Cartierul blogurilor de muzică

Mihai GHIDUC
23 aprilie 2010
Cartierul blogurilor de muzică jpeg

Bloguri româneşti de muzică? Iniţial mi s-a părut simplu, înainte de a mă gândi că muzică e şi Madonna, şi Bach, şi Fărâmiţă Lambru, şi Armstrong, şi O-zone, şi The Whitest Boy Alive, ba chiar şi şamanul vreunui trib recent descoperit prin Oceania face tot muzică. Dar chiar şi limitându-ne la popcult-ul contemporan e destul de greu să ţină cineva un blog exhaustiv de muzică. De fapt, nu există blogul acela pe care să-l numeşti „sursa principală de informaţie despre ce e nou şi ce bun din ce e nou“.

Motive sunt multe. Muzica despre care se scrie pe bloguri are rar vreo legătură cu cea promovată de casele de discuri şi distribuitorii autohtoni. Iar iTunes nu merge la noi, aşa că, în cel mai bun caz, găseşti două-trei CD-uri rătăcite pe la Cărtureşti, la ceva vreme de la lansarea oficială, sau poate ai norocul să vină în România şi să îţi iei de acolo albumul. De fapt, să fim serioşi – ştim cum să facem rost de ce muzică vrem.

Dar de unde aflăm ce muzică vrem? Cei despre care ştiu că ar putea ţine un blog de muzică, n-o fac, din motive care mă depăşesc, iar mulţi dintre cei care s-au apucat la un moment dat de unul le-au abandonat pe parcurs – postările au devenit din ce în ce mai rare şi mai dezlânate, siteurile se plimbau de pe Wordpress pe Blogspot şi înapoi, uneori dispăreau pur şi simplu fără vreo explicaţie. De fapt, de muzică afli de oriunde, pentru că orice blog generalist – până şi cele de pe Voxpublica sau de pe Hotnews îşi fac din când în când timp să te mai anunţe de un album nou sau de un artist de neratat.

Şi totuşi, care sunt blogurile de muzică? Babylon Noise e printre cele constante. „It’s not about the news. It’s about the moods“, te avertizează din start. Şi despre asta e – despre descoperiri interesante, despre sounduri de oriunde. Este blogul românesc care face parte din MAP (Music Alliance Pact), o reţea de siteuri din 35 de ţări, care lansează lunar o colecţie de piese şi artişti locali care merită promovaţi în întreaga lume.

De pe freshgoodminimal afli cam tot ce mişcă în zona muzicii electronice (şi în nici un caz nu e vorba doar de minimal). Descoperi aici o comunitate artistică încă în formare – pentru scena electronică românească, este blogul esenţial.

Chestionabil, rapid, eficient, dar destul de ermetic, te anunţă când mai apare vreun album interesat, dar mai ales cine s-a mai decis să-şi ia bilet de avion spre România, pentru un concert. De cele mai multe ori, aici apare pentru prima dată ştire – nu mi-e clar dacă din cauza unor microfoane bine ascunse sau fiindcă organizatorii au nişte numere puse pe speed dial.

Ar mai fi şi Feeder, care nu e un blog de muzică, dar care adună la un loc toate concertele importante care se petrec la noi şi, din când în când, mai recomandă un album sau un single. Mai departe, trebuie să-ţi faci răbdare să scotoceşti printr-o serie întreagă de adrese, mai mult sau mai puţin actualizate constant, pentru a mai afla chestii noi şi interesante. Sunt destul de multe, şi potenţialul de-a deveni bloguri importante e mare: WetPaper, OneDay şi Groove.ro sunt evident în pole position.

Mai poți pune în bookmarks sau în RSS reader şi adresele următoare: Cosmofever, Memory Gospel, Suround Around Sound, ElectroCutare sau MuzikaMagika şi plimbă-te puţin şi prin blogroll-urile lor. La urma urmei, când vine vorba de muzică, important e să descoperi lucruri noi, iar asta nu se face decât printr-un proces de „trial and error“. De ce ar fi altfel când e vorba de blogurile de muzică?

Mihai Ghiduc este jurnalist și blogger. Blogul său, Slow Forward, e activ din 2008.

vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.