Best of

21 noiembrie 2013
Best of jpeg

Sîmbătă, ora 17.30, la standul editurii Polirom din cadrul Tîrgului de carte Gaudeamus, va avea loc lansarea antologiei Best of: proza scurtă a anilor 2000, Marius Chivu (editor)

Invitaţi: Lavinia Branişte • Dan Coman • Luca Dinulescu • Adrian Georgescu • Silviu Gherman • Cosmin Manolache • Mitoş Micleuşanu • Angelo Mitchievici • Veronica D. Niculescu • Radu Paraschivescu • Cezar Paul-Bădescu • Liviu Radu • Lucian Dan Teodorovici • Alex Tocilescu • Călin Torsan • Marian Truţă
 
Moderatori: Marius Chivu, Claudia Fitcoschi

Mai multe despre antologie aici şi aici.

Citiţi mai jos, frazele de început ale povestirilor combinate în posibile începuturi pentru alte povestiri:

"Îmi amintesc de vremurile acelea dinainte de Big Bang, continuă unchiul Qwfwq. Cineva ne-a furat într-o zi cele şapte gâşte pe care le lăsaserăm libere pe stradă..."

"Igor a avut o mamă care şi-a tăiat sfârcurile când l-a născut – ca să nu-l alăpteze. Moderatorul emisiunii îl privi grav pe invitatul său şi întrebă: La ce etaj?"

"Hei, voi, meandre întortocheate ale vieţii pe care o formăm de bunăvoie, cărări şi căi criptice neştiute ale unor construcţii abisale formate pe cale naturală… Cărăbuşii lui Hector mă deranjează."

"Pe Shuoke Inamura îl trecea căcarea. Se trezise destul de târziu şi, drept urmare, cam întârziase cu gimnastica de dimineaţă, ceea ce-i provoca o uşoară indispoziţie. Dar ce poate face arhivarul unui muzeu, aşezat la masa lui lungă, după ce şi a terminat bruma de treabă, cu gândul că astfel ora de final a programului de muncă va sosi ceva mai repede? Faptul că aproape în toată Europa va fi soare avu darul să-l liniştească, deşi, la drept vorbind, trebuia să se ducă oricum. O uşă maro, banală, cu furnir. Îşi amintea de bunicul său, un individ taciturn pe care părinţii îl vizitau rar şi pe care nu-l pomeneau aproape niciodată. „Totdeauna i-or plăcut culorile!“..."

"Cred că acum e momentul să-ţi spun cum a fost cu plecarea mea la Bucureşti. Trecuseră aproape două luni de când nu-l văzusem pe frate-meu şi m-am bucurat când m-a chemat la o cafea, a doua zi după ce mă întorsesem acasă. La zece fără un sfert am ieşit din casă. M-am urcat în maşină şi am trântit portiera. În poiană mai erau două maşini, un camion vechi şi un Opel Record abandonat, fără cauciucuri şi plin de rugină..."

"Sinceră să fiu, de câte ori citesc revista dumneavoastră mă minunez. Tocmai îmi făcusem un test de personalitate pe net şi-mi ieşise că sunt schizo rău. Revistele sexy şi porno luate cu douăzeci şi cinci de lei de la Cornel, colegul meu de bancă, le pitisem în pod cu mare grijă."

"Aşteptam să se termine, pentru asta venisem acasă cu două zile în urmă. În ziua aceea Bogdan intră foarte preocupat la mine în cameră, aşa cum nu-l mai văzusem niciodată. Aveam de tradus articolul ăsta, mă presa timpul, nu mă puteam decide între „costume de cowboy de Haloween pentru câini“ şi „costume de cowboy pentru câini de Haloween“.Televizorul, aflat în spatele meu, spunea că Viena e sub ape, calculatorul afişa mesaje care mă excitau, iar radioul cânta o melodie populară. Când ni l au adus în cameră pe tipul acela, noi abia ne întorseserăm de la pansat."

"Stăteam pe balcon fumând nişte ţigări şi ascultând Astral Weeks, şi chiar aşa şi simţindu mă, când am auzit de jos, din stradă, un fel de urlete şi un mieunat teribil. Mă, ştii care i problema mea? Pământul este ca o turtă şi pluteşte pe Oceanul cel ceresc, sprijinit fiind pe dedesubt de carapacea unei broaşte-ţestoase, îi explica lui Iafet atoateştiutorul Ionas..."

"Peste ograda lui Ieronim trecu o umbră mare, tăcută, cu un contur greu de pus în cuvinte. Privea fără să mai privească. Dealul era undeva departe şi de acolo semăna cu o cocoaşă zbârlită de zimbru. Ia, hai, cu toţii, adunarea. La foc! Haideţi, oameni buni, vorbiţi! insistă cu o voce tremurată primarul. Se face tot mai întuneric."
 

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.