Cînd Dracula cîştigă

26 mai 2012
Cînd Dracula cîştigă jpeg

Înainte încă de a ajunge la Whitby, ultima bucată de drum este de fapt un carusel printre faimoasele moors din Yorkshire, niște întinderi nesfîrșite care arată ca fundul mării, dar fără apă deasupra, complet ireal. La ultima buclă în cădere liberă pe șoseaua în pantă cu o singură bandă pe sens, se distinge clar Whitby cu a lui mănăstire de pe deal, avînd în față portul și în spate o bucățică din Coasta de Est a Angliei. Satul, de fapt orășelul (are ceva mai puțin de 15.000 de locuitori, deci este totusi oraș), este ca un decor de film, adică nu-i lipsește nimic și nu are nimic în plus. Despicat în două de un pod rotativ peste rîul Esk ce se varsă în mare printr-un mic estuar, garnisit cu un port de toată frumusețea, Whitby are tot ce-i trebuie pentru o destinație turistică perfectă.

Şi oricît m-am plimbat pe străduțele mici și pietruite, pe faleză, prin port sau prin jurul mănăstirii, n-am reușit să înțeleg cum de acest orășel de pescari perfect romantic l-a putut inspira pe Bram Stoker să scrie Dracula. Legenda spune că se afla la Whitby pe la 1980 și prin fereastra camerei unuia dintre hotelurile de pe faleză, unde stătea pentru cîteva zile să se relaxeze și să se inspire, a văzut un vas rusesc pe numele lui Demeter eșuînd pe mal și un cîine mare și negru luînd-o la goană către cimitirul din spatele scheletului mănăstirii gotice. Se pare că și contextul politic de la vremea respectivă l-a ajutat să-și imagineze o „invazie” orientală pe cale marină, astfel că punctul de intrare a lui Dracula în Anglia este Whitby. Alții sînt de părere că seara, la lumina felinarului, străduțele mici sînt perfecte pentru fantasme vampiristice. Încă o dată, oi fi eu de vină, dar mie mi se par doar romantice.

Deși destinație turistică și de inspirație artistică pentru diverși scriitori, pictori, etc., încă de pe timpuri georgiene și victoriene, beneficiind de una dintre primele linii de cale ferată directe de la Londra (1893), Whitby (al cărui nume ar însemna, se pare, „așezare albă”) este acum mai mult bîntuit de negru și renumit pentru cele două festivaluri goth centrate în jurul lui Dracula. De la construcții navale, exploratori, minerit, mănăstirea unde a locuit Caedmon, cel mai vechi poet englez, Căpitanul Cook care cam pe aici și-a făcut antrenamentele, Lewis Carroll și a lui Alice în țara minunilor (scrisă, se pare, tot la Whitby), epoca bronzului cu prelucrarea jet-ului, industria pescuitului, paza de coastă și un peisaj incredibil, Whitby are de toate. La sfîrșitul secolului al XVIII-lea, Whitby era al treilea producător de ambarcațiuni, după Londra și Newcastle, foarte renumit pentru vînătoarea de balene, un os al uneia dintre ele tronînd ca monument în port. Stațiune mai degrabă balneară și renumită pentru nămoluri în timpuri georgiene, Whitby devine centru important de prelucrare a jet-ului în perioada victoriană. Acest material organic, precum chihlimbarul, asemănător cărbunelui dar rezultat din transformarea anaerobă a copacilor Araucaria araucana și cotat la Whitby ca fiind cel mai de calitate din lume, se preta perfect bijuteriilor masive și încărcate, după moda vremii, pentru că este foarte ușor. Şi foarte negru, deci preferat de Regina Victoria în colecția ei de doliu pentru Prințul Albert. Culoarea sa l-a și reconsacrat odată cu goth-izarea turistică a orașului, străduțele fiind pline de mici magazine de bijuterii și alte artefacte, inclusiv mici statuete ale lui Dracula, lucrate în jet.

De atîtea secole Whitby a acumulat un patrimoniu pe cît de spectaculos pe atît de diversificat, reinventîndu-se iar și iar, uneori aproape accidental: a devenit oraș pescaresc în urma grevei dintr-un port vecin mult mai mare, Hull, cînd bărcile cu pește au fost trimise, în disperare de cauză, la Whitby. Şi totuși, în prezent atrage turiști aproape în exclusivitate din cauza lui Dracula. Parcă s-ar fi împotmolit în această poveste pe care localnicii nu prea și-o însușesc. Nu vă sună familiar?

Raluca Nagy este antropolog, doctor în ştiinţe sociale al Universităţii Libere din Bruxelles şi al SNSPA Bucureşti. 

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.
image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.