Balcan Blues

27 mai 2011
Fără ieşire jpeg

Se spune că e nevoie de 20 de ani să faci o generaţie. Este timpul care a fost necesar pentru a încheia destrămarea fostei Iugoslavii. Cu arestarea, în 26 mai, a lui Ratko Mladici, ultimul dintre principalii inculpaţi de Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, se va face în sfârşit dreptate pentru Srebrenica, cea mai mare crimă din războaiele fratricide care au devastat Croaţia şi Bosnia între 1991 şi 1995 (şi Kosovo în 1999). Acum, pagina poate fi întoarsă şi Serbia poate spera la o aderare la Uniunea Europeană.

Coincidenţă sau nu, acest eveniment intervine în aceeaşi săptămînă în care Croaţia a aflat că negocierile pentru aderarea ei s-ar putea să nu fie finalizate pînă la sfârşitul lunii iunie, aşa cum era prevăzut. "Noua extindere a UE este o decizie strategică care provoacă o nouă încleştare geopolitică între ţările occidentale", a remarcat cotidianul croat Novi List săptămîna aceasta. "Ca şi la începutul anilor '90, pe de o parte se află ţările conduse de Germania şi Austria, cărora li s-au alăturat ţările din Grupul de la Visegrád (Polonia, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia), care consideră că Croaţia a fost prea mult timp victima prejudecăţilor şi îi sprijină aderarea rapidă la UE. Pe de cealaltă parte sînt Marea Britanie şi marii săi aliaţi continentali, Olanda, Danemarca şi ţările scandinave, care doresc să încheie negocierile la sfîrşitul anului, atunci cînd Serbia ar putea îndeplini condiţiile pentru candidatura de aderare la UE". Acest scenariu devine credibil odată cu arestarea lui Mladici. Dar cei 27 vor trebui să acţioneze cu prudenţă, întrucît Balcanii rămîn un focar de numeroase crize potenţiale.

La Belgrad, este încă prea devreme pentru a evalua consecinţele politice ale arestării lui Mladici, dar la  Zagreb, condamnarea recentă la Haga a generalului Gotovina a întărit unele sentimente de ostilitate faţă de UE. Şi în ambele ţări, corupţia şi naţionalismul excesiv ameninţă în continuare perspectiva unei aderări fără incidente.
În Bosnia-Herţegovina, sîrbii, cei comandaţi de Mladici, încă ameninţă să organizeze un referendum privind independenţa lor, ceea ce ar însemna eşecul păcii firave stabilite în 1995. Iar în Kosovo, pe care încă refuză să-l recunoască cinci state din UE şi unde criminalitatea şi corupţia prosperă, ipoteza unei  separări între partea cu majoritate albaneză şi cea cu majoritate sîrbă cântăreşte încă greu în echilibrul regional.

În ajunul arestării lui Mladici, comisarul UE pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fülle, a prezentat noua strategie a UE pentru vecinătate, concentrată în principal asupra lumii arabe, în detrimentul unor ţări precum Belarus, Ucraina şi Georgia, care au fost pînă în prezent considerate drept priorităţi. Ca şi cum Uniunii Europene i-ar fi greu să acţioneze constant în mai multe direcţii. Balcanii sînt la intersecţia dintre aceste două perspective, extinderea şi vecinătatea. Croaţia şi acum Serbia sînt în prim-plan. Dar efortul care trebuie depus faţă de aceste două ţări nu trebuie să oculteze interesele din întreaga regiune. Arestarea lui Mladici este doar un capitol într-o istorie cu multe riscuri.

27 mai 2011

Eric Maurice (născut în 1972) este un jurnalist francez, redactor şef al presseurop.eu. După ce a făcut studii de istorie şi jurnalism, a început să lucreze, din anul 2000, la Courrier international, unde a fost responsabil pentru Franţa, a transmis actualitatea nord-americană şi a condus serviciul Europa de Vest.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.