Avanpremieră editorială: Viața secretă a lui William Shakespeare

3 aprilie 2019
Avanpremieră editorială: Viața secretă a lui William Shakespeare jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Viața secretă a lui William Shakespeare, de Jude Morgan (traducere de Adriana Voicu), aflat în curs de apariție în Colecția Babel, Editura Nemira. Lansarea va avea loc pe 23 aprilie, la librăria Cărturești Verona.

Pe 23 aprilie s-a născut și a murit marele William Shakespeare – figura tutelară a culturii moderne, personaj pe cît de prolific și actual, pe atît de misterios. Ce moment mai bun să vorbim despre el, despre cine și cum a fost cu adevărat, ce pasiuni l-au guvernat, dar și ce pasiuni a stîrnit de-a lungul secolelor, ce persoane reale au inspirat personajele lui nemuritoare, unde se termină arta și unde începe viața?

Cel mai recent roman din colecția Babel a editurii Nemira, Viața secretă a lui William Shakespeare, de Jude Morgan, trage cortina și ne invită să ne imaginăm cum ar fi putut fi el înainte ca un om de rînd să se transforme într-o legendă. Jude Morgan îi spune povestea într-un roman cuceritor despre artă și dragoste, dar mai ales despre ce descoperim între lumină și întuneric, între adevăr și minciună, între alb și negru, între realitate și ficțiune.

Cum a reușit fiul unui mănușar englez să ajungă cel mai mare scriitor din toate timpurile? A existat Shakespeare cu adevărat? Sau a fost el doar un nume? Istoria consemnează puține fapte despre el: s-a căsătorit cu o anume Anne Hathaway, a plecat din Stratford să-și caute norocul la Londra și a dat lovitura. Fiu plin de ură, soț aproape bun, meșter fără voie, actor ambițios, scriitor mistuit? Toate acestea și mult, mult mai mult de atît. Și totuși, cînd și cum a devenit el geniu?

Jude Morgan s-a născut și a crescut în Peterborough, Marea Britanie. A studiat la University of East Anglia și a început să scrie literatură sub îndrumarea lui Malcolm Bradbury și a Angelei Carter. A publicat mai multe volume. Romanul Emily and Charlotte (2010), poate cea mai cunoscută creație a autorului, propune o incursiune în viața surorilor Brontë. Acesta a apărut după ce Jude Morgan a scris An Accomplished Woman (2009), Symphony (2008) și Indiscretion (2006). În 2005, romanul Passion, inspirat de un episod spectaculos din biografia poeților romantici englezi, a fost considerat una dintre cele mai bune cărți ale anului, potrivit The Washington Post. Cel mai recent volum al autorului este A Little Folly (2014).

***

Mergea grăbit spre casă, făptură a nopții. Peste acoperișuri, stelele săltau odată cu el și nu-l lătra niciun cîine fiindcă tălpile lui abia atingeau ici și colo pămîntul. În minte se țesea o urzeală măiestrită.

Da, îi făgăduise tatălui său că n-o să mai aibă de-a face cu actorii, dar el nu trebuia să afle și, chiar dacă afla, poate că îl convingea de ce era atît de nemaipomenit la ei, felul cum iscau ceva nou din nimic, prin meșteșug și agerime a minții – că erau niște făurari.

Poate că aceasta era adevărata lecție a zilei: totul e posibil. Simțise în seara asta la „Căprioara Albă“, pe cînd discuția devenea mai aprigă, stîrnindu-l și mai mult atunci cînd înceta să înțeleagă. Lumea era o alcătuire uriașă și minunată și totodată era doar un măr, era de ajuns să întinzi mîna ca să-l simți greu în palmă, să tragi de el și să-l culegi.

S-a furișat în casă pe ușa bucătăriei din spate, unde slujnica dormea pe un așternut de paie și cîinele cel bătrîn pe podea. Cînd cîinele a început să se foiască, l-a scărpinat sub gușă și l-a potolit – potaia n-avea habar cîtă silă îi făcea.

A ajuns la piciorul scării. Tatăl lui era acolo. Will nu și-a dat seama dacă apăruse din salon sau stătuse pur și simplu acolo tot timpul cu lumînarea în mînă. De un lucru însă putea fi sigur, din păcate, și anume de chipul său: de faptul că, luat prin surprindere, nu fusese în stare să-și ascundă expresia. Tatăl lui trebuie s-o fi văzut – cît de lehamite îi era lui Will de el și cît ar fi vrut să nu fie tatăl lui! O simțea în privirea lui distantă și rănită.

– Nu e cazul să minți, a zis. Știu unde ai fost. Am trimis un băiat să se uite după tine.

– Tată… știu că nu încuviințezi, totuși nu poate fi atît de rău.

– E vorba de cum mă faci să mă simt.

Rostit răspicat și pe șleau, ca pentru a sublinia că Will nu avea cum să scape folosind vorbe înflorite.

– Nu e faptul în sine. Cînd mi te împotrivești, e vorba de cum mă faci să mă simt.

A rostit ultimul cuvînt cu glas tremurat, iar lui Will îi venea să-i strige: Și crezi că nu înțeleg? Să înțelegi era ușor. Înțelesese și atunci cînd băiatul meșterului Ridley, om mare, dar slab la minte, rîsese de băiețelul sfîrtecat sub roțile căruței cu necurățenii – fusese ca o străfulgerare în mintea aceea întunecată și posacă. Lui Will nici nu-i plăcea, nici nu-i displăcea această capacitate de a capta sentimente; era la fel ca a ști să citești, pur și simplu nu puteai să te dezveți de asta.

Și știu ce simți, tată: că viața este o ascuțime dureroasă, înfiptă în ființa ta, precum cîrligul în gura peștelui. Oamenii șușotesc despre tine și te compătimesc; iar mama este atît de devotată, că nu își îngăduie nici măcar o șoaptă de reproș, așa că tu tot ciulești urechile și le încordezi, cu spaima că o vei auzi. Și, dacă propriul tău fiu ajunge să se întoarcă împotriva-ți, ce hău al decăderii te mai poate aștepta?

– Îmi pare rău, tată!

O ridicare din umeri.

– Presupun că în clipa asta chiar îți pare rău.

Tonul era drastic.

S-a uitat împrejur, căutînd parcă un loc unde să se așeze sau să se întindă – să pună capul jos pe veci.

– După care te duci și faci tot cum vrei tu. E greu, Will. Nu numai că nu vrei să-mi fii ucenic – asta e doar pe dinafară; otrava zace dedesubt.

S-a răsucit și a pipăit să găsească balustrada și Will a văzut atunci că încă se folosea de toiag; cînd s-a apucat de ea, încheieturile degetelor i s-au albit precum osul de sub piele.

Maică-sa, blîndă, liniștită la vorbă și călită ca vătraiul în foc, a intrat în odaia lui, ghicind că era încă treaz. S-a așezat lîngă el pe pat.

– Nu sufăr neînțelegerile. Știu că greșesc, căci ele apar mereu în viață. Știu și de ce v-ați certat, dar n-am să vorbesc despre asta, Will. Doar că nu îndur să te văd atît de… atît de înveninat.

Vorbea chibzuit. Mama lui mînuia cuvintele de parcă ar fi fost ace sau cuțite.

S-a săltat în capul oaselor:

– Ce te face să crezi asta?

– Sînt soție și mamă, am o sută de ochi și de urechi. Cu tatăl tău nu este totdeauna ușor, știu bine.

I-a luat mîna în mîna ei. Degetele ei cercetau, căutînd parcă un bănuț ascuns în palmă.

– Dar încearcă să-l înțelegi. Și-a făcut singur un rost – da, da, nu din ce i-am adus eu ca zestre, deși multă lume a zis că m-am coborît sub rangul meu măritîndu-mă cu el și că în scurt timp dota mea o să se risipească. O chemase Mary Arden, rudă și urmașă a celui mai de vază neam din ținut.

– Și-a făcut singur norocul și am fost mîndră de el. Am fost mîndră cînd a ajuns cel mai de seamă în oraș. Am fost și cînd au venit necazurile peste el. Și cînd s-a ales praful de zestrea mea, chiar și atunci. Ce contează e sămînța, sîmburele din om, și acolo sălășluiesc iubirea mea, și mîndria, și aș vrea să simți și tu la fel.

– Da, a răspuns Will, nerăbdător de acum, înțeleg, dar sîntem ceea ce facem, nu-i așa?

Tăcerile mamei nu semănau cu ale lui taică-său. Îți făceau loc pe divanul moale al răzgîndirii.

– Hai să nu mai vorbim despre asta, a zis el. E așa cum spui, nu mai vrem neînțelegeri.

– Pari istovit. Iar eu te țin de la odihnă… Dar știi ce-a spus tatăl tău cînd m-a luat de nevastă? „Mă simt ca un rege.“ Nădăjduiesc că n-am fost atît de neghioabă, încît să mi se urce la cap. Dar este mîndru ca orice rege, Will.

Iar regele trebuie să aibă și un prinț. Acum îi cuprinsese mîna cu amîndouă palmele. Strînsoarea îi era puternică.

– Ce îmi ceri să fac?

– Nimic; nimic din ce nu vrei. Știu că nu vrei să intri ucenic la el. Dar sînt și alte legături, legături firești, iar să mergi împotriva firii… Cîteodată mă cam înfricoșezi, Will. Nu spun că o să mă tem din pricina ta. Doar că uneori te văd plecînd așa, departe.

Will a scuturat din cap, încercînd să zîmbească. Și-a zis în sinea lui că, la o adică, nimeni nu avea cum să fie mai înfricoșător decît ea.

– Am dres lucrurile cu tata sau așa am de gînd. Și...

– Ah, Will, asta voiam să aud. Îți mulțumesc.

S-a ridicat.

– Fă pace cu el așa cum se cuvine. Nu-l mai înfrunta!

Zîmbetul îi era luminos și calm cînd l-a privit și el a simțit că îl îngheață.

– Și împacă-te cu gîndul ăsta!

Joan a fost cea care a luat taurul de coarne – Joan, care nu număra încă paisprezece ani de viață, dar care arăta de douăzeci, după trupul plin și energic, și de încă douăzeci, de orice vîrstă și pe deplin femeie, după felul matur în care se arăta egală tuturor. Nu cu mult timp în urmă, cînd pe slujnică o duruse un dinte, dar se ferea de bărbierul-chirurg, Joan împrumutase un clește de la fierar și îi scosese chiar ea dintele pe dată, cîntînd cît o ținea gura ca să-i acopere țipetele.

Will o adora. Cîteodată avea bănuiala că taică-său se cam temea de ea. Joan iubea lumina și veșnic zvîrlea în lături obloanele ferestrelor, iar cînd suferea de pîntecăraie, îi anunța pe toți și le cerea să nu se apropie de latrină. Era opusul mamei sale, a cărei frază caracteristică era împăciuitoarea „Să nu mai vorbim despre asta“, mai ales cînd John Shakespeare privea prea îndelung în pocalul de bere sau în cel al amintirilor, găsind nedreptate pe fundul acestuia. Will bănuia chiar că Joan era cît se poate de capabilă să spună: „Ba nu, hai să vorbim despre asta, să facem lumină!“

– Tată, au venit actorii, și eu încă nu i-am văzut. Pot să mă duc?

– Hm… Să mai treacă un an-doi, Joan, și apoi am putea sta de vorbă.

Dar Joan nu avea de gînd să tolereze asemenea bodogăneli pline de chibzuință.

– Bess Quiney se duce. E mai mică decît mine, iar familia Quiney nu-și mai pierde atîta reputația din pricina asta. Iar la paisprezece ani doamna învățătoare Sturley era și măritată. Mi-a povestit chiar ea.

Will a surprins o privire aruncată de taică-său, care însemna: „E mîna ta la mijloc?“ Dar el fusese ocupa încă din zori, întocmind un inventar complet, plicticos și conștiincios al clădirii din strada Henley.

În plus, de Joan nu aveai scăpare.

– Eu nu cer prea des hatîruri, tată. Multe fete bat veșnic din picior pentru zorzoane și fleacuri. Dar pe mine mă vezi mereu îmbrăcată simplu și cuviincios, nădăjduiesc. Te fac eu de rîs purtînd panglici și brățări caraghioase? Sfinte Doamne, nici nu mă gîndesc!

– Asta e altă poveste.

Dar povestea se sfîrșise deja. Lui Joan nu i se putea refuza ceva ce îi era permis fiicei prefectului Quiney. Bineînțeles, nu putea să se ducă singură. Așa a vrut întîmplarea. Will a privit-o ca pe un bănuț găsit pe stradă. Poți să-l păstrezi sau să-l cheltuiești, dar nu este cu adevărat al tău, ci doar un noroc măsluit. Și numai un nebun și-ar petrece tot restul vieții căutînd bani în țărînă.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.
1 dorin chiotea infectat cu covid varianta omicron 3 jpg jpeg
Continuă revolta la TVR. Chioțea: „Audiențele au fost de 15 de ori mai mici decât în zilele cu meciuri”
Dorin Chioțea a spus că mutarea transmisiunilor directe pe alte canale ale televiziunii publice a dus la o scădere a audienței de 15 ori decât în zilele cu meciuri.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.