Best of

21 noiembrie 2013
Best of jpeg

Sîmbătă, ora 17.30, la standul editurii Polirom din cadrul Tîrgului de carte Gaudeamus, va avea loc lansarea antologiei Best of: proza scurtă a anilor 2000, Marius Chivu (editor)

Invitaţi: Lavinia Branişte • Dan Coman • Luca Dinulescu • Adrian Georgescu • Silviu Gherman • Cosmin Manolache • Mitoş Micleuşanu • Angelo Mitchievici • Veronica D. Niculescu • Radu Paraschivescu • Cezar Paul-Bădescu • Liviu Radu • Lucian Dan Teodorovici • Alex Tocilescu • Călin Torsan • Marian Truţă
 
Moderatori: Marius Chivu, Claudia Fitcoschi

Mai multe despre antologie aici şi aici.

Citiţi mai jos, frazele de început ale povestirilor combinate în posibile începuturi pentru alte povestiri:

"Îmi amintesc de vremurile acelea dinainte de Big Bang, continuă unchiul Qwfwq. Cineva ne-a furat într-o zi cele şapte gâşte pe care le lăsaserăm libere pe stradă..."

"Igor a avut o mamă care şi-a tăiat sfârcurile când l-a născut – ca să nu-l alăpteze. Moderatorul emisiunii îl privi grav pe invitatul său şi întrebă: La ce etaj?"

"Hei, voi, meandre întortocheate ale vieţii pe care o formăm de bunăvoie, cărări şi căi criptice neştiute ale unor construcţii abisale formate pe cale naturală… Cărăbuşii lui Hector mă deranjează."

"Pe Shuoke Inamura îl trecea căcarea. Se trezise destul de târziu şi, drept urmare, cam întârziase cu gimnastica de dimineaţă, ceea ce-i provoca o uşoară indispoziţie. Dar ce poate face arhivarul unui muzeu, aşezat la masa lui lungă, după ce şi a terminat bruma de treabă, cu gândul că astfel ora de final a programului de muncă va sosi ceva mai repede? Faptul că aproape în toată Europa va fi soare avu darul să-l liniştească, deşi, la drept vorbind, trebuia să se ducă oricum. O uşă maro, banală, cu furnir. Îşi amintea de bunicul său, un individ taciturn pe care părinţii îl vizitau rar şi pe care nu-l pomeneau aproape niciodată. „Totdeauna i-or plăcut culorile!“..."

"Cred că acum e momentul să-ţi spun cum a fost cu plecarea mea la Bucureşti. Trecuseră aproape două luni de când nu-l văzusem pe frate-meu şi m-am bucurat când m-a chemat la o cafea, a doua zi după ce mă întorsesem acasă. La zece fără un sfert am ieşit din casă. M-am urcat în maşină şi am trântit portiera. În poiană mai erau două maşini, un camion vechi şi un Opel Record abandonat, fără cauciucuri şi plin de rugină..."

"Sinceră să fiu, de câte ori citesc revista dumneavoastră mă minunez. Tocmai îmi făcusem un test de personalitate pe net şi-mi ieşise că sunt schizo rău. Revistele sexy şi porno luate cu douăzeci şi cinci de lei de la Cornel, colegul meu de bancă, le pitisem în pod cu mare grijă."

"Aşteptam să se termine, pentru asta venisem acasă cu două zile în urmă. În ziua aceea Bogdan intră foarte preocupat la mine în cameră, aşa cum nu-l mai văzusem niciodată. Aveam de tradus articolul ăsta, mă presa timpul, nu mă puteam decide între „costume de cowboy de Haloween pentru câini“ şi „costume de cowboy pentru câini de Haloween“.Televizorul, aflat în spatele meu, spunea că Viena e sub ape, calculatorul afişa mesaje care mă excitau, iar radioul cânta o melodie populară. Când ni l au adus în cameră pe tipul acela, noi abia ne întorseserăm de la pansat."

"Stăteam pe balcon fumând nişte ţigări şi ascultând Astral Weeks, şi chiar aşa şi simţindu mă, când am auzit de jos, din stradă, un fel de urlete şi un mieunat teribil. Mă, ştii care i problema mea? Pământul este ca o turtă şi pluteşte pe Oceanul cel ceresc, sprijinit fiind pe dedesubt de carapacea unei broaşte-ţestoase, îi explica lui Iafet atoateştiutorul Ionas..."

"Peste ograda lui Ieronim trecu o umbră mare, tăcută, cu un contur greu de pus în cuvinte. Privea fără să mai privească. Dealul era undeva departe şi de acolo semăna cu o cocoaşă zbârlită de zimbru. Ia, hai, cu toţii, adunarea. La foc! Haideţi, oameni buni, vorbiţi! insistă cu o voce tremurată primarul. Se face tot mai întuneric."
 

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.