Cîștigătorii Premiilor Superscrieri 2015

22 noiembrie 2015
Cîștigătorii Premiilor Superscrieri 2015 jpeg

La finalul celei de-a cincea ediții, Superscrieri a premiat 19 autori care, prin originalitate și onestitate, spun, în România, poveștile care contează.

Cîștigătorii Premiilor I - în valoare de 500 de euro fiecare:

Categoria Reportaj: Matei Bărbulescu și Ștefan Mako, „Patru mii de kilometri garduri” (Casa Jurnalistului)

Categoria Portret: Luiza Vasiliu, „Bărbatul care a dat foc comunismului” (Casa Jurnalistului)

Categoria Opinie: Andrei Luca Popescu, „Teoria saltelei” (Gîndul)

Categoria Fotojurnalism: Ioana Cîrlig, „Zîne” (ioanacirlig.com)

„Am privit mereu cu invidie la Superscrierile premiate în ultimii ani, pentru că mereu au fost texte solide și scrise cu talent. Anul ăsta, două dintre scrierile mele au ajuns acolo, între cele Super, și mă simt onorat. A fost o seară în care am fost alături de mulți oameni pe care îi citesc cu plăcere și asta mi-a dat încredere că atît timp cît există astfel de jurnaliști, presa va merge mai departe, într-o formă sau alta.” Andrei Luca Popescu, jurnalist Gîndul, premiul I Opinie

Locurile II și III au mers către: Vlad Stoicescu (dela0.ro), Vlad Ursulean & Lina Vdovîi (Casa Jurnalistului) – reportaj, Cristian Delcea (Adevărul), Ani Sandu (Decît o Revistă) – portret, Mircea Reștea, Alexandra Dincă (Fotojurnalism).

Superscrierea anului (premiul cel mare, în valoare de 1000 de euro, susținut din donații private de către comunitatea Romanian Business Leaders) a fost cîștigată de Ștefan Mako, pentru reportajul „Procesul” publicat pe platforma online Casa Jurnalistului.

„Personal, miza a fost să înţeleg cine sînt oamenii pe care-i ocolim la colţ de stradă și de ce sînt ţintuiţi pe treptele inferioare ale societăţii sau în afara ei, am dezvoltat interesul ăsta cumva organic în ultimii ani. Titlul incorporează atît actul de justiţie propriu zis relatat în material, cît și incursiunea mea în această realitate. Nu știu în ce măsură am reușit, dar mi-am dorit ca cititorii să iasă din zona de confort și să-și antreneze privirea vigilentă și înţelegătoare. Doar așa putem ca societate să facem pașii necesari ca aceste probleme să dispară nu pentru că le măturăm sub covorul ignoranţei, ci pentru că avem o societate funcţională căreia îi pasă și de cei slabi. Nu-mi fac iluzia că am schimbat ceva semnificativ, dar sînt sigur că e o parte din proces. Mulţumesc că susțineți jurnaliștii.” Ștefan Mako, Casa Jurnalistului, premiul Superscrierea Anului

Premiul Juriului - în valoare de 400 de euro (adunat din taxa de înscriere în concurs), a fost împărțit între doi autori anul acesta: Mihai Munteanu, pentru documentarul de investigație transfrontalieră „Asasin în lege” (realizat împreună cu RISE Project România și Moldova) și Laurențiu Colintineanu – pentru international reporting în multiple formate: storytelling, audio, video, fotografie.

„Mulțumesc juriului pentru premiul pentru international reporting pentru că el este acordat nu neapărat persoanei mele, ci mai degrabă unor idei.

1. Ideea că informația de dincolo de granițele României este importantă și relevantă atît pentru publicul românesc, cît și pentru presă.

2. Ideea că munca în echipă contează. Reporting multimedia pe teme externe nu face nimeni singur, ci într-un efort de echipă care produce rezultate mai bune decît jurnalistul singuratic plecat pe coclauri.

3. Ideea că presa mainstream nu trebuie alungată din cauza unor derapaje ale unor instituții, ci susținută în demersul de autocurățare.

Noi, jurnaliștii, indiferent de unde lucrăm, ne trezim cu simțul datoriei față de public. Și sîntem mulți.” Laurențiu Colintineanu, Senior Editor EurActiv.ro, Premiul Juriului

În cadrul galei, Fundația Friends For Friends a oferit încă trei premii speciale onorifice, în afara categoriilor de concurs. Rostul acestor premii este să extindă ideea Superscrierilor și către alte zone și comunități de manifestare a non-ficțiunii creative.

Premiul special FFFF pentru o super-carte de non-ficțiune: Adriana Săftoiu, pentru „Cronică de Cotroceni”.

Premiul special FFFF pentru un super-material audio-video: „România, te iubesc” - Alex Dima.

Premiul special FFFF pentru Consecvență și Decență a mers către Mircea Vasilescu (redactor-șef Dilema Veche) și către doi membri ai juriului – Cătălin Tolontan (jurnalist GSP și tolo.ro) și Cristian Lupșa (redactor-șef Decît o Revistă, inițiator The Power of Storytelling).

Foto: Ina Ionescu

dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.