Campionatul mondial de snooker în fază finală - 3 mai 2010

Stela GIURGEANU, Andrei MANOLESCU
26 aprilie 2010
Campionatul mondial de snooker în fază finală   3 mai 2010 jpeg

3 mai 2010

Stela Giurgeanu: Azi se va încheia finala Campionatului Mondial de Snooker. Neil Robertson - Graeme Dott. La penultima sesiune, desfăşurată ieri seară, recunosc, am adormit. Mi se pare un joc plictisitor, de amatori, fără tactică şi fără lovituri spectaculoase. Nu vreau să-i acuz pe cei doi de a fi non-valori, dar nici nu prea înţeleg cum au ajuns să joace în finală. Crezi că se creionează un nou fel de snooker?

Andrei Manolescu: Snooker-ul plicticos? Asta ar fi poate chiar mai grav pentru soarta acestui joc decît scandalurile despre meciuri trucate, care văd că au început să se ţină lanţ. Robertson şi Dott aveau amîndoi cearcăne, erau obosiţi. Mai nasol e că şi jucau cu cearcăne. Poate că spre sfîrşit, dacă se vor ţine aproape unul de altul, finala va căpăta ceva dramatism. Pînă acum, deşi nu au lipsit unele lovituri bune sau spectaculoase, parcă meciul n-a avut nerv. A fost un fel de cioc-cioc, boc-boc cu băgat de bile-n găuri.

Stela Giurgeanu: N-a avut nerv, amîndoi păreau plictisiţi şi fără vlagă. Deşi la Robertson jocul nu pare a fi involuat, pe Dott nu-l recunosc. Parcă s-a molipsit de jocul plat al australianului. Şi pentru că ai adus vorba de scandaluri, jocul celor doi a fost fără îndoială surclasat de ultimul scandal. Higgins, campionul mondial en titre, exemplul de fair play şi gentleman-ul perfect, a luat mită???

Andrei Manolescu: Da, mi se pare că acest proaspăt scandal le eclipsează  pe cele mai vechi în care au fost implicaţi Stephen Maguire, Jamie Cope sau Steven Lee. Are tot tacîmul, şi înregistrări şi un personaj central care era exemplu de fair play, aşa cum spui. Snookerul părea o lume ideală, cu oameni bine educaţi şi corecţi. Iată că nu e. Dar uite şi cum totul se află, chiar dacă din simpla privire a jocului e aproape imposibil să demonstrezi că o lovitură a fost greşită în mod intenţionat. Dacă unul ca Higgins a pus botul, cu se spune, la o asemenea drăcie, înseamnă că te poţi aştepta la aşa ceva de la oricine.


30 aprilie 2010

Stela Giurgeanu: N-am mai scris ieri nimic. Ţinem doliu după înfrîngerea lui Ronnie, sau de ce?

Andrei Manolescu: Nu neapărat, dar cred că ce s-a mai întîmplat în ultimele zile nu ne-a inspirat în mod special. În orice caz,  mi s-a adeverit doar jumătate din pronosticul cu jucătorii ajunşi în semifinale. Însă, nu mă voi uita la un meci de fotbal în timpul semifinalelor, pentru că nu s-a întîmplat să ajungă să joace Robertson cu Murphy. Problema e că dintre cei patru rămaşi nu e niciunul prea spectaculos. Cu toţii parcă sînt nişte elevi conştiincioşi. Ce zici?

Stela Giurgeanu: Nişte elevi scăpaţi de presiunea unor examene dificile, aflaţi parcă în vacanţă. Spectacolul, din cîte am remarcat în meciul Selby-Dott, a migrat de la masa de snooker înspre... divertisment, Selby provocînd într-una publicul, adversarul arbitrul, la mici glumiţe. Parcă toată lumea s-a relaxat, fapt ce se vede şi în calitatea meciurilor, detaşate, cu mult prea multe greşeli, cu ratări care nu prea au ce căuta în această etapă a Campionatului Mondial. Cum îţi explici totuşi că favoriţii Campionatului, capii de serie, greii snookerului au clacat în faţa celor patru, aflaţi zilele astea în cursa pentru finală?

Andrei Manolescu: Nu pot să am explicaţii decît pentru fiecare în parte. Cred că Ronnie a căzut victimă propriei lipse de răbdare şi a pierdut meciul cu Selby pe ultima sută de metri (la fel cum a mai păţit şi la master). Despre Higgins ştim, a făcut-o de oaie cu Steve Davis, probabil copleşit şi de statura adversarului şi probabil surprins de forma neobişnuită în care acesta se afla. Mai e şi faptul că Wiliams a jucat cu Ronnie încă din turul al doilea şi unul din ei trebuia oricum să fie eliminat. Să nu uităm însă de Graeme Dott care iată că revine în topul celor mai buni. Favoritul dintre cei patru mi se pare totuşi în acest moment Robertson a cărui maşinărie de gheaţă pare că merge unsă.


28 aprilie 2010

Stela Giurgeanu: Vorbeam ieri de momentele de vîrf ale Campionatului, consumate parcă prea devreme prin meciurile senzaţionale de pînă în sferturi: vorbim de Davis-Higgins, O‘Sullivan- Williams şi, nu pot să mă abţin să nu menţionez, revelaţia Martin Gouls. Totuşi, campionatul continuă, cu meciuri interesante. Azi, high light-ul cred că sînt sesiunile finale ale meciurilor dintre O Sullivan şi Selby, Robertson şi Davis.
Aş vrea azi să ne oprim puţin asupra unui aspect care însoţeşte jocul de snooker: atitudinile şi gesturile (voluntare şi involuntare) ale jucătorilor. Ai văzut, cred, ultima sesiune de ieri, Robertson – Davis. Scorul 12-3 în favoarea australianului, Roberstons avînd nevoie de încă un singur joc pentru a termina meciul. Dar, surpriză: Davis are puterea să mai cîştige un joc şi să trimită meciul în sesiune finală. Cîştigă practic jocul dar Robertson nu se dă dus de la  masă deşi nu mai are nici o şansă în acel joc. Evident că a pierdut pînă la urmă jocul. Cît de fair play ţi se pare gestul lui Roberson?

Andrei Manolescu: Sigur, una e să-ţi joci şansa pînă la capăt, să lupţi, şi alta e să nu cedezi şi să nu vrei să te recunoşti învins atunci cînd e cazul. Mai ales că la scorul acela, Robertson era ca şi calificat în semifinală,  un joc în plus sau în minus pentru Davis nu prea mai conta. Dar cred că jucătorii mai tineri sînt mai legaţi de ideea de a cîştiga, sînt montaţi altfel decît un senior care, oricum, nu mai are nimic de pierdut, cum e Davis. Nu exclud însă total ideea ca Robertson să fi vrut să se mai joace un pic, aşa, pentru public. N-am văzut bine mimicile celor doi în acele momente. Apropo de mimică, aş remarca faptul că snooker-ul e unul din jocurile pe care televiziunea le-a transformat într-un adevărat teatru (nu degeaba campionatul mondial se joacă în foaierul teatrului Crucibal). Figurile şi mimica jucătorilor se văd foarte bine în prim plan şi fac parte din spectacol. Ce zici?

Stela Giurgeanu: Este un deliciu să-i observi, să le vezi trăirile la masa de joc. Un soi de divertisment, dacă vrei, de multe ori detalii amuzante, prin care jucătorul îţi devine parcă mai apropiat. Bineînţeles există un întreg cod nescris al gesturilor: de pildă, cînd un jucător are o lovitură norocoasă,  îşi cere scuze de la adversar, gest însoţit uneori de celebra verificare a tălpii pantofului: o expresie englezească spune că, dacă ai noroc, pesemne ai călcat în rahat. Dar sînt şi gesturi involuntare: odată, într-un meci cu Ronnie O Sullivan, Domenique Dale, ratînd lovirea bilei albe, tacul ricoşîndu-i agresiv în postav, ridică instinctiv ochii către O Sullivan, înroşindu-se ca o fată mare. Trădează, aceste gesturi, raportul dintre jucători: respect, dar uneori şi îngîmfare. Ţi-a rămas vreun exemplu de expresie sau atitudine de acest fel, de la meciurile de pînă acum din Campionat?

Andrei Manolescu: Da, şi revin la Steve Davis (sper că personajul acesta nu a început chiar să mă obsedeze), la gestul lui de după cîştigarea meciului cu Higgins, campionul mondial în exerciţiu. În acele momente, de cîteva ori la rînd, Davis a salutat publicul cu mîna ridicată după care şi-a pus-o în cap (involuntar cred). Adică, şi-a însoţit gestul victoriei cu un altul plin de modestiem prin care parcă voia să spună: „Vai de mine, ce mi se întîmplă, la vîrsta mea l-am bătut pe campionul mondial, mi-a căzut pe cap o reuşită la care nici nu sperasem”. Să vedem însă cu ce ne mai  poate delecta Davis în sesiunea decisivă de astăzi, în condiţiile în care victoria adversarului său,  Robertson, pare o simplă formalitate.

Cel mai rapid 147 break, Ronnie O'Sullivan:

27 aprilie 2010

Andrei Manolescu: Uite că s-a ajuns şi în sferturile de finală. Ronnie O’ Sullivan l-a bătut iarăşi pe  Mark Williams deşi cel din urmă era într-o formă mult mai bună decît ne obişnuise în ultimii ani. În orice caz, cei doi mi se par cei mai buni jucători ai momentului. Ai văzut, cred, tot meciul. Ţi s-a părut că spectacolul a fost pe măsura valorii combatanţilor?

Stela Giurgeanu: Categoric. În plus, părea că amîndoi s-au detaşat de miza pe care o presupunea meciul: accederea în sferturile de finală, jucînd parcă un meci amical, în care amîndoi au dat ce este mai bun. A fost snooker de dragul snookerului, nu s-a marşat aproape deloc pe joc defensiv nu s-a „aşteptat” greşeala celuilalt. Un meci rapid, durînd puţin peste cinci ore (asta în cazul în care celelalte se întindeau şi pe 8-9 ore), ofensiv, dar nu ofensivo-disperat, în care să se fi atacat orice bilă. Comentatorul meciului, Marius Ancuţa, deşi nu se aruncă niciodată la prognostic, a spus la un moment dat că în finală va ajunge învingătorul acestui meci. Azi au început sferturile de finală. Ce meci crezi că se va ridica la nivelul acestuia (care a fost, totuşi, finala neoficială a campionatului)?

Andrei Manolescu: Cred că meciul Mark Selby - Ronnie O’Sullivan nu poate să fie decît unul bun.La fel şi cel dintre Mark Allen şi Graeme Dott. Pe de altă parte, sigur că mi-aş dori să-l văd pe Steve Davis mergînd mai departe dar mi-e tare teamă că nu se mai poate. Chiar acum în timp ce scriu, aud deja că Robertson îl conduce cu 7 la 1. Mai e şi al patrulea sfert, cel dintre Shaun Murphy şi Ali Carter. Dar pentru că vorbeai de durata de 8-9 ore a cîte unui meci. Cum îţi explici că în ritmul de azi al vieţii, asemenea partide lungi sînt urmărite cu pasiune de către tot mai mulţi oameni? În mod normal numai la gîndul că un meci durează  9 ore, te poate apuca plictiseala.

Stela Giurgeanu: Snookerul a cîştigat teren prin faptul că oferă, în afară de renumitul fair-play (jucători care îşi autodenunţă un fault nevăzut de arbitru, sau care ţin pumnii adversarului, cînd acesta e pe cale să reuşească break-ul maxim), alternativa la alte sporturi în care primează doar abilitatea fizică. Aici spectatorul este implicat direct, gîndeşte, nu doar priveşte la ceea ce fac alţii. Un meci ca acela dintre compionul mondial en titre, John Higgins şi Steve Davis, lung, tacticizat pînă în esenţă, nu te poate plictisi. Adrenalina vine aici tocmai din surpriza schemelor dezvoltate pe masa de snooker, din gîndirea tactică.
Pe de altă parte, vorbim şi de meciuri plictisitoare, cînd jucători fără imaginaţie, stau minute în şir pentru o lovitură evidentă, un singur unghi, un singur culoar. Maliţios, am putea să ne gîndim la stilul Peter Ebdon, un stil care scoate din ritm un jucător de atac.  Un stil abordat de foarte mulţi tineri, gen Mark Allen, Neil Robertson – pentru a nominaliza cîţiva dintre cei rămaşi în sferturi. Şi pentru că vorbim de ei... ai vreun pronostic pentru semifinală?

Andrei Manolescu: Neil Robertson cu Ali Carter (dacă ajung în semifinală Murphy cu Robertson, eu voi alege să mă uit la un meci de fotbal) şi Ronnie O’Sullivan cu Mark Allen. Dar nu cred că o să mai entuziasmez curînd de  victoria unuia sau altuia, aşa cum mi s-a întîmplat la finalul meciului cîştigat de Davis cu Higgins. Simt că deşi sînt încă sferturile de finală, momentele de vîrf ale acestui campionat mondial deja s-au consumat.


26 aprilie 2010

Marea dilemă a acestor zile e: lovitură de buzunar sau lovitură de siguranţă. E dilema principală a jocului de snooker al cărui campionat mondial se desfăşoară zilele acestea la Sheffield în Anglia şi e transmis pe canalele Eurosport. Un joc în care astfel de  dileme  tactice se asociază cu îndemînarea i-a stîrnit pe doi dintre jurnaliştii Dilemei vechi să discute ceea ce văd zilnic pe ecran.

Andrei Manolescu: Am asistat zilele acestea la o poveste foarte frumoasă legată de jocul de snooker. Campionul mondial în exerciţiu –  John Higgins – tocmai  a fost învins de un jucător de legendă, Steve Davis, cîştigător a şase campionate mondiale în anii ‘80. Acum, Steve Davis are 52 de ani şi după două victorii împotriva mult mai tinerilor Mark King şi John Higgins a  ajuns în sferturile de finală. E povestea bătrînului maestru care reintră în arenă pentru a le arata ceva celor tineri. Mai ştii vreun sport în care se poate întîmpla aşa ceva?

Stela Giurgeanu: Cred că ne putem raporta la îmbinarea dintre fizic şi mental care caracterizează jucătorul de snooker, dar cel mai evident este faptul că în snooker poţi reveni chiar după o lungă perioadă de absenţă, doar dacă în tine mai arde încă „focul”. Steve Davis, din declaraţiile sale, nu se mai antrenează atît de mult ca în vremurile sale de glorie, nu mai ţine pasul „fizic” cu cei din noul val. Însă ceea ce electrizează încă, ceea ce te face să recunoşti marea diferenţă între jocul său şi jocul pe care îl au astăzi „lupii tineri”, este pasiunea pură pe care o debordează la masa de snooker. Şi, vorbind de jucătorii tineri, cum îi vezi în comparaţie cu legenda Steve Davis?

Andrei Manolescu: Mă gîndesc cum a părut John Higgins. S-a învîrtit,  a transpirat şi şi-a tot scos limba, chinuindu-se  în jurul mesei, fără să aibă nici un pic de strălucire. Cam la fel a păţit şi Mark King. În schimb la Steve Davis, parcă şi greşelile şi emoţiile (pe care le-a avut în mod evident) păreau cumva de o natură superioară. Asta cred că vine şi din conştiinţa că el nu are ce pierde. Perioada lui de glorie a fost mai lungă şi mai strălucitoare decît a oricărui jucător cu care se confruntă. Dar nu e cazul chiar să-l zeificăm. Oricum, cred că aventura lui de bătrîneţe se va termina în jocul cu Neil Robertson. Avantajul lui Neil e că nu pare copleşit deloc de prestigiul adversarului. L-a bătut pe Davis  parcă şi anul trecut, cînd şi-a permis chiar să facă spectacol pe seama lui. E un jucător cu nervii foarte tari. Chiar dacă pare un delicat şi mic prinţ  cred că are cojocul gros. Dar ce zici despre noua figură Martin Gould care a avut o sesiune de extraterestru în meciul cu Neil?

Stela Giurgeanu: Mi-a rămas inima la jocul din primele sesiuni ale meciului Martin Gould – Neil Robertson. Părea, după cum însuşi oponentul său a declarat, că ceva din spiritul care îl guvernează pe Ronnie O Sullivan a intrat şi în fostul crupier. Nu ştiu cum ar putea fi interpretat scorul: Gould a pierdut meciul, dar a cîştigat fani, gurile rele spunînd chiar că ar fi furat şi dintre fanii lui O’Sullivan, fiind deja considerat „noua Rachetă”. Pentru mine, finalul meciului, cîştigat de australian, nu a reflectat valoarea reală. Gould a oferit un joc plin de pasiune, pe cînd Robertson nu a ieşit din schemele buchisite la şcoală, fiind total lipsit de imaginaţie. Urmarea meciului: Robertson îl întîlneşte în sferturi pe Davis. Fără a-l considera pe Steve Davis un zeu, mi s-ar părea o dreptate divină să se impună în faţa australianului, nu pentru revanşă, ci pentru că victoria englezului ar însemna mai mult decît un triumf personal.

Andrei Manolescu: Pînă acum neobişnuitele meciuri Higgins – Davis şi Robertson – Gould au eclipsat ceea ce ar putea fi cea mai tare partidă (tehnic vorbind) a acestui campionat şi care e încă în desfăşurare O’Sullivan – Williams. Mai e şi disputa dintre Ding Junhui şi Shaun Murphy. Vom vedea ce va fi şi vom mai comenta.

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.