Bruxelles cedează teren în faţa Tiraspolului

Denis CENUŞĂ
26 aprilie 2010
Bruxelles cedează teren în faţa Tiraspolului jpeg

Declaraţia întîrziată a reprezentantei UE de la Chişinău a reflectat o poziţie destul de ambiguă în problema arestării lui Ernest Vardanean în regiunea transnistreană (pentru mai multe detalii despre acest caz vezi aici şi aici). La două săptămîni de la întemniţarea jurnalistului (7 aprilie) de către instituţiile de forţă de la Tiraspol, şi după vizita lui Victor Osipov la Bruxelles, europenii au lansat un mesaj mai degrabă indiferent, incoerent şi confuz vizavi de aceasta (vezi aici şi aici).

În primul rînd, deşi recunoaşte de obicei integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, prin declaraţia emisă la 21 aprilie, Bruxelles conferă un grad de legitimitate actului de reţinere a lui Vardanean de către administraţia de la Tiraspol. Invocînd acest dosar, europenii au susţinut necesitatea respectării drepturilor persoanelor deţinute, suspectînd doar calitatea actului juridic din regiunea transnistreană, dar nu şi legalitatea instituţiilor din stînga Nistrului.

În al doilea rînd, declaraţia europeană nu descrie nici un fel de sancţiune potenţială adresată oficialităţilor de la Tiraspol. Nici măcar regimul de circulaţie simplificat pentru liderii transnistreni, pentru o perioadă de șase luni, nu a fost menţionat. În acest sens, UE a manifestat o slăbiciune periculoasă, deoarece în ciuda încălcării flagrante a drepturilor omului de către regimul separatist transnistrean, este deschis în continuare accesul pe spaţiul european pentru autorităţile de la Tiraspol. Situaţia pare şi mai delicată, după ce în cadrul Parlamentului European a fost condamnată ilegalitatea dată, cerîndu-se din partea reprezentantei europene de la Chişinau întreprinderea unor acţiuni concrete în vederea ajutorării lui Vardanean. Contrar acestui demers, delegaţia UE din Republica Moldova încearcă să „legalizeze” procedura juridică în care este implicat Vardanean, susţinînd valabilitatea unor procese juridice în regiunea transnistreană doar dacă acestea au loc pe cazuri concrete şi specifice.

Mişcarea europenilor demonstrează o incapacitate serioasă din partea UE de a influenţa Tiraspolul. De asemenea, gestul timid al UE poate fi cauzat de atitudinea Rusiei, care s-a eschivat să evalueze cazul lui Vardanean. Nu în ultimul rînd, europenii fac această cedare pentru a păstra dinamica procesului de revenire la masa de negocieri în formatul „5+2″, resuscitat după schimbările politice de la Chişinau. Pentru a nu compromite tratativele şi măsurile de consolidare a încrederii, riscînd să încurajeze şi mai mult Tiraspolul volatil, Bruxelles a renunţat deliberat la invocarea principiului integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova, precum şi la condamnarea corespunzătoare a acţiunilor infracţionale întreprinse de administraţia de pe malul stîng.

Panica verbalizată în cadrul societăţii civile transnistrene a condiţionat, de asemenea, mesajul europenilor, care folosesc o abordare diplomatică superficială pentru a nu pune în pericol alţi activişti din sectorul asociativ, în condiţiile unui regim incontrolabil, tot mai represiv. Totodată, Bruxelles ia această atitudine pentru a-şi respecta angajamentul politic faţă de Republica Moldova, chiar dacă o face într-o manieră plată şi criticabilă.

Denis Cenușă este analist politic în Republica Moldova.

RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.