă spre Sud și foarte puțin spre Nord. Negustorii de cafea îi spun the Bean Belt, căci acest spațiu natural al cafelei înconjoară globul ca o centură. Natura, în misterioasa ei înțelepciune, limitează aici ținutul cafelei. Dar oamenii răspund adesea în chip și mai misterios limitărilor naturii.

Te-ai aștepta, poate, că locuitorii din zona „centurii”, fiind cei care cultivă și prelucrează în primul rînd cafeaua, cei care o cunosc cel mai bine, să o și prețuiască cel mai mult, să-și lege obiceiurile sociale de ea. Ei bine, statisticile spun altceva. Cel mai puternic atașament față de cafea se găsește în cu totul altă parte a lumii. Mai exact în cel mai îndepărtat spațiu geografic cu putință de „centură”. Căci cea mai mare cantitate de cafea se consumă exact în partea cealaltă a lumii, în Nordul Europei. Clasamentul consumului de cafea pe țări este: 1. Finlanda (12 kg cafea/pers/an), 2. Norvegia (10 kg cafea/pers/an), 3. Islanda (9 kg cafea/pers/an), 4. Danemarca (8,7 kg cafea/pers/an), 5. Olanda (8,4 kg cafea/pers/an), 6. Suedia (8,2 kg cafea/pers/an). Și în afară de acestea, nici o altă țară nu consumă mai mult de 8 kg de cafea/pers/an.

Sociologii confirmă că puține culturi sînt mai impregnate de cafea precum cea scandinavă. Socializarea în formele ei de bază, cum ar fi cea în interiorul familiei sau cu prietenii apropiați, ori cea extinsă, în grupuri mai largi, ba chiar și scenariile ideale de relaxare și liniștire sînt de neconceput în spațiul nord-european fără cafea. Istoricii au, ca de obicei, explicații. Începînd cu secolul al XIX-lea, guvernele scandinave au luat măsuri aspre pentru oprirea consumului excesiv de băuturi alcoolice, așa că oameni au început să se orienteze spre cafea. Lingviștii atrag atenția asupra unui aspect interesant. În Scandinavia, în general, există două categorii de limbi: cele ale căror vorbitori se pot înțelege fără probleme între ei (cum ar fi suedeza, daneza și norvegiana) și cele ale căror vorbitori nu se pot înțelege între ei folosind propria limbă (finlandeza și islandeza sînt complet diferite de oricare alta), dar obiceiurile legate de cafea au denumiri uimitor de asemănătoare în tot Nordul. Pînă și teologii au ceva de raportat. În protestantismul nordic, din Islanda pînă în Finlanda, au apărut și s-au dezvoltat așa numitele Kirkekaffe, adică biserici în care enoriașii rămîn să bea împreună o cafea după liturghie – obicei atît de puternic înrădăcinat în aceste biserici încît nu puțini au vorbit chiar despre „un al treilea sacrament” legat de cafea.  

Cînd vezi cît de puternic a influențat cafeaua cultura Nordului, nu poți să nu te întrebi, totuși, cum de cafeaua dă lovitura la mii de kilometri de locul în care crește, iar oamenii care o prețuiesc cel mai mult sînt exact cei care nu pot să o cultive? Descoperi, astfel, una dintre cele mai nobile predispoziții sufletești ale speciei noastre: ne place să ne lăsăm cultivați de ceea ce nu putem noi cultiva. O binecuvîntată plăcere omenească!

Și ca să înțelegeți mai bine ce vreau să spun, lasați-le încolo de explicații și de statistici. Închideți ochii și sorbiți o ceașcă din noua ediție limitată Nespresso Festive Nordic! Veți descoperi în aromele delicioase de Kvæfjordkake, considerat de către unii dintre norvegieni drept „cel mai bun tort din lume”, în notele de mure galbene sau în notele dulci, fructate ale celor 3 noi sortimente de cafea Nespresso, acel teritoriu liniștit și sigur, vast și prietenos, care este mereu deschis spre ceilalți, spre nou, spre lume...

Acest articol este susținut de Nespresso.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.