Bătălia cu lozincile dușmănoase de la Păuliș

Ioan T. MORAR
4 iunie 2020
Bătălia cu lozincile dușmănoase de la Păuliș jpeg

Ce n-am scris în cartea Fake news în Epoca de Aur (volum apărut la Editura Polirom)

O scenă pe care aș fi văzut-o foarte bine într-un film de Pintilie, Mungiu, Porumboiu  sau, lărgind cercul la frații balcanici, într-un Kusturica. Locul faptei: Monumentul de la Păuliș, unde se opresc cetățenii să facă o poză, un picnic sau unde se organizează, în cazul școlilor mai acătării din Arad, festivitatea de primire în Organizația Pionierilor. Vă dați seama că sîntem înainte de '89. În ziua aceea accesul  la monument a fost închis, un milițian de la circulație făcea semn mașinilor din trafic să treacă  mai departe: un fel de „circulați, nu e nimic de văzut”. La baza monumentului se agită cîțiva muncitori aduși cu un microbuz însoțit de o mașină neagră. Muncitorii trebuie să șteargă inscripția dușmănoasă, făcută sub literele care se confundau cu monumentul, litere în bronz pentru memoria neamului: „Pe aici nu se trece”. (Atrag atenția că acest text NU este împotriva Monumentului de la Păuliș și NU contestă vitejia celor care au inspirat acest monument.) Muncitorii dau cu diluant, iar cînd nu-i văd tovarășii care au venit cu mașina neagră, rîd pe înfundate. La așa ceva nu se așteptau. Pînă la urmă, au reușit să elimine scrisul dușmănos, au urcat în microbuz și au plecat acasă. Li s-a spus să nu spună absolut nimic, altfel va fi vai de ei.  

Asta, ce urmează, am povestit în carte: unul dintre cei trei autori ai Monumentului a fost sculptorul Ionel Munteanu. Ceilați doi: sculptorul Emil Vitroel (și nu Emil Viorel, cum scrie pe site-ul Centrului de Informare Turistică Arad ) și arhitectul Miloș Cristea. Pe Ionel Munteanu l-am cunoscut foarte bine, i-am frecventat atelierul îniante de a fugi în Statele Unite, era un om cu umor, deschis, talentat. El a făcut, în cadrul monumentului, soldatul care stă drepți, cu arma în mînă. Modelul pentru soldat i-a fost prietenul meu Marinel Brîncău, care, în orele de modelaj, ținea o mătură în loc de armă. Și el a fugit în Germania. Despre asta am scris în carte, cum ziceam. Urmează ce n-am scris.

                              

fake2 jpg jpeg

Mutăm filmarea în comuna Horia. Aici se află un avion utilitar, din cel care stropea cu insecticid pe vremea agriculturii socialiste nu prea bio. E dimineață, vine o Dacie (sau două? nu-mi mai amintesc exact), legenda spune că au fost vreo opt oameni, deci, ar fi venit cu două Dacii. Totul se derulează în viteză, se apropie de avion, îi fac plinul din niște canistre, urcă și pleacă lin, urmează cursul Mureșului, zboară la mică înălțime, sub radar, cum se zice. Intră în Ungaria, abandonează cursul Mureșului (care se varsă în Tisa) și continuă nestingheriți pînă în Austria. Acolo aterizează pe un cîmp și se predau bucuroși  Poliției. Au reușit să scape din România, cu un avion utilitar agrar. Așa ceva nu s-a mai văzut, au reușit să zboare neobservați. (Mai tîrziu, un avion din Occident a aterizat, tot așa, venind neobservat, nereperat, pînă pe caldarîmul din Piața Roșie, poate vă mai amintiți, dar asta e altă poveste.)

Se spune că televiziunea bavareză ar fi făcut o emisiune despre îndrăzneața evadare a românilor. Trecerea asta, cu un avion utilitar, prin teritoriul altui stat socialist, Ungaria, era mai complicată și, poate, mai riscantă decît să escaladezi Zidul Berlinului, să-l treci cu un deltaplan sau cu te miri ce altă improvizație tehnică.

(Într-o vreme, evident, înainte de '89, am scris cîteva articole pentru Sportul despre sporturile aviatice, de care răspundea fostul redactor al Vieții Studențești, Ioan Novac, „dom Puiu”, transferat la cotidianul de sport. Cu această ocazie, l-am cunoscut la Arad pe unul dintre fruntașii deltaplanorismului, multiplu campion național, chiar și un fel de inventator în domeniu. Am făcut un interviu cu el și, după aceea, mi-a spus că el și colegii lui de la Clubul de deltaplan din Arad sînt urmăriți, supravegheați ca să nu-și ia zborul spre Ungaria. Din fericire pentru autorități, frontiera din Arad cu vecinii noștri nu era apropiată de nicio înălțime de pe care să se poată lansa peste graniță. Dar Securității îi trecuse asta prin cap, mai ales după întîmplarea din Comuna Horia.)

Am aflat povestea asta la puține zile după ce s-a întîmplat, vuiau „zvonurile” prin Arad. Țin minte că amănuntul care i-a șocat pe toți cei care au colportat și au comentat povestea a fost următorul: „Cum să abandonezi tu Dacia, să renunți la ea?!” Nu curajul de a fugi din țară cu avionul i-a impresionat, atunci, pe români, ci faptul că puteai renunța ușor si pentru totdeauna la un autoturism care se obținea greu de tot. Se aștepta ani mulți „la coadă” la Dacia. „Înseamnă că erau disperați rău”, s-a mai zis.

A urmat o anchetă, desigur, nu am aflat amănunte despre evoluția ei. Nu aveam de la cine să aflu. Probabil că au fost arestați și condamnați pentru neglijență gravă în serviciu cei de care aparținea avionul. Nu a existat un scandal public pe tema asta, nu s-a scris nici un cuvințel în presă, pentru că asta ar fi putut da idei, că avioane utilitare mai existau în țară. Probabil că acest caz a fost popularizat numai printre ofițerii de Securitate care au fost îndemnați, firesc, patriotic, la mai multă vigilență.

După '89 am citit undeva povestea celor din avion, cum au plănuit, cum au convins pilotul să plece cu ei… Din păcate, nu mai am nici o referință bibliografică, nu mai știu unde am citit asta. Oricum, a rămas în urmă o legendă urbană.

Ne întoarcem la Monumentul de la Păuliș. Unde cei cîțiva muncitori aduși special au șters cu diluant inscripția de sub deviza monumentului PE AICI NU SE TRECE: Încercați pe la Horia

Ioan T. Morar este scriitor.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.