Cu dragoste, despre Luciano Pavarotti

26 octombrie 2014
Cu dragoste, despre Luciano Pavarotti jpeg

Mi-aduc aminte de el, ca prin vis... Marele Luciano Pavarotti (la propriu și la figurat) pe Scena Sălii Radio, în 10 august 1999, la repetiția dinaintea primului și singurului concert pe care l-a susținut în România. Urma să cînte a doua zi în Piața Constituției din București – un concert organizat în aceeași zi cînd la București era vizibilă eclipsa totală de soare. 

Mi-l aduc aminte... Chiar dacă era repetiție și nu cînta cu toată forța vocii sale, imediat îți dădeai seama că aveai în față un cîntăreț ieșit din tipare: să spui că are o voce de aur este doar un clișeu, deși aceasta era realitatea. O voce inconfundabilă, vocea perfectă de tenor, așa cum se naște probabil doar o dată la o sută de ani. 

Mi-aduc aminte nu numai de vocea lui Pavarotti din acea zi, ci și de chipul său zîmbitor, de modul amical și cald în care dialoga cu partenerii de scenă, de legătura lui roșie de la gît... Chiar faptul că permisese ca repetiția să fie cu public spunea multe despre el. Era probabil cel mai mare cîntăreț de operă al lumii în acel moment, cea mai mediatizată vedetă a teatrului liric, iar noi, niște tineri  studenți pe atunci, puteam să-l ascultăm și să-l vedem așa cum era în realitate: pe el, marele Luciano.

Și realitatea ne arăta ca nu era nicio deosebire între Luciano de pe scenă și Luciano – omul, acest om cald, generos, firesc, purtîndu-și cu naturalețe și modestie darul acesta special, vocea care suna la fel de bine și în arii de operă, dar și în hiturile din alte zone decît cele ale muzicii clasice.

De la concertul lui Luciano Pavarotti au trecut deja 15 ani, iar de la dispariția lui Pavarotti din această lume, 7 ani. 

Și cu toate că fizic nu mai este printre noi, Pavarotti nu a fost uitat. Nici nu se putea altfel: a lăsat în urmă atîtea înregistrări și mai ales, imaginea unei personalități care a ales să facă lucrurile altfel, în beneficiul muzicii și al publicului.

Nu știu prea mulți cîntăreți de operă care să umple stadioane la concertele lor, nici care să fi ales să cînte și arii celebre și piese din muzica ușoară (să o numesc generic) în același concert. Pavarotti a făcut-o în mod magistral – ceea ce nu înseamnă că nu și-a atras critici. Însă criticile au fost uitate; a rămas însă faptul că Pavarotti a fost unul dintre cei mai eficienți ambasadori ai muzicii clasice, un om care a înțeles vremurile în care trăim și a găsit soluții să transmită mesajul muzicii clasice către un public cît mai larg. Un cîntăreț care a știut să servească de fapt muzica bună, de oricare gen ar fi ea.

Din 30 octombrie, timp de 4 săptămîni, aveți ocazia, unică aș spune, de a vă completa o colecție de 4 DVD-uri distribuite cu

pe care se regăsesc 8 concerte susținute de Luciano Pavarotti și prietenii săi, în momentele de glorie ale carierei marelui tenor italian.

Sînt concerte care au scris efectiv istorie: documente care vorbesc despre marele Luciano Pavarotti cîntărețul, profesionistul, omul și una dintre cele mai mediatizate vedete ale secolului XX. Sînt acele concerte care l-au transformat pe Pavarotti în mai mult decît un mare cîntăreț de operă – într-un star al muzicii din toate timpurile. Și mai mult decît atît, aceste concerte nu au fost organizate pentru a servi mediatizării acestui cîntăreț, ci pentru a strînge fonduri dedicate  unor cauze caritabile, pentru  a ajuta oamenii din zone afectate de război și disperare din Bosnia, Kosovo, Guatemala, Cambodgia, Tibet. Aceasta pentru că Pavarotti a fost și ambasador al bunăvoinței pentru Națiunile Unite.

Eu am urmărit cu lacrimi în ochi aceste concerte, dîndu-mi seama că în anii noștri nu mai există niciun cîntăreț care să poată face ce a realizat Luciano Pavarotti cu aceste concerte. Toate au fost organizate la Modena, orașul italian în care el  s-a născut, a trăit și s-a stins; toate, în prezența a zeci de mii de oameni; toate, alături de marile vedete ale muzicii.

Să facem o trecere în revistă: concert pentru copiii din Bosnia (12 septembrie 1995), concert pentru copiii afectați de războaie (20 iunie 1996), concert pentru bolnavii de talasemie (27 septembrie 1992), Pavarotti& friends (1994), concert pentu copiii din Liberia (9 iunie 1998), concert pentru Guatemala și Kosovo (1 iunie 1999), concert pentru Cambodgia și Tibet (6 iunie 2000), concert cu soprana Nuccia Focile (9 iunie 1993).

Și să enumerăm cîțiva dintre prietenii lui Pavarotti pe care-i puteți vedea și asculta pe aceste DVD-uri: Celine Dion, Elton John, Mariah Carey, Bono, Sting, Zucchero, Bryan Adams, Jon Bon Jovi, George Michael, Laura Pausini, Enrique Iglesias, chiar și trupa Spice Girls. Adică

din muzica ultimului deceniu al secolului XX, mari voci, hituri celebre, un mod de a face muzică ce m-aș bucura să fie model și pentru cei care fac astăzi muzică, indiferent de genul pe care-l abordează.

Dacă ar fi să aleg cîteva momente de grație, m-aș opri, de exemplu, la duetul Pavarotti – Céline Dion din piesa

sau la

cu Pavarotti și Zucchero. Sînt sigură că fiecare își poate găsi alte și alte piese favorite: pentru că acesta este darul muzicii, să ne vorbească fiecăruia, într-un mod profund personal, unic, să ne transporte în acea lume pe care ne-o imaginăm ca fiind mai bună. Trebuie doar să o lăsăm să facă asta...

Începînd din 30 octombrie, puteți cumpăra, împreună cu 

seria "Pavarotti and Friends" - 4 DVD-uri conținînd înreegistrările video a 8 concerte. Detalii,

.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.