Cinci contratenori și un violonist sîrb – povești legate de România

13 martie 2015
Cinci contratenori și un violonist sîrb – povești legate de România jpeg

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sînt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: Cinci contratenori care va fi lansat în 16 martie și Journey East lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic.

Sînt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?

Cinci contratenori – și un român

Pentru că unul dintre cei cinci contratenori promovați de celebra casă de discuri Decca este românul (cel puțin de origine) Valer Săbăduș, care la 29 ani a ajuns să fie considerat unul dintre cei mai buni contratenori ai lumii. Are o voce rară, cu un timbru neobișnuit (contratenorii sînt bărbații care cîntă cu voce de femeie) – câți asemenea cîntăreți ați ascultat? Nu prea mulți, sînt sigură; și repertoriul pe care aceștia îl pot aborda este destul de restrîns, mai ales din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea cînd rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, cu performanțe vocale, însă, uluitoare prin agilitate și versalitate.

Valer Săbăduș s-a născut în 1986 la Arad, într-o familie de muzicieni care a emigrat în 1981 în Germania, așa că tînărul cîntăreț a studiat la Hochschule fur Musik und Tanz din Munchen. La 23 ani, Valer Săbăduș se lansa pe orbita unei cariere internaționale care l-a purtat deja pe cele mai mari scene ale lumii și i-a adus mai multe premii ale industriei discografice europene: Echo în 2012 și ICMA în 2013. Pe discul Cinci contratenori, Valer Săbăduș interpretează două arii puțin cunoscute, cum de altfel sînt majoritatea de pe acest disc: una de Niccolo Jommelli și una de Christoph Willibald Gluck, cu o voce sigură și caldă, ce ar trebui măcar o dată-n viață ascultată.

Alături de Valer Săbăduș, pe discul Cinci contratenori evoluează croatul Max Emanuel Cencic (cunoscut și în România datorită participării sale la Festivalul Enescu 2013, alături de ansamblul care evoluează și pe acest disc, Armonia Atenea, dirijor George Petrou), spaniolul Xavier Sabata, ucraineanul Yuri Minenko și sud-coreeanul Vince Yi. Toți sînt tineri, foarte talentați, cu voci excepționale, cu o alură de artiști nonconformiști și cântă un repertoriu pe care altfel ai foarte rar șansa să-l asculți. 

Albumul poate fi ascultat în premieră românească la Radio România Muzical: luni, 16 martie, chiar în ziua lansării sale internaționale, de la ora 19.00; este inclus și în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”. 

Nemanja Radulovic – un violonist ieșit din tipare

În 16 februarie a apărut și noul album al violonistului sîrb actualmente stabilit în Franța, Nemanja Radulovic. Journey East se intitulează acest disc care a cunoscut și o lansare în avanpremieră în Franța sub titlul “Carnets de voyage”, apărută în noiembrie 2014.

Acesta este un disc pe care-l recomand oricui iubește muzica bună, nu neapărat muzica clasică; un album care vorbește despre forța expresivă extraordinară a muzicii bine făcute; un album care te scoate din depresie și dă poftă de viață (deloc de neglijat după o iarnă așa de lungă și cu atît de multe viroze).

Și acest album are o legătură cu România, de fapt, nu doar una, ci două: Nemanja Radulovic este câștigătorul concursului “G. Enescu” – secțiunea vioară din 2001; și pe acest disc regăsim la track-ul 6 o piesă pe care producătorii o numesc tradițională sîrbă, dar care sună 100% românește.

Nemanja Radulovic împlinește anul acesta 30 ani; s-a născut la Niș, în Serbia și a emigrat în Franța în 1999. A studiat și în țara natală și la Paris, a înființat două ansambluri, printre care și Les Trilles du Diable care apare și pe discul Journey East. Cântă cu aceeași naturalețe și știință și un Concert de Sibelius, dar și muzică tradițională sârbă – el este un violonist pur-sânge, cu o alură nonconformistă pentru muzician clasic (puteți să-i admirați podoaba capilară!); el este un artist care știe să te facă să vibrezi și care știe să transmită o emoție specială. Acesta este, de fapt,  talentul muzicienilor care vin din estul Europei și care sînt rezervorul de talente pentru orchestrele și posturile de solist ale marilor scene din vest – trăirea aceasta care-i individualizează și care le aduce succesul. Așa este Nemanja Radulovic, ca și Patricia Kopacinskaja, născută în Republica Moldova sau Răzvan Stoica născut în România.

Așa cum îi spune și numele, „Journey East este un album care face o incursiune în lumea moștenirii muzicale sîrbe, în sens mai larg, balcanice, a lui Nemanja Radulovic. Întîlnim și hituri semnate de Brahms sau Dvorak, ca și piese tradiționale sîrbe sau teme din coloane sonore ale unor filme din Serbia, printre ele și una aparținînd lui Emir Kusturica. Este o lume vie și colorată pe acest album care cuprinde 15 piese scurte, potrivite de ascultat oricînd, dar mai ales ca însoțitor al unei zile agitate și obositoare. Sigur va face ca timpul să treacă mai repede...

Albumul poate fi ascultat și votat aici.

Cele două discuri prezentate sînt disponibile și în România, în magazinele de specialitate și pe site-urile www.emag.ro și www.getmusic.ro.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Situație scandaloasă în Ungaria pentru mai mulți români care voiau să ajungă la Viena cu trenul. „Blesteme și înjurături”
Mai mulți români care călătoreau cu trenul dinspre București spre Viena au avut parte de o surpriză neplăcută la Budapesta. Întâmplarea a fost relatată pe rețelele de socializare de unul dintre călători.
image
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Un lac format natural, în ultimii 15 ani, într-o fostă carieră minieră din Hunedoara este considerat riscant, după ce a atins adâncimi impresionante, iar oamenii nu mai au voie să se apropie de el
image
Viața în cel mai mic sat de munte din România. Toate gospodăriile au fost îngrămădite pe un deal VIDEO
Merișoru de Munte se numără printre cele mai mici sate din România. Gospodăriile sale sunt înghesuite pe un deal, iar în sat locuiesc permanent câțiva vârstnici. Așezarea pitorească din Ținutul Pădurenilor îi atrage pe turiști.

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.