Back To School

21 septembrie 2012
Back To School jpeg

De două ori am fost în America (nu mai trebuie să-ţi spun, Gheo, care Americă); şi acolo, aversiunea mea pentru orişice activitate de shopping a fost transformată, cît ai clipi, într-o pasiune de cumpărător cvasi-dependent. Magazinul odios se făcu un Rai cu bulevarde interioare, cu intersecţii din care lipseau totuşi semafoarele – şi cu două campanii binecuvîntate, la date diferite, dar care, din motive obscure, s-au suprapus în mintea mea.

Prima, în ordine cronologică, este

în a treia duminică din iunie. A doua o ia din vreme pentru a culmina cu

(prima zi de luni din septembrie) şi îi zice

Cu prima campanie, te simţi şi tu tată. Cu a doua, redevii copil. Vitrinele cu ghiozdane, penare, creioane, stilouri, călimări, caiete, ascuţitoare, agrafe, mine de pix, rigle, echere, dicţionare, manuale, compendii, atlase, clasoare, ierbare îţi fac pur şi simplu bine. Capeţi o poftă de învăţat, ceva de speriat. Devii nerăbdător: să înceapă odată şcoala, să te-arunci pe studiu, să rupi cartea.

La noi, prin mizericordia Guvernului, şcoala a început niţel mai tîrziu anul ăsta. Să nu ne plîngem: a fost binişor. După o vacanţă

(e bine cînd nesimţirea trece de la oameni, la vacanţele lor) prin întindere şi uşor nebună prin evoluţiile de pe scena politică, ar fi şi culmea să ne plîngem că, în fine, mamele, taţii şi copiii lor se întorc, fieştecare, la ale lui. Aşa e firesc. Aşa e corect. Stop excursiilor devălmaşe. Punct proliferării monstruoase de

-uri,

-uri, tablete şi PSPCWMX-uri achiziţionate fără

de pe un site

. Gata cu LOL şi cu LMFAO. Să ne întoarcem la muncă şi la învăţat, mici şoimi ai Patriei capitaliste. 

Aerul s-a făcut, deodată, rece. În oraş s-au întins lanţurile de maşini. Traficul a redevenit trafic. (În august, bulevardele bucureştene erau atît de libere, că nici nu mai ştiai să conduci pe ele.) Florăriile sînt ticiste de mame dichisite, pe care le aşteaptă, în maşini, soţi vorbind la telefon. Pantalonii ăştia ţi-au rămas mici, fraiere, acum ţi-ai dat seama? Fii cuminte, fetiţo, de cîte ori să-ţi spun?! Nu mai clacsona, dobitocule, nu vezi că ne

Curtea Liceului e plină; şi îţi trebuie o atenţie extrem de distributivă, pentru a nu claca. Emoţiile sînt

care casă?, aşa se zice, dar, mă rog, uite casa aia pe care doi muncitori s-au oprit din lucru şi trag cu urechea la ceremonie. Nu-i rea ceremonia. Nu-i rea şcoala. Nici noi nu sîntem răi. Pe cuvînt că nu sîntem răi în ziua asta de început. Exact ziua în care reîncepem să ne căţărăm în pomul cunoaşterii.

Defect profesional,

bijuteria lui Groşan, se reactualizează brusc. O s-o citesc iar şi o să dau alt citat, pentru

şi domnul Cosaşu iar n-o să-l citească, fiindcă nu citeşte online. Asta e: „Pe uşă elevii se scurgeau acum încet, căci directoarea, ajutată de responsabila sindicală, făcea controlul matricolelor, al tunsorii şi, la fete, al ciorapilor. Sistemului de control din anii trecuţi direcţiunea îi adusese o inovaţie: în faţa scărilor, mai spre mijlocul curţii, exista o platformă cimentată, un fel de podium pe care se aşeza în ocaziile importante o masă lungă. Acolo luau loc cadrele didactice, de-acolo se anunţau premiile la sfîrşit de an, de-acolo se priveau spectacolele sportive în aer liber. Direcţiunea se gîndise să folosească şi altfel poziţia cu totul favorabilă a platformei: într-adevăr, locul central ocupat, spaţiul larg dimprejur, soliditatea betonului din care era făcută dădeau platformei nu numai superioritatea calmă a unui prezidiu, ci şi prestanţa ameninţătoare a unui eşafod. Ideea de a expune astfel oprobriului public pe eventualii şcolari surprinşi în ţinută necorespunzătoare îi venise directoarei prime, profesoară de istorie, încă în trecutul an şcolar, pe cînd îşi pregătea lucrarea pentru obţinerea gradului I din «Influenţele Revoluţiei Franceze de la 1789 la români»; atîta doar că nu găsise prilejul potrivit s-o aplice.”.

Prins între două straturi de copii (a II-a A şi a II-a B), care mai de care mai aranjat şi mai mîngîiat, eşti în mod vizibil fericit. Dar nu numai. Îţi vizualizezi viitorul. După ce curtea Liceului se degajează de piticii intraţi, primii, în şcoală, vezi a VI-a, a VII-a, a VIII-a luînd aceeaşi rută. Sînt tot mai înalţi, tot mai relaxaţi şi tot mai expuşi rahaturilor care vor veni peste ei.

Unul dintre ei se uită la tine, o secundă, şi ochilor lui nu le e frică de nimic. 

Hai să nu devenim patetici; sau, baremi, să nu se vadă... Să revenim la pitici. Cît o să mai fii lîngă al tău? Cît o să mai accepte să-l însoţeşti la o serbare a

Doi ani? Trei? Patru? Aha; şi dup-aia, ce-o să faci? Ce-o să

faci? 

Hai, bucură-te acum, dar cu aceeaşi grijă: să nu se vadă. E pe drumul cel bun, e pe şina potrivită. Cînd o să se plictisească de şină, o să sară vesel din traversă-n traversă. 

Curtea aproape s-a golit. Tare mult aş bea acum o cafea. 

Fotografie de Radu Afrim

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.