Cartierul blogurilor de politică şi economie

Sorin MANICA
7 iunie 2010
Cartierul blogurilor de politică şi economie jpeg

"După blogurile gri stăm noi, majoritatea/  Sunt mai înalte la şosea să nu se vadă..."

Chiar dacă versurile de mai sus sunt inspirate mai degrabă de recentele evoluţii sociale şi mai puţin de lirismul bloggerilor la citirea măsurilor anti-faliment bugetar, ei bine, aşa se vorbeşte în aceste zile pe străzile cartierelor cu bloguri de economie şi politică. Direct, fără menajamente. Iar dacă ne mai uităm şi la mișcările de stradă anunţate în aceste zile, cele două cartiere tind să se înfrăţească sub steaguri comune, mai cu seamă împotriva tandemului Băsescu - Boc. La fel stau lucrurile şi cu blogurile din (sunt şanse mari!) cel mai agitat cartier din oraşul nostru. Fostele şi anunţatele deplasări de trupe sindicale, non-sindicale şi ocazionale, precum şi aparenta debusolare a administraţiei în faţa soluţiilor anti-criză, iată care sunt temele muzicale care domină spaţiul dens al blogosferelor politică şi economică.

Majoritatea bugetarilor nu are bloguri, însă majoritatea blogurilor de economie şi politică discută despre bugetari. Minoritatea bugetarilor de după bloguri este una aleasă, realeasă şi iar aleasă. De la stînga la dreapta, Ion Iliescu, cel dintîi preşedinte postceauşist, pare sincer cînd îşi aminteşte de "alegerile libere din 20 mai 1990 şi aşa zisa mineriadă" şi uşor sarcastic cu „securitatea înfometării”, iar Adrian Năstase, chiar înainte de a-şi face cont pe Facebook şi Youtube, pune link-uri între „diktat(ura) cu repetiţie” şi „alternativele lui Băsescu”. Elena Udrea se răţoieşte la presa autohtonă cînd aude şi scrie (sic!) „minciunile de Sfînta Elena” şi insistă să nu fie „complice în guvern” cu Crin Antonescu, iar acesta din urmă ar vrea să lămurească situaţia cu "dreapta autentică şi retorica dreptei de impostură". Avem aşadar o explozie interesantă în demografia blogurilor politice din ultimii ani. Bulevardul politicienilor este destul de aglomerat cu replici, răfuieli şi tensiuni offline ce îşi găsesc prelungiri virtuale: se strîng prietenii cu publicul, se publică manifeste duşmănoase, se manifestă prietenos faţă de alţi "adrisanţi politici".

Analiştii şi comentatorii politici nu stau "după blogurile gri". În orice caz, nu stau. Cristian Preda, politician, analist şi profesor universitar deopotrivă, ţine un jurnal bine înrădăcinat în actualitatea scrierilor non-ficţionale, a discuţiilor pe marginea politicilor economice guvernamentale şi, posesor al unei conştiinte politice de origine academică, nu se fereşte să se pună de-a curmezişul colegilor de partid atunci cînd circumstanţele îi dictează. Pe aceeaşi stradă, a intelighenţiei implicate, locuiesc şi Sever Voinescu, care se dă de "ceasul schimbării" cu "Ponta şi fascismul său", Zoe Petre, cu o reacţie legată de "tratamentul exterminator" aplicat de autorităţi "bugetivorilor" sau Vladimir Tismăneanu, care ne arată albumul de fotografii al iluziei anticomuniste din vizita sa la Chişinău. Tot într-o scurtă vizită merită să ne autoinvităm şi în locuinţa antitezelor lui Mihail Neamţu, scriitor, istoric al ideilor, blogger.

Madame Blogary, altfel o foarte decentă şi respectabilă platformă de coagulat opinii de dreapta, a observat "trei obame în pat cu Vanghelie" şi, nu în ultimul rînd, "suspensorii lui Băsescu". Tot platforme sunt şi CADI Eleutheria, unde ne vor reţine atenţia meditaţiile carteziene despre bugetofagi, o pledoarie pentru legalizarea armelor, reformarea justiţiei şi stîrpirea marxismului. VOX Publica, un spaţiu ceva mai strălucitor, ceva mai divers ca orientări politice. Logica economică şi soluţiile himerice stau bine împreună dacă ne gîndim că primul blog este vecin bun cu analizele de sorginte ştiinţifică, aplicate, şi cu rigoarea academică specifică, iar al doilea cu opiniile subiective pertinente, extrase inclusiv din experienţa auctorială de ani lungi în presa economică.

Sorin Manica este blogger, filosof politic și se ocupă de marketing online la editura NEMIRA. Publică pe Scribd.

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Când ajunge din nou în România un val de aer polar: unde se anunță ger cumplit, cât mai ninge la munte
Trei zile de iarnă autentică se anunță în mai multe județe din zona de munte. Meterologii anunță ninsori puternice și viscol. Începând de duminică însă un val de aer polar lovește România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius.
image
Trufia îngroapă România. De ce nu putem fi cel mai de preț aliat pentru Occident: „Suntem ca ruda aia săracă...”
România nu reușește să profite de oportunităţi și să-și exploateze potențialul. Marius Ghincea, profesor la Universitatea Johns Hopkins, explică ce-i lipsește României.
image
Netflix, accesat doar din propria locuinţă. Compania ia măsuri drastice: care va fi singura excepţie
Netflix urmează să ia măsuri drastice, astfel încât utilizatorii să nu îşi mai poată împărţi contul cu alte persoane. Decizia a venit, după ce datele statistice au arătat că peste 100 de milioane de utilizatori din întreaga lume folosesc, de fapt, contul altcuiva.

HIstoria.ro

image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.