Competențele profesionale – ţinînd pasul cu schimbările din domeniul muncii

Marianne THYSSEN
22 noiembrie 2017
Competențele profesionale – ţinînd pasul cu schimbările din domeniul muncii jpeg

Pentru a avea succes pe piața muncii de astăzi, care trece prin schimbări rapide, aveți nevoie de competențe. Iar competențele „statice” nu vor fi suficiente. Competențele voastre trebuie să evolueze în paralel cu schimbările din domeniul muncii, precum digitizarea, automatizarea și evoluțiile tehnologice. Învățarea pe tot parcursul vieții este cea mai bună modalitate de a ține pasul cu aceste provocări – atît pentru tineri, cît și pentru cei mai în vîrstă.

Oferta de formare din întreaga UE este imensă, însă lucrătorii și tinerii deseori nu o cunosc. Și, adesea, ei consideră că formarea profesională este ruda săracă a studiilor universitare. Această percepție nu ar putea fi mai departe de adevăr.

În Uniunea Europeană, 75% din absolvenții care termină un program de educație profesională își găsesc un loc de muncă în maximum trei ani, față de 63% din absolvenții învățămîntului general — un avantaj clar atunci cînd tinerii se confruntă în continuare cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă. De aceea, mi-am asumat misiunea de a demonstra că educația și formarea profesională duc la cariere interesante și pline de satisfacții – de la realizatori de filme la creatori de modă, de la piloți la asistenți medicali.

Cea de-a doua Săptămînă europeană a competențelor profesionale a Comisiei Europene (20-24 noiembrie) prezintă cele mai bune programe de EFP din Europa. Ne bazăm pe succesul răsunător al primei ediții, din 2016. Prin peste 1 000 de evenimente, vom pune în prim-plan o mulțime de oportunități și de experiențe din întreaga Europă și vom arăta că EFP și programele de ucenicie reprezintă o excelentă primă alegere. Căutați evenimentele sau activitățile organizate în zona în care vă aflați!

Facem chiar mai mult pentru ca EFP să fie o primă alegere veritabilă. Știm că milioane de studenți au beneficiat de pe urma programului Erasmus. Odată cu introducerea noului program ErasmusPro, studenții din învățămîntul profesional vor avea acum aceeași oportunitate transformatoare de a petrece mai mult timp în străinătate ca și colegii lor din învățămîntul universitar, pentru a dobîndi noi competențe, a învăța noi limbi străine și a cunoaște noi culturi.

Studenții au nevoie de competențe pentru a obține locuri de muncă, iar companiile au nevoie de competențele lor pentru a reuși. Trebuie să cunoaștem încă de astăzi competențele viitorului. Acest fapt este de mare urgență în sectoare inovatoare precum tehnologiile nepoluante și sursele regenerabile de energie, ca și în sectoare care înregistrează schimbări radicale, precum industria automobilelor. De aceea, am lansat „Planul de cooperare sectorială în materie de competențe”. Parteneriate conduse de reprezentanți ai industriei vor identifica necesitățile și tendințele în materie de competențe din sectorul lor de activitate. Angajatorii, angajații și instituțiile de formare vor lucra la elaborarea unor noi programe care să abordeze lacunele în materie de competențe. Prin aceasta, reunim autorități publice, companii și actori din societatea civilă care în mod normal nu ar lucra împreună. Am lansat cooperarea cu 12 industrii, de la producția de autoturisme la transportul maritim și de la construcții la turism – pentru a numi doar cîteva. Sperăm să extindem numărul acestora în viitor.

Europa înseamnă cooperare. Împreună putem aborda provocările și putem culege roadele unei lumi profesionale în schimbare. Pentru a ajuta oamenii să obțină locuri de muncă, companiile să concureze, economia să crească și societatea să prospere. Comisia depune eforturi pentru a asigura succesul în continuare al cooperării în materie de competențe. Însoțiți-ne în această călătorie!

Marianne Thyssen este comisar european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.