Blestemul pămîntului

10 septembrie 2011
Blestemul pămîntului jpeg

Meciul România-Franţa a avut, pe lîngă punctele puse în joc, miza unui exerciţiu de imagine.

Spectacolul începuse frumos; şi comentatorii de pe M6 erau sincer impresionaţi de felul în care le fusese intonat imnul, pe un stadion magnifique. Întreaga lume avea să afle cum la Bucureşti s-a dat în folosinţă o arenă ultramodernă, cum numai în Occidentul putrefact poţi să vezi. Mîndria naţională, gîdilată, a acceptat de data asta campania electorală făcută cu stadionul. E o realizare ce poate asigura, de bună seamă, încă un mandat. Mai lipsea ca primarele să vină la centrul terenului, ţinînd mingea pe picior, şi s-o expedieze viguros undeva în tribună, în braţele unui fericit cîştigător.

În loc ca stadionul să fie locul în care se joacă fotbal, partida a fost un fel de pretext, o ocazie de a ne prezenta National Arena. Şi ne-am prezentat-o. Imagine am vrut, imagine am avut... 90% din comentariile pe care le-am citit pe site-urile româneşti au fost despre strofa din imnul României „interpretată” original de Marcel Pavel şi despre starea jenantă a gazonului pe care s-a disputat meciul. Marele show audio-video şi-a ratat, aşadar, exact axele pe care fusese conceput. Intonarea imnului naţional, moment simbolic intens, ratare. Disputarea unui meci oficial cu Franţa, pe un stadion care să-ţi ia ochii, dar cu un gazon transformat într-un cîmp de cartofi, ratare.

Cînd cei din sistem o să investească timp, energie şi bani în creşterea tinerilor jucători şi cînd o să existe preocuparea ca în fiecare oraş important să avem măcar un stadion decent, nu va mai fi nevoie de exerciţii de imagine pe care să le ratăm deodată cu calificarea.

Dar pînă atunci, ne putem consola cu... specificul naţional. Am citit cu mirare un comentariu al unui tînăr jurnalist pe care-l apreciez mult, Florin Negruţiu de la Gîndul. Textul lui fiind scris la cald, mi se pare cu atît mai relevant pentru clişeele mereu la îndemînă. Scrie Negruţiu: „Îmi amintesc de dunele de la meciul România-Danemarca de pe Lia Manoliu. Era în 2003 şi nici prin cap nu-mi trecea că într-o zi vom avea un stadion ultramodern care să rivalizeze cu orice arenă europeană şi care să resuscite sentimentul pierdut al mîndriei naţionale. Stadionul s-a făcut opt ani mai tîrziu, dar la fel ca orice lucru din acest loc părăsit şi neisprăvit. Să dai peste 230 de milioane de euro pentru un stadion cu cupolă şi să sară pămîntul în halul ăla la meciul inaugural – asta spune multe despre noi, despre refuzul lucrului temeinic, despre fuşereală şi incapacitatea de a duce un lucru pînă la capăt.”.

Textul se intitulează Brazdă, varză, buză umflată: un Scorilo nul, fiindcă autorul s-a străduit să găsească, la repezeală, cît mai multe elemente de substrat geto-dac. Blestemul pămîntului nostru este vechi şi îl putem găsi în Monastirea Argeşului şi-n alte secvenţe mitologice. Tot ce se face se face de mîntuială. Iar ce se face mai bine a doua zi se surpă. Aşa e la noi. Ca la noi, la nimeni. Gazonul impracticabil, din minutul 15, de pe National Arena ne reaminteşte tuturor condiţia sub care stăm acoperiţi (la propriu şi la figurat), ca sub o cupolă.

E destul de uşor să gîndeşti şi să scrii aşa. Distribui evenimentele la care asişti într-o schemă de înţelegere rapidă şi de interpretare comodă. Dacă Bănel Nicoliţă aleargă aiurea de la începutul şi pînă la sfîrşitul meciului, e pentru că noi nu am avut arhetipul celui alergînd cu o logică de la Marathon. Dacă portarul Tătăruşanu trage de timp la 0-0, este pentru că noi întotdeauna ne-am apărat pămînturile. De atacat, n-am prea atacat. În fine, dacă iarba de pe National Arena se rupe sub crampoanele jucătorilor, poate fi aici un blestem al pămîntului convertit într-un blestem al gazonului; dar poate fi şi o strategie veche de „destabilizare” a peisajului. În grila lui Florin Negruţiu şi a altor comentatori, mult mai puţin inteligenţi decît el, ne-am fi putut aştepta ca spectatorii de pe stadion să arunce cu pietroaie în capul atacanţilor francezi, pentru a-i întoarce din incursiunile spre poarta noastră.

În realitate, în prozaica realitate, firma care trebuia să se ocupe de gazonul stadionului nu şi-a făcut treaba. Nu e pentru prima dată cînd, sub ochii îngroziţi ai (tele)spectatorilor, Naţionala noastră a jucat pe un teren „propriu” sub orice critică. Şi dacă la meciul România-Danemarca din 2003 aceeaşi firmă a compromis un eveniment fotbalistic la fel de important, nu trebuie să recurgi la mituri pentru a veni cu o explicaţie. Dacă eşti jurnalist interesat de subiect, poţi să faci o campanie susţinută pentru ca respectiva firmă să nu mai primească ever un contract; mai mult, să plătească daune de imagine contractorului.

Şi atunci, explicaţia va duce către soluţie, una la îndemînă: contractarea unei firme cu experienţă în domeniu.

Dar, în ipoteza că gazonul ar fi fost perfect, noi am fi jucat ofensiv, iar francezii ne-ar fi spulberat, la ce mit naţional ar fi apelat Florin Negruţiu în comentariul său live?

Foto: adevarul.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.