Ce înseamnă să fii independent

24 martie 2011
Ce înseamnă să fii independent jpeg

La parafraza după Oscar Wilde din titlu a răspuns Teatrul 74 din Tg. Mureş. În ciuda tradiţiei mioritice a fatalităţii, instituită de ciobanul moldovean, directorul Teatrului 74, Theo Marton, şi echipa lui şi-au luat soarta în propriile mîini şi au creat un program care să îi înveţe pe studenţii la teatru cum să îşi găsească un loc de muncă după terminarea facultăţii. Problema e veche şi spinoasă căci şcoala nu ajută studentul să transforme ceea ce învaţă în realitate (teoria ca teoria...). Proiectul „Practică Teatrală în Regiunile de Centru şi Nord-Vest” a obţinut finanţare din fonduri europene pentru doi ani, timp în care studenţii români şi maghiari de la universităţile din Tg Mureş, Cluj şi Sibiu învaţă să creeze companii independente. Într-o primă etapă, au loc ateliere cu profesionişti în dramaturgie, regie, scenografie, actorie şi jurnalism, iar în a doua parte, echipe de artişti şi manageri, combinate din toate cele trei centre universitare creează un spectacol într-o companie independentă fictivă. Cu alte cuvinte, învaţă să facă teatru pe cont propriu, dar cu bani europeni.

Mai mult decît exerciţiul necesar al facerii şi vinderii unui spectacol, studenţii au învăţat lucruri esenţiale ale meseriei. Că teatru se face în echipă (şi e al naibii de greu să lucrezi în grup, cu oameni pe care atunci i-ai cunoscut şi care au, poate, opinii diferite de ale tale). Că fiecare element dintr-un spectacol e important şi unul fără altul nu funcţionează (trebuie să ai text bine scris, regie inteligentă, actori buni, scenograf creativ şi o echipă de marketing dinamică). Că teatrul e aici şi acum, ce ţi-a ieşit bine azi, mîine s-ar putea să nu mai funcţioneze şi asta e cel puţin neplăcut.

And the winner is...

Ce poate face o echipă de studenţi în 3 săptămîni e de-a dreptul surprinzător. Cele trei spectacole cîştigătoare care vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (din lipsă de spaţiu, vorbim doar despre ele) au în comun scenarii care pornesc de la piese clasice, dar se dezvoltă în texte originale. Autorii au explorat un filon din textul iniţial în viziune proprie, ruptă din realitatea imediată. În J.F.M.D.Î (Joc Fără Manual De Intrebuinţare), dramaturgul Roxana Magdalena Pântice a păstrat ideea mixării cuplurilor confuze din Hora Iubirilor de Arthur Schnitzler. Acceptînd în joacă un swing, cele două cupluri din spectacol ajung să îşi exploreze sexualitatea şi, prin urmare, să-şi pună la îndoială, cu umor, identitatea.

Din Livada de vişini a lui Cehov, Alexandra Pâzgu a ales rememorarea copilăriei. Piesa ei, The H(eden) Garden este aparent o imaginară cameră a copiilor prin care bîntuie Ranevskaia lui Cehov. Textul monologat, cu o gradaţie excelentă a emoţiei (scris împreună cu actorii şi inspirat din experienţele lor) reface trasee afective parcurse în copilărie care amprentează personajele la maturitate. Şi piesa lui Székely Csaba, Flori de mină, este inspirată de un text cehovian, Unchiul Vanea, din care a păstrat tema recluziunii rurale ca motiv al ratării. Un sat din centrul Transilvaniei se stinge încet, după ce mina, care era sursa de venit, a fost închisă. Székely Csaba a identificat, probabil în premieră, o rană a realităţii româneşti: moartea micilor comunităţi rurale care, în lipsa oricăror perspective, se depopulează. Procesul este însă lung şi agonizant. Oamenii se alienează şi rata sinuciderilor creşte alarmant. De altfel, în urmă cu câţiva ani, o ştire anunţa pe agenţiile de presă că într-un sătuc de maghiari din centrul ţării se înregistra cel mai mare număr de sinucideri. De aici, apare şi un al doilea punct comun cu piesa lui Cehov: melancolia despre care Emil Cioran spunea că e de două feluri, rusă şi maghairă. Dacă varianta rusă a melancoliei este uşor melodramatică şi verbalizată, varianta maghiară este prin definiţie sumbră şi introvertită.

Toţi Hamlet-ii de provincie cehovieni suferă de melancolie, toate personajele lui Székely Csaba sunt lovite de boala asta, doar că primii îşi exprimă angoasa, iar ceilalţi tac (Illés, sinucigaşul, enervase cu „fericirea” sa ostentativă tot satul). Excelent structurat, cu personaje cărnoase, replică şi umor, Flori de mină este unul dintre cele mai bune texte ale dramaturgiei contemporane. De altfel, toate cele trei piese din spectacolele cîştigătoare au bun simţ scenic, teme actuale, personaje vii şi, slavă domnului, oralitate (asta în condiţiile în care există spectacole profesioniste „cu pretenţii” pe scenarii bolovănoase, în care limba română are colţuri care zgîrie gîtul actorului).

Sigur, spectacolele nu s-au limitat la piese, dar aceasta e premisa pe care s-a putut construi frumos, cu regii inteligente care au mizat pe valorificarea textului în formule diferite (şi mai puţin pe epatare, lucru bun dacă iese, în caz contrar însă riscul este rigidizarea într-o formă moartă). Remarcabil la scenografie a fost modul de folosire a spaţiului, eficient şi creativ (uşa din fundal care se deschide la propriu afară în The H(eden) Garden, spaţiile brute suprapuse din Flori de mină, cu bucătăria în care Irma îşi spală, odată cu farfuriile, şi frustrările, pernele perverse şi interşanjabile din J.F.M.D.Î.) Impresionante au fost toate interpretările actoriceşti, nuanţate, emoţionante sau în forţă, după caz. De exemplu, Vlad Nemeş în rolul Prietenului din The H(eden) Garden, (cu un monolog care ţi se răsuceşte în carne), Orbán Levente în Iván din Flori de mină, (fragil şi puternic deopotrivă, al cărui cinism dispreţuitor se citeşte pe chipul parcă dăltuit în stîncă) sau Bianca Holobuţ în Bianca din J.F.M.D.Î., (cu un firesc dezarmant).

Teatrul 74 din Tg. Mureş face treabă cînd alţii stau, asta ca mai târziu actualii studenţi să nu aibă regrete fataliste de tipul „ce artist mare aş fi fost dacă m-ar fi angajat cineva”. Viitorul ni-l construim singuri, uneori, cu bani europeni. 

Pentru că a pus ciobanul mioritic la treabă, Theo Marton şi echipa lui merită diploma de onoare. Chapeau, Theo şi ne vedem la anul!

Foto: Paula Florescu

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?