Confirmări, promisiuni – despre muzică cu un acordeon și un spectacol de operă

3 august 2016
Confirmări, promisiuni – despre muzică cu un acordeon și un spectacol de operă jpeg

Luna august – timp de relaxare, vacanță, lenevie (pentru cei care nu și-au luat deja concediul). Și timp de reflecție și noi descoperiri, inclusiv muzicale; luna cînd se anunță și evenimentele toamnei. Pentru mine, prilej de a o descoperi pe Ksenija Sidorova, o femeie tînără și frumoasă care cîntă la... acordeon.

O alăturare incendiară – Carmen și acordeonul

Ei bine, un acordeon care să cînte muzica lui Georges Bizet, sub degetele unei femei frumoase care seamănă foarte bine cu temperamentala Carmen, era ceva greu de imaginat înainte de apariția Ksenijei Sidorova pe scenele internaționale de concert.  Și nu e de mirare că a ajuns în atenția unei casei importante de discuri, mai ales că pentru Deutsche Grammophon constat că este o politică promovarea tinerelor talente care realizează majoritar producțiile noi, în completare venind reeditările cu nume faimoase din trecut. În plus, tot ce este neobișnuit atrage atenția, cu atît mai mult o femeie frumoasă care cîntă la un instrument mai rar întîlnit în muzica cultă.

Deci, la 28 ani, letona Ksenija Sidorova era o candidată perfectă pentru un profil de artist Deutsche Grammophon. A studiat acordeonul de la 8 ani; este absolventă a prestigioasei Academii Regale de Muzică din Londra, iar debutul pe o scenă importantă s-a produs în 2009, la Wigmore Hall din capitala Marii Britanii. De atunci, a cîntat cu importante orchestre europene, în primăvara lui 2016 apărînd pentru prima dată și pe scene americane, ca parteneră de scenă a lui Avi Avital, un alt muzician altfel, care a adus mandolina la rangul de vedetă.

Albumul Carmen semnat de Ksenija Sidorova, primul apărut în cadrul contractului semnat cu Deutsche Grammophon în martie 2016, este cu siguranță și o încercare de atragere a unui public mai larg, mai puțin familiarizat cu opera și muzica clasică, în general. Și aș zice că este un pariu cîștigat, pentru că nu e nimic kitsch în această reinterpretare a temelor din opera Carmen de Georges Bizet; unele dintre piesele de pe album sînt tratate 100% în stil clasic, fiind înregistrate de Sidorova în compania Orchestrei Filarmonice Borusan din Istanbul, cu Sascha Goetzel dirijor (acesta din urmă este frecvent și invitat al Orchestrei Naționale Radio din București); altele au o alură jazzy-world music, Sidorova apărînd în compania ansamblului Nuevo Mundo, a chitaristului Reeentko Dirks și a percuționistului Itamar Doari.

În 52 minute, Sidorova rezumă opera Carmen pe înțelesul celor care poate nu s-ar gîndi să intre vreodată într-o sală de operă; este o călătorie sonoră plăcută, cu un aer estival, avînd-o în prim plan pe această minunată letonă frumoasă și pasională care cîntă foarte bine la acordeon.

Argumentul sonor rămîne însă cel mai important: puteți asculta acest album luni, 8 august, de la ora 19.00, la Radio România Muzical, în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2016”. (www.romania-muzical.ro/voteaza2016)

...Și o operă în original

Pentru cei care preferă originalul, o altă propunere care poate părea mai serioasă: opera “Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, de pe un album lansat tot de casa Deutsche Grammophon pe 8 iulie 2016.

Producțiile cu opere integrale pe disc sînt din ce în ce mai rare – costurile sînt mari și vînzările nesigure. O rețetă cîștigătoare poate fi asocierea cu un festival din care se înregistrează spectacole live și, eventual, un sponsor important. Așa s-a întîmplat și în cazul actualei producții: o înregistrare din festivalul de la Baden Baden din 2015 și finanțare din partea Rolex, sponsorul, printre altele, și al concertului de Anul Nou de la Viena. Evident, rețeta trebuie să includă și nume de vedetă; și a fost respectată, din moment ce în distribuție regăsim nume de super-vedete precum tenorul Rolando Villazon, baritonul Thomas Hampson, baritonul Luca Pisaroni, mezzosoprana Anne Sofie von Otter și, nu în ultimul rînd, mai tinerele voci ale sopranei Christiane Karg, mezzosopranei Angela Brower și a sopranei  bulgară Sonya Yoncheva care a primit de altfel cele mai multe aprecieri din această distribuție, pentru interpretarea rolului Contesei.

Nu mai puțin importantă mi se pare contribuția orchestrei, Chamber Orchestra of Europe, și a dirijorului, Yannick Nezet Seguin, care dincolo de urmărirea atentă a vocilor soliste, aduc o notă de autentic în interpretarea muzicii mozartiene, fără a lăsa senzația unui muzeu de instrumente.

Mi se pare meritorie și inițiativa lui Rolando Villazon de a înregistra alături de Yannick Nezet Seguin șapte dintre operele mozartiene: pînă în prezent au apărut patru – Don Giovanni, Cosi fan tutte și Răpirea din serai. Rolando Villazon, o veritabilă vedetă a operei timpurilor noastre, un tenor mexican de 42 ani care în ultimul timp s-a ocupat și de regia de operă: în mod cert, nu doar că are o voce frumoasă, dar și o inteligență vie care a contribuit important la edificarea carierei sale de cel mai înalt nivel.

Mozart a fost un subiect important pentru Villazon în ultimii trei ani: a înregistrat nu doar aceste patru opere, ci și un album cu arii de concert semnate de Mozart, un repertoriu mai rar abordat, deși lucrările au valoarea indubitabilă a marilor opusuri create de Mozart.

Voci frumoase, cu știința cîntului muzicii mozartiene, diferit de orice altceva din domeniul operei, o gîndire muzicală alertă și proaspătă – cam așa cred că ar trebui să arate o “Nuntă a lui Figaro” în prezent la nivel strict auditiv. Și așa este și este în versiunea de pe albumul apărut pe 8 iulie 2016, ceea ce se poate descoperi ascultînd acest spectacol pe site-ul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016. 

Promisiuni pentru toamnă

O listă scurtă: pentru iubitorii operei, discul Verismo cu  soprana Anna Netrebko în prim plan (care a înregistrat alături de soțul ei,  tenorul Yusif Eyvazov, și Orchestra Academiei Naționale Sant Cecilia din Roma, dirijor Antonio Pappano). Cele mai importante arii de soprană din repertoriul verist (Puccini, Giordano, Leoncavallo, Catalani, Boito, Ponchielli) pe un disc care va apărea pe 2 septembrie și poate fi ascultat la Radio România Muzical pe 5 septembrie, de la ora 19.00.

Pentru un public mai larg iubitor de muzică bună: pe 26 august apare Love Story, un disc semnat de pianista Valentina Lisitsa (cunoscută drept pianista youtube pentru numărul –record de public care-i accesează contul) cu teme celebre pentru pian și orchestră din filmele hollywoodiene ale anilor 20-40 ai secolului trecut. La Radio România Muzical, pe 29 august, ora 19.00.

Pentru iubitorii muzicii clasice 100%: albumul Wonderland semnat de pianista germano-japoneză Alice Sara Ott. Lucrări de Edvard Grieg, compozitorul romantic norvegian: evident, celebrul său concert pentru pian și orchestră, dar și piese pentru pian solo. La Radio România Muzical pe 12 septembrie, de la ora 19.

figaro 800x800 jpg jpeg
anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.