Cartierul blogurilor culinare

Emanuel CIOCU
1 iulie 2010
Cartierul blogurilor culinare jpeg

Greu, dacă nu imposibil, de făcut o trecere în revistă a tuturor blogurilor culinare româneşti, majoritatea de o foarte bună calitate a informaţiilor şi imaginilor. Pentru că blogosfera culinară românească e atît de vastă încît nu se poate contabiliza, dar se pot identifica o mulţime de nişe şi realiza multiple clasificări şi etichetări: după zona din care provine blogul şi specificul ei culinar, după tipologia reţetelor pe care le tratează, după tipicul autorului, după pasiunile şi slăbiciunile lui. Pentru că un blog culinar dezvăluie cum nu se poate mai bine personalitatea şi gusturile autorului său.

Dacă ar fi să identificăm cîteva bloguri culinare pe regiuni, le-aş remarca pe bănăţencele Laura Laurenţiu, Laura Sava şi Ama Petriţan, la care l-aş adăuga pe arădeanul Cristi Borod (bucătarul maniac). Pe aproape e şi gourmandine.ro, localizată în Deva.

În Moldova, la Iaşi, e deja „veteranul” în ale bucătăritului, Costăchel, urmaşul de pe plaiurile moldave al lui Păstorel Teodoreanu, dar şi Miha Simiuc, specializată în deserturi.

Nu ştiu ce se petrece la Cluj, dar acolo se coagulează o mînă de bloguri culinare excepţionale. Teo (autoarea unuia dintre cele mai vechi şi apreciate bloguri culinare), Ioana (e-retete.ro), Adi Hădean (un jollyjoker aflat tot timpul pe drumuri, gătind pentru toate cauzele umanitare posibile), sau mai tînărul foodie.ro.

Tot în Ardeal, la Tîrgu Mureş, e Ina Todoran, specializată în bucătărie vegană şi raw (netratată termic).
 
Dacă depăşim graniţele, descoperim bloguri culinare cam peste tot pe unde te aştepţi, sau te aştepţi mai puţin, să găseşti români. Cristi Roman, un mai vechi critic de restaurante, e stabilit în Irlanda, Monica-Elizabet e în Brazilia, Laura e în Italia, Cristina în Japonia, Lola în SUA, iar o altă Cristina e în Franţa.

Pasiunile şi business-ul converg în această societate a mîncătorilor on-line. Fotografiile lui Edith Frîncu, ale Isabelei Dobrin sau ale Laurei Adamache e posibil să le cumpăraţi din marile baze de date cu imagini ale internetului (dreamstime.com, shutterstock.com, etc), Viorel Copolovici şi-a mutat pranzuldincaserola.ro în propriul restaurant, iar Ama Petriţan şi-a materializat dragostea pentru cîini şi mîncare în prima patiserie canină din România, Adi Hădean e aproape de un concept rar, de bucătar freelancer. Radu Popovici, un împătimit al bucătăriilor asiatice, în special cea thailandeză, ţine cursuri de popularizare a gusturilor exotice.

Oameni de vîrste şi profesii diferite se reunesc în această nouă breaslă interconectată în universul virtual (şi nu numai) şi sociabilă pe Facebook. Ingineri, profesori, oameni de marketing, gospodine şi mulţi, foarte mulţi scriitornici – dacă ar fi să-l parafrazez pe Dan. C. Mihăilescu – în această breaslă a bloggerilor culinari, jurnalişti (sau activităţi conexe în media şi publicitate) sau doar foşti jurnalişti, actualmente în rezervă: Adi Hădean, Dan Boerescu, Cristi Roman, Cristi Borond, Costăchel, Viorel Copolovici, Florin Itu şi alţii ca ei.

Şi lista blogurilor şi bloggerilor culinari poate şi sigur va continua. O bună parte a ei o găsiţi aici sau în blogroll-ul fiecăruia dintre cei de mai sus, iar cititorii sînt bineveniţi să completeze mai jos lista excepţionalelor bloguri culinare româneşti.

Emanuel Ciocu este publicist, editor al site-ului cevabun.ro

Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.