Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România

15 septembrie 2022
image

Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a  se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

”Am reușit, pentru cea de a 18-a ediție a BIFF, să adunăm în secțiunea Panorama filme multi-premiate, realizate în anii 2021 – 2022, ani complicați și tulburi, așa cum veți vedea și din producțiile secțiunii Panorama. Toate titlurile acestei secțiuni sînt «premiere în România». Anul acesta este pentru prima dată cînd BIFF alege filme care nu au fost prezentate la alte festivaluri autohtone și nu sînt avant-premiere. Le mulțumesc celor care m-au ajutat să merg mai departe și să înfrunt această aventură. Mulțumesc Asociației Culturale Grigore Vasiliu Birlic și președintelui acesteia, Alex Șerban, că este alături de BIFF în calitate de co-organizator. Așadar, în ciuda vremurilor neprielnice, ”The Show Must Go On”, a declarat Dana Dimitriu, co-organizator şi director al festivalului BIFF. 

Secțiunea Panorama aduce la București cele mai așteptate filme ale festivalului. Filmele recente, care au obținut premii importante la alte competiții internaționale, vor fi difuzate în premieră la București în cadrul BIFF 2022. Spectatorii vor putea să îi vadă pe marele ecran pe actori ca Anthony Hopkins și Anne Hathaway jucînd în filme care vin în premieră în România.

image

Evolution, film produs de celebrul Martin Scorsese,  este drama ce urmărește povestea unei familii pe parcursul a trei generații, începînd din timpul celui de-al doilea război mondial, pînă în vremurile moderne din Berlin, dar care nu reușește să depășească durerea trecutului. Cicatricile din trecut s-au transmis din generație în generație, iar acum familia încearcă să descopere un viitor plin de speranță.  Kornél Mundruczó impreuna cu Kata Weber sînt realizatorii acestui film, amandoi nominalizați la premiile Oscar în acest an cu altă producție – Pieces of a Woman – pentru cea mai bună actriță în rol principal – Vanessa Kirby. 

No Bears, un film produs în 2022, proaspăt cîștigător al premiul pentru regie la Mostra Venețiană 2022, este cel mai recent film semnat de Jafar Panahi, din nou încarcerat în Iran. Filmul prezintă două povești de iubire paralele, unde partenerii sînt încolțiți de obstacole ascunse și inevitabile, cauzate de forțele superstițiilor și de mecanica puterii. La Festivalul de la Veneția a fost organizat un protest unde celebritățile prezente alături de spectatori au cerut eliberarea lui Panahi. Filmul va deschide BIFF 2022.

Before, Now & Then, o bijuterie cinematografică, în regia Kamilei Andini ne prezintă povestea tulburătoare a lui Nana, o femeie blîndă, frumoasă și tînără ce scapă dintr-o violentă epurare a unor vremuri tulburi. Ajunge să trăiască confortabil cu un bărbat bogat cu care se căsătorește, dar trecutul său îi reapare în vise.

Regizorul și scenaristul Kamila Andini a fost nominalizat cu acest film în 2022 la Festivalul de Film de la Berlin pentru Ursul de Aur pentru cel mai bun film și a cîștigat Ursul de Argint pentru actriță în rol secundar, Laura Basuki. Totodată la Festivalul Internațional de Film de la Bruxelles a cîștigat premiul juriului la Competiția Internațională. 

The tsugura diaries prezintă povestea lui Crista, Carloto și João care construiesc o seră pentru fluturii din grădină. Aceștia au ajuns împreună în timpul pandemiei, iar povestea romantică aduce pe ecran circumstanțele prin care tinerii au ajuns împreună. Filmul a fost regizat de Maureen Fezendeiro și Miguel Gomes, iar la competiția Golden Globes Portulgalia a fost nominalizat pentru cel mai bun film. A cîștigat premiul pentru cea mai bună producție non-US la Premiile Online Film Critics Society Awards și premiul pentru regie la Mar del Plata Film Festival. 

Imagine este filmul ce a cîștigat premiul Guillaume Le Braz și a fost nominalizat pentru Golden Lion Award – Best film la festivalul Polish Film Festival. Iar la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia a cîștigat premiul audienței pentru cel mai bun Feature Film și cel mai bun regizor. 

Povestea în scenariul și regia lui Andrzej Jakimowski, ne prezintă un profesor orb ce încalcă regulile pentru a ajuta o studentă să redescopere plăcerile vieții. 

Notre Dame Brule, este un film emeblematic semnat de celebrul regizor Jean-Jacques Annaud. Documentarul artistic prezintă povestea incendiului ce a distrus catedrala Notre Dame din Paris în 2019. Regizorul Jean-Jacques Annaud ne prezintă povestea reală a pompierilor și problemele pe care aceștia le-au întîmpinat în stingerea incendiului care a afectat unul dintre cele mai vizitate monumente ale Parisului.  „Un film pe care îl urmărești cu sufletul la gură avînd senzația că totul se întîmplă acum, în fața ochilor tăi, un film despre o tragedie încă nedeslușită  Les cahiers du cinema. Filmul vedetă al lui Jean Jacques Annaud  este în premieră la București, în cadrul BIFF și va închide festivalul. 

Armageddon Time este un film ce îi aduce în fața noastră pe mult premiații actori  Anthony Hopkins, Anne Hathaway și Jeremy Strong. Filmul, în premieră în România, prezintă o poveste personală a unei familii ce trebuie să se lupte cu segregarea, dar și cu dorința de a urmări visul american. Regizorul James Gray a fost nominalizat în acest an, la Festivalul de la Cannes la Palme d’Or. 

Tchaikovsky’s Wife ne arată relația tumultoasă pe care a avut-o cel mai faimos compozitor rus, Pytor Tchaikovsky cu soția sa Antonina Miliukova.  Regia și scenariul filmului sînt semnate de Kirill Serebrennikov iar la Festivalul de Film de la Cannes a fost nominalizat la Palme d’Or și la Queer Palm.  Kirill Serebrenikov este cunoscut ca oponent al lui Putin. El a filmat ultimele sale producții, avînd domiciliul forțat. Nu știm cum a reușit să realizeze asemenea filme fiind închis la domiciuliu. Dupa invazia Rusiei în Ucraina, Serebrenikov a reușit să fugă și actualmente este stabilit la Berlin. Nominalizat la Palme d’Or, Tchaikovsky’s Wife a deschis festivalul de la Cannes 2022.

image

Despre BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiție cinematograficӑ de film de lung metraj organizată în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 17 ediții anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenței unui asemenea eveniment și recunoașterea sa pe plan național si internațional prin prezența publicului și prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală ”Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. BIFF este un proiect cultural finanțat prin Ministerul Culturii.

Parteneri instituționali: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Grădina cu Filme – Cinema&More, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Italiei la București, Institutul Italian de Cultură din București, Camera de Comerț Italiană pentru România,Ambasada Elvetiei in Romania, Dacin Sara, Uniunea Cineaștilor din România.

Sponsori: EUROINS, GlobalVision, Paste Băneasa, Netbet, Renault, Concelex, Alexandrion Grup, Șerban Musneci Associates, Clinicile Dr. Leahu, EDPR, Pullman Bucharest World Trade Center, Luisa Spagnoli.

Parteneri Media: HISTORY  Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, EVZ, Ziarul Metropolis, IQads, DC News, Spectacola, Press4News, OnlineGallery, Observator Cultural, Bucurestii Vechi si Noi, Bucuresti City News, Cinefan, PS News, CineGhid, Zile și Nopți, Revista Film, RFI, Ordinea Zilei, Revista 22, Aarc.

Pentru mai mult detalii vizitați pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro

e-mail: contact@biff.com.ro  

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.