Carte nouă la Polirom: „Despre iubire și (alte) ispite”

26 iunie 2020
Carte nouă la Polirom: „Despre iubire și (alte) ispite” jpeg

Editura Polirom vă prezintă un fragment din volumul Despre iubire și (alte) ispite de Dragoș Ghițulete, recent publicat în colecția „Ego. Proză”, disponibil și în ediție digitală.

„«Viața este o afacere care nu-și acoperă costurile.» Vorba e a lui Schopenhauer, dar trece prin mintea multor personaje din povestirile lui Dragoș Ghițulete. Dacă ar exista și zodia Accidentului în horoscop, o bună parte dintre cei care își duc viața cu poverile ei în prozele din carte aici ar trebui căutați, cu sau fără ascendent. Iar accidentul nu înseamnă neapărat o gleznă scrîntită sau o mașină proptită într-un stîlp. Există, în traficul zilei și al nopții, accidente de muncă, de iubire, de pahare în plus sau de prieteni în minus. Și nu e simplu să creezi răni cu nume de oameni. Lui Dragoș Ghițulete operațiunea îi reușește, iar în galeria de marginali pe care o pune la lucru în Despre iubire și (alte) ispite vezi uneori străfulgerări din lumea lui Bukowski, Fitzgerald sau Patti Smith. Femei sau bărbați, șoferi adunați în benzinării sau bone blazate, rebeli sau conformiști, duplicitari sau alcoolici – cu toții împart soarta perifericului căruia viața n-a știut să-i surîdă altfel decît cu gura știrbă. Semnul lor de recunoaștere e ruptura, indiferent dacă se pregătesc să alerge un maraton al supraviețuirii, să se smulgă din promisiunea confortului sau să se mute dintr-un pat în altul și dintr-o dezamăgire în alta. Happy-endul e o erezie pentru acești dezmoșteniți. Înstrăinarea, în schimb, îi așteaptă să se trezească și-i duce la culcare zi după zi.” (Radu Paraschivescu)

foto c andrei pacuraru jpg jpeg

Dragoș Ghițulete s-a născut pe 20 martie 1974, la Pitești. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității București. A fost redactor de carte și jurnalist, realizînd, printre altele, emisiuni culturale și politice la RFI România. Talk-show-urile găzduite de el au fost premiate în 2007 de Reprezentanța Comisiei Europene în România, iar în 2008 de Clubul Român de Presă. În prezent se ocupă de editare web. A debutat în 2007 în volumul colectiv Cartea cu bunici, la Editura Humanitas, publicînd apoi romanele Gluma rusească (2010) și Partea dreaptă a capului (2014) la Editura Cartea Românească.

***

Despre iubire și (alte) ispite (fragment)

Se linişteşte. Para de cauciuc e pentru cei speriaţi, claustrofobi. Dacă simte că e ceva în neregulă, că nu mai poate respira sau i se face frică, trebuie doar să strîngă para în mînă. Căştile sînt pentru zgomote. Ce zgomote ar putea apărea, se întreabă, cînd e cu totul în tub? Întîi un pian neacordat. Apoi nişte tobe. O drujbă şi iar tobe. Închide ochii, dar îi deschide imediat. E mai bine aşa, chiar dacă faţa e la doar cîţiva centimetri de peretele tubului. Se gîndeşte la un bărbat masiv, mult mai masiv decît el, şi care s‑ar întîmpla să aibă şi o sculă mare. Ce naiba ar face în cazul în care ar avea o erecţie? Îi trece repede gîndul. Nu are o sculă mare, aşa că poate sta liniştit chiar dacă ar avea o erecţie. La cine şi la ce să se gîndească? Acum i‑ar prinde bine prostiile pe care le debitează omul de televiziune. Chit că se preface întotdeauna că îl ascultă, nu reţine niciodată nimic. Nu îl interesează politica şi nici ce se întîmplă prin televiziuni. A fost atent o singură dată, cînd omul de televiziune i‑a relatat o întîmplare amoroasă cu o vedetă TV şi un politician foarte cunoscut. Ambii bărbaţi, căsătoriţi, aşa că a ciulit urechile. Era ceva inedit. Dar a fost singura dată. În rest, atent la drum, mai dă din cap din cînd în cînd şi mai aprobă cu un da sau un mormăit. Ceilalţi clienţi sînt tăcuţi, aşa că îşi poate vedea liniştit de gîndurile lui. Iar pe cei pe care nu îi cunoaşte îi ignoră. Numai că, în acel tub, nu are niciun gînd. Numără şi iar numără. Asistenta i‑a spus că durează cam 15 minute. O deplasare de 2 milimetri de disc, o recomandare de şedinţe de înot şi un nou concediu medical, mai lung de această dată: patru zile. De marţi pînă vineri. Numai că acele patru zile au trecut mai repede. În fiecare dimineaţă, după ce copilul pleca la grădiniţă şi soţia la serviciu, îşi bea în linişte cafeaua. Citea pînă în jurul prînzului, apoi mînca ceva şi se culca. După o oră se trezea şi îşi punea un film. Cînd copilul se întorcea de la grădiniţă şi soţia de la serviciu, îi aştepta cu chef de joacă şi de vorbă. Cînd i‑a trecut criza, parcă ar mai fi stat o vreme acasă. Ar fi vrut să aibă o criză care să dureze măcar cinci zile lucrătoare.

Şase luni mai tîrziu, chiar în ziua în care copilul începea clasa zero, s‑a trezit mai devreme. Deja vorbise cu clienţii lui şi le spusese că vrea să fie de faţă la începutul anului şcolar. S‑a bărbierit şi a făcut cafeaua. Şi‑a trezit copilul şi soţia. Le‑a pregătit micul dejun. În drum spre şcoală, s‑a oprit să ia flori. Le comandase din timp, aşa că vecina, cum îi spuneau florăresei de lîngă staţia de metrou, i‑a întins un buchet imens. Ştia ce are de făcut în continuare. În curtea şcolii, aglomeraţie. Noua învăţătoare, după ce se prezintă, le spune cîteva cuvinte despre ea. Nu e atent. E concentrat doar pe ce trebuie să facă. Şi, atunci cînd îi dă florile, se face că le scapă. Se întinde brusc după ele. Şi rămîne cu mîna întinsă. O, nu, nu iar, o aude pe soţia lui. Ba da. Iar.

Credit foto Dragoș Ghițulete: Andrei Păcuraru

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.