Cei şase români de pe Lista New Europe 100

23 noiembrie 2017
Cei şase români de pe Lista New Europe 100 jpeg

În fiecare an, 100 de oameni sau echipe care excelează în inovare în afaceri, conducere politică, antreprenoriat social, cultură sau în alte domenii, sînt premiați prin proiectul New Europe 100, un proiect susținut de Fundația Res Publica, Google, Fondul Internațional de la Visegrad și Financial Times.

Danuta Dobrzynska-Schimmer, project manager, a declarat, în exclusivitate pentru Dilema veche, că New Europe 100 este, în multe privințe, o rampă de lansare pentru acei oameni cu idei inovative care pot schimba lumea, „oameni mînați în luptă de pasiunea lor reală pentru schimbare, curajul de a contesta status quo-ul și ideile mari pe care le avansează.”

Marea șansă și provocare în Europa Centrală și de Est este trecerea de la economia tradițională la etapa construirii competitivității prin intermediul unei economii modernizate, bazate pe inovare.

„În 2017 am identificat o nouă provocare: cooperare. Avînd 400 de echipe și persoane înscrise pe listele NE100, dorim să-i încurajăm pe toți să lucreze în rețele. Cooperarea oferă șansa de a fi mai eficient, de a avea un impact mai mare, de a împărtăși cunoștințele și bunele practici.”

Cum se derulează acest proiect? Primul pas este nominalizarea. Proiectul fiind public, toată lumea poate face această nominalizare pe site-ul www.ne100.org. „Colaborăm, de asemenea, și cu zeci de instituții din regiune, dar și cu premianții edițiilor anterioare. După această nominalizare publică, reprezentanții organizațiilor care conduc proiectul – Google, Financial Times, IVF și Res Publica – decid cine este cel mai inovativ, cine are un impact mare, cine schimbă cu adevărat lumea.”

Ce cîștigă premianţii?

Cel mai mare beneficiu: intră în cea mai creativă și mai inovatoare rețea din regiune. Este o posibilitate de a intra în contact direct cu cei mai influenți oameni: lista celor 100 de premianți este publicată de Financial Times – iar această mediatizare are un impact real. „De asemenea, sîntem parteneri ai multor conferințe regionale, avînd deci oportunitatea de a-i invita pe cîștigătorii noștri să participe la evenimente importante. Proiectul NE100 nu este doar o listă, este o cooperare pe mai multe niveluri. Dacă doriți să vă alăturați – vizitați site-ul nostru ne100.org sau urmăriți-ne pe Facebook – și apoi, anul viitor, puteţi să vă propuneți pe dvs. sau pe prietenii dvs. inovativi. Credem că cei identificați în lista New Europe 100 vor produce o schimbare global în următorii 25 de ani în toate domeniile importante. Sînt cei care privesc înainte, în viitor, în activitățile lor de bază, folosind noile tehnologii în epoca digitală.”

Printre premianții de anul acesta se află și şase români. Cine sînt aceștia?

Cristina Bogăteanu, Devicehub.net – a creat o platformă viabilă și universală care oferă servicii de cloud pentru comunicarea IoT – Internet of Things, prin intermediul căreia orice dispozitiv electronic poate fi conectat la Internet, dar și pentru că a reușit să implice și să apropie copiii de domeniul roboticii.

Alin Chiriac, Adfaber.org – a folosit tehnologia pentru a realiza o schimbare socială, oferind copiilor din toate mediile sociale acces liber la educația informatică și cursuri direct corelate cu cererea de pe piața IT.

Sergiu Ardelean, Artivive – a inventat o aplicație care le permite artiștilor să creeze noi dimensiuni ale artei prin combinarea artei clasice cu cea digitală – dimensiunea digitală deschizînd astfel ușa către o lume de posibilități.

Florin Talpeș, Bitefender Box – a găsit o soluție de securitate pe Internet care include hardware, cloud, software care protejează casele inteligente – de la simplul smartphone la TV și toate acele aparate de uz casnic și gadget-uri, cum ar fi termostatele Wi-Fi, consolele de jocuri și chiar monitoarele pentru copii.

Daniel Dines, Uipath.com – a proiectat și a construit o platformă avansată de automatizare. Afacerile, de orice tip, furnizorii de outsourcing și organizațiile partajate de servicii pot utiliza acest software pentru a oferi beneficii în ceea ce privește calitatea, viteza și costul operațional

Ana Maria Udriște, Avocatoo – a dezvoltat un start-up juridic, o platformă prin intermediul căreia oricine are nevoie de un avocat îl poate contacta. De asemenea, a creat o piață online pentru clienți și avocați, ajutînd la găsirea unor soluții preliminare, în mod gratuit, conectînd cele două părți într-un mod extrem de facil.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.