Bucătarul lui Kim Jong-il
În 2003, aflăm din Newsweek, un bucătar japonez de sushi, cu pseudonimul Kenji Fujimoto, a făcut dezvăluiri despre cel pentru care a gătit mai mult de un deceniu: Kim Jong-il. Liderul nord coreean era mai pasionat de mîncare bună decît de femei frumoase, fiind mai apropiat de bucătarul său decît de presupusele amante.
Fujimoto a fost recrutat în 1982 de către o companie japonezo-coreeană de comerţ ca să lucreze la un restaurant de lux în Phenian pentru 5 000 de dolari pe lună. Şase ani mai tîrziu, a fost rugat să fie bucătarul personal al lui Kim Jong-il, pe atunci moştenitorul tatălui său, Kim Il-sung. Aşa cum Fujimoto mărturiseşte, el a devenit companionul lui Kim. Amîndoi aveau, pe atunci, în jur de 40 de ani. Călăreau împreună, vînau, făceau ski nautic. Agăţau dansatoare la banchete. Dar, cel mai mult, erau obsedaţi de mîncare. Îşi povesteau reţete. Fujimoto îi împărtăşea lui Kim anecdote din marile bucătării şi pieţe japoneze, mai ales din piaţa de peşte Tsukiji, unde Fujimoto a stat şase luni ca să înveţe cum să facă peştele file. Îi arăta viitorului dictator show-uri culinare pe care sora lui le înregistra de la televiziunile japoneze.
Înainte să gătească orezul, personalul din bucătărie inspecta fiecare grăunte şi le elimina, unul cîte unul, pe cele imperfecte. Kim mînca numai cele mai selecte feluri. De pildă, îi plăcea partea mai grasă a tonului, numită "toro". Sau aripioarele de rechin, o delicatesă asiatică, precum şi "poshintang", o supă din carne de cîine despre care coreenii cred că le întăreşte imunitatea şi virilitatea.
În alegerea mîncărurilor, banii nu contau. Fujimoto le cumpăra din întreaga lume: se ducea în Iran sau Uzbekistan pentru caviar, în Danemarca pentru porc, în Tailanda pentru mango şi papaya.
(Iaromira Popovici)