Cînd bretonul cîştigă teren

26 august 2010
Cînd bretonul cîştigă teren jpeg

Auzisem de Festivalul de la Edinburgh de ceva ani, iar pînă acum nu m-am nimerit niciodată printre kilturi vara. Am fost tristă să aud că festivalul începe la o săptămînă după ce urma să ajung eu acolo, cînd mi s-a spus rapid să mă liniştesc, pentru că, cu un weekend înainte, începe The Fringe.

Ca o fostă purtătoare de şi ferm convinsă că nu este decît o strategie coaforistă de făcut bani (întrucît trebuie tuns la două săptămîni), primul meu gînd a fost la… breton. Îmi şi imaginam tot felul de conexiuni cu perucile actorilor, pînă să ajung la sensul de „periferic”  al lui „fringe” şi să-mi dau seama despre ce e vorba. Catalogul spectacolelor din cadrul acestui frate electronic mic şi alternativ al Festivalului de la Edinburgh, care cu anii a devenit un mega-brother, arăta, cum foarte frumos o spune Michael Fry în articolul său din The Scotsman, ca o carte de telefoane a unui oraş de talie medie. Ca să nu mai vorbim de multele box-office-uri răspîndite prin oraş, o armată de voluntari organizatori, mii si mii de flyere şi de oameni de toate felurile, şi costumele, şi culorile, de cele mai multe ori performerii înşişi, care le distribuie. Efervescenţa din oraş este absolut incredibilă pînă şi pentru cei care au fost anul trecut. Anul acesta se pare ca Fringe-ul a crescut ca Lad-Frumos. Pentru descrieri mai ample şi profesionist-locale recomand The Scotsman sau The Guardian care se descurcă mult mai bine cu cele 2.453 de show-uri propuse. Eu am să mă opresc asupra celor patru la care am asistat, care, de fapt, au fost trei (Luca şi Matei…) pentru că primul a fost anulat. Şi asta face parte din farmecul discret al unui breton, poate să fie o mişcare genială sau un total flaps, depinde de norocul şi / sau conformaţia fiecărui chip.


Cum să alegi între aproape 2.500 de reprezentaţii despre care nu ştii mai nimic?


Primul show pe care l-am rezervat prin telefon la box-office-ul de cartier a fost Suspicious Package, o piesă de teatru cît se poate de postmodernă cu critici foarte bune în presa locală: fiecare spectator primea şi urmărea un scenariu destul de simplu, pe străzile oraşului, ajutat fiind de un Ipod. Ne-am prezentat la locul faptei, dar programarea fusese greşit făcută, iar spectacolul nu s-a mai ţinut deloc. Şi nici vreun altul după, din cîte am înţeles de la organizatori. Nu-mi dau seama ce i-o fi descurajat sau dacă s-au împotmolit în Ipoduri, probabil că n-o să ştim niciodată. Important este ca acest prim eşec ne-a proiectat direct într-o cămăruţă dintr-un pod unde se întîmpla o altă piesă de teatru, Lorca and Dead, a trupei Belt Up, care mi-a demonstrat încă o dată legătura dintre Fringe şi breton. Atmosfera de club parizian al suprarealiştilor din anii `20 încercînd să spună povestea morţii lui Lorca îl încheagă foarte frumos pe Dalí care i-o fură pe Gala lui Paul Éluard sau se ciondăneşte cu… Breton (sic!). Preferatul nostru a fost de departe tînărul care l-a jucat pe Magritte.

Auzisem de la fratele unuia dintre noi de comicul Greg Davies (eu înţelesesem Craig David, ca să fie în ton cu breton), unul din personajele mult apreciatului serial britanic The Inbetweeners. În serial, Greg joacă un director de liceu blazat şi cinic, spectacolul lui de la Edinburgh fiind inspirat tot din cariera lui de profesor de teatru la diverse şcoli şi licee. Am mai găsit bilete doar la suplimentul de sîmbătă noaptea tîrziu. Deşi sînt destul de sceptică cînd vine vorba de acest tip de artă, cam de la Seinfeld încoace, am rîs tot timpul, foarte rar întreruptă din motive de jargon de Shropshire - Anglia profundă: Davies este originar din Shrewsbury, un loc minunat despre care mi-ar plăcea mult să scriu cîndva şi pe care l-aş descrie aici pe scurt ca fiind un fel de Urziceni, dar cu rugby în loc de fotbal. Punctul slab: temperatura în sala plină pînă la refuz era de partea extremei în raport cu răcoarea de afară, iar pe domnul director Davies îl treceau toate apele în aşa hal, încît am crezut de cîteva ori că o să se prăvălească cu cei doi metri înălţime ai lui pe scena teatrului semi-dezafectat.

Am mai văzut un comic pe care îl pun aici în paranteză pentru că nu făcea parte din Fringe - da, există şi auxiliari pe lîngă periferici: o domnişoară roşcată, puţin cam dezamăgitoare după prestaţia lui Greg Davies, care făcea cam prea mult caz de rezonanţa princiară a numelui ei: Diane Spencer. Am ajuns la spectacol întîlnind-o pe stradă cu o zi în urmă cînd îşi făcea publicitate împărţind fluturaşi şi insistînd asupra faptului că e pe gratis. N-a fost tocmai pe gratis, căci la sfîrşit stătea la ieşire cu o găleată în care publicul fusese rugat să depună, din considerente de sponsorizare parţială, cît găsea de cuviinţă.

Şi, vorba cîntecului, last but not least, al treilea şi ultimul spectacol a fost şi cel mai bun: Anatomy of Fantasy. L-am luat din catalog pentru că trupa care îl pune în scenă, Do Theatre Are Back!, au fost de trei ori cîştigători ai Fringe-ului. Subconştientul transformat în fizicalitate pe muchia fanteziei, printr-o combinaţie de dans, muzică şi efecte vizuale absolut nemaipomenite dau un rezultat de la care am plecat cu un singur gînd: incredibil ce pot face un computer, un proiector şi cinci dansatori talentaţi!

N-am să spun, ca restul lumii din jurul meu, că poate festivalul oficial ar trebui desfiinţat. Mi-e în continuare foarte greu să mai merg la orice piesă de teatru după ce am văzut una de Romeo Castelucci, dar cred că fiecare freză îşi are locul ei. Am să spun doar că merită să vă găsiţi la Edinburgh în august şi, dacă se poate, mergeţi şi la două-trei show-uri de Fringe, bune sau proaste, fac toate cele maxim zece lire.
 

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.
image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.