Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni

24 martie 2023
image

Atelierele de autocunoaștere prin scris Către mine vin în întîmpinarea liceenilor din Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, membri ai trupei de teatru a liceului, Trupa AS. În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere: scrierea creativă (creative writing), scrierea dramatică și scenaristica, cît și transpunerea textelor rezultate într-un spectacol, ce va marca finalul proiectului.  

Inițiativa organizată de Asociația Culturală Control N se află la a șasea ediție, după o serie de colaborări pline de entuziasm și inventivitate cu elevi din școli și licee bucureștene precum: Colegiul Național „Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic „Carol I”, Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes”, Liceul Teoretic „Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar „Hristo Botev”, Liceul Teoretic Atlas, Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169, Școala Gimnazială „Sfinții Constantin și Elena”, Școala Gimnazială nr. 307, Școala Gimnazială nr. 311, Școala Gimnazială nr. 59, Școala Gimnazială „Sf. Calinic de la Cernica“ și Liceul Tehnologic „Antim Ivireanu”. Cele trei atelierele de scriere își propun să extindă orizonturile creative ale elevilor, dar și să le ofere instrumente de autocunoaștere, auto-descoperire și exprimare.

Astfel, trei module diferite, fiecare cu un trainer dedicat, îi familiarizează pe tineri cu diferite tehnici de scris, într-un mod original și interactiv:

·         Scriere creativă (creative writing) / trainer Oana Răsuceanu

·         Scenaristică / trainer Ana Agopian

·         Scriere dramatică / trainer Mihaela Michailov

A doua parte a programului cuprinde un atelier de actorie și crearea spectacolului de teatru, bazat pe textele rezultate în cadrul celor trei ateliere de scriere. Regizoarea Iulia Rugină va lucra cu adolescenții participanți în proiect și va regiza spectacolul ce marchează încheierea proiectului.

Oana Răsuceanu, inițiatoarea Atelierelor și unul dintre trainerii implicați, declară: „În 2020, odată cu prima ediție a atelierelor, lansate în plină pandemie și regîndite / remodelate în baza întîlnirilor obligatorii via Zoom, nu știam exact la ce să ne așteptăm pentru mai departe. Nu cred că îmi imaginam atunci că, trei ani mai tîrziu, vom reuși să ajungem aici, să dezvoltăm atelierele pentru grupuri dedicate de tineri – așa cum am făcut cu liceenii de la Lazăr. Ei fac parte din trupa de teatru a liceului, o trupă extrem de activă. Faptul că la finalul proiectului vor ajunge să joace și să creeze un spectacol plecînd de la propriile texte va fi o noutate atît pentru ei, cît și pentru noi. Le simt curiozitatea, implicarea și forța entuziasmului și cred că urmează să citim niște texte și, mai apoi, să vedem un spectacol pe cît de original, pe atît de vibrant. Primele texte scrise de participanți în cadrul atelierului de Creative Writing m-au bucurat infinit. Emoția și sinceritatea lor vor ajunge negreșit la cititori și spectatori deopotrivă“.

În cadrul atelierelor, adolescenții pot experimenta, atît printr-o introducere în teorie, cît și prin lucru practic, modul în care cuvîntul scris poate genera forme diverse de conținut – fie el literatură (primul și cel mai cunoscut mediu de receptare a cuvîntului scris), monolog și scenariu de film.

Către mine se concentrează pe meșteșugul de a scrie din trei perspective diferite, plecînd, însă, de la un numitor comun: autorul. Subiectele temelor și exercițiilor practice care îi vor conduce pe adolescenți spre textele finale sînt desprinse din universul de zi cu zi al acestora. De asemenea, elevii au libertatea de a-și găsi inspirația în propriile preocupări și căutări ascunse, neverbalizate sau discutate insuficient pînă la acest moment.

Adolescenții sînt încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gînduri, experiențe pe care, mai apoi, vor ajunge să le transpună pe hîrtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte. Astfel, vor putea descoperi care sînt diferențele și asemănările între cele trei tipuri de scriere. 

La finalul fiecărei sesiuni de lucru, participanții vor avea un rezultat concret al cercetării, fiecare cursant semnînd în calitate de autor trei texte dramatice (monoloage), un sinopsis și primele secvențe dintr-un scenariu de film de ficțiune (scurtmetraj, maxim 5 minute) și trei povestiri. Toate textele realizate în cadrul atelierelor vor fi publicate de către editura online Liternet.ro, partener de tradiție al proiectului, putînd fi accesate de publicul larg.

Rezultatele atelierelor Către mine vor fi, mai apoi, valorificate și în cadrul unui atelier de actorie coordonat de regizoarea de film Iulia Rugină, care va semna regia unui spectacol ce va marca evenimentul de închidere a proiectului – spectacol în interpretarea participanților, creat pe baza textelor scrise de ei.

Astfel, adolescenții-autori, deveniți deopotrivă spectatori și creatori, vor putea percepe și din altă perspectivă nuanțele, mesajele, construcția frazelor, intențiile replicilor, gîndurile ascunse ale personajelor. Reprezentațiile spectacolului vor fi găzduite de Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, partener al proiectului.

*

Către mine este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural National* (AFCN). Parteneri: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“, Liternet, Happ.ro, Ziarul Metropolis

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

**Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 14 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative, dezvoltînd parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.

În ultimii șapte ani, activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația avînd în portofoliu patru producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străziiDorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself și Interior/Exterior – premiera anului 2022), o producție de teatru multimedia – Neverland, o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România și o expoziție de fotografie – Acsinte.100, transformată ulterior într-un nou program educațional în mediul online.

Asociația Culturală Control N a inițiat și a implementat numeroase ateliere și training-uri dedicate tinerilor (copii și adolescenți deopotrivă), educația prin film sau teatru fiind unul dintre domeniile de interes ale celor trei membri fondatori.

Experiența de peste 18 de ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor avînd în portofoliu trei filme de lungmetraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 13 scurtmetraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă.Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.