Avanpremieră editorială: Uriașul îngropat

18 mai 2015
Avanpremieră editorială: Uriașul îngropat jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din Uriașul îngropat de Kazuo Ishiguro (traducere din limba engleză de Vali Florescu), în curs de apariţie în colecţia „Biblioteca Polirom”, seria „Actual”. Lansarea volumului va avea loc în cadrul Salonului Bookfest, duminică, 24 mai, ora 15, la standul editurii Polirom.

Porniră din nou pe poteca pe care o bătuseră mai devreme, printre ferigi şi urzici. Furtuna făcuse pămîntul de sub picioare înşelător, aşa că oricît de nerăbdători erau să lase în urmă vila, păşiră cu grijă, fără grabă. Cînd ajunseră în fine la cărarea surpată, ploaia încă nu încetase şi căutară adăpost sub primul copac mare pe care‑l găsiră.

— Te‑ai udat pînă la piele, prinţesă ?

— Nu‑ţi face griji, Axl. Haina asta şi‑a făcut treaba. A ta cum e ?

— O s‑o usuce soarele imediat ce apare.

Îşi lăsară boccelele jos şi se rezemară de trunchiul copacului, trăgîndu‑şi sufletul. După o vreme, Beatrice zise încetişor :

— Axl, mi‑e teamă.

— De ce, prinţesă, ce e ? Nimic nu‑ţi poate face rău acum.

— Îţi mai aminteşti de femeia în zdrenţe negre cu care m‑ai văzut vorbind lîngă gherghinul cel bătrîn în ziua aia ? Poate că arăta ca o nebună ce rătăceşte prin lume, dar povestea pe care mi‑a spus‑o avea multe în comun cu a bătrînei. Şi soţul ei fusese luat de un barcagiu, iar ea rămăsese singură pe mal. Şi cînd se întorsese din golf, plîngînd de singurătate, şi se trezise că a trecut mar­ginea unei văi adînci, văzuse pe cărarea lungă, în faţa şi în urma ei, oameni care plîngeau aidoma ei. Cînd am auzit asta, mi s‑a cam făcut frică, şi am încercat să‑mi spun că nu are nimic de‑a face cu noi, Axl. Însă ea a continuat să vorbească despre cum pămîntul ăsta a fost blestemat ca asupra lui să se lase o ceaţă a uitării, ceva ce am observat adesea şi noi doi. Şi apoi m‑a întrebat : „Cum vă veţi dovedi tu şi soţul tău dragostea pe care v‑o purtaţi unul altuia cînd nu vă puteţi aminti trecutul pe care l‑aţi trăit împreună ?“. Şi de atunci mă gîndesc mereu la asta. Cîteodată mă gîndesc la asta şi mă apucă o teamă cumplită.

— Dar de ce anume te temi, prinţesă ? Nu ne‑am pus în gînd să mergem pe o asemenea insulă şi nici nu avem vreo dorinţă să facem asta.

— Chiar şi aşa, Axl. Dacă dragostea noastră se ofileşte înainte de a fi avut măcar şansa să ne gîndim să mergem într‑un asemenea loc ?

— Ce vrei să spui, prinţesă ? Cum să se ofilească dragostea noas­tră ? Nu e mai puternică acum decît pre vremea cînd eram nişte tineri îndrăgostiţi şi fără minte ?

— Dar Axl, nici măcar nu ne mai amintim acele zile. Sau vre­unul dintre anii de atunci pînă acum. Nu ne mai amintim certurile noastre aprinse sau micile clipe de care ne‑am bucurat şi pe care le preţuim. Nu ni‑l mai amintim pe fiul nostru sau motivul pentru care se află departe de noi.

— Putem face să revină toate acele amintiri, prinţesă. Şi, în afară de‑asta, sentimentul pe care îl am în inima mea faţă de tine va fi acelaşi, indiferent ce‑mi amintesc sau uit. Tu nu simţi la fel, prin­ţesă ?

— Ba da, Axl. Dar pe de altă parte mă întreb dacă ceea ce simţim în inimile noastre azi nu e precum micile picături de ploaie care cad pe noi de pe frunzele ude de deasupra, deşi ploaia din cer a încetat de mult. Mă întreb dacă, fără amintiri, dragostea noastră nu are altă şansă decît să pălească şi să moară.

— Dumnezeu n‑ar permite una ca asta, prinţesă.

Axl spuse asta liniştit, aproape în şoaptă, căci simţise şi el o frică fără nume crescîndu‑i în suflet.

— În ziua cînd am vorbit cu ea lîngă gherghinul cel bătrîn, continuă Beatrice, femeia aceea ciudată m‑a prevenit să nu mai irosesc timpul. Mi‑a zis că trebuie să facem tot ce putem ca să ne amintim ce am trăit împreună, cele bune şi cele rele. Iar acum la plecare, barcagiul ne dă acelaşi răspuns pe care l‑am aşteptat şi de care m‑am temut. Ce şansă avem, Axl, aşa cum sîntem acum ? Dacă cineva ca el ne‑ar întreba care ne sînt cele mai dragi amintiri ? Axl, mi‑e atît de frică !

— Linişteşte‑te, prinţesă, n‑are de ce să‑ţi fie frică. Amintirile noastre nu au dispărut pentru totdeauna, sînt doar rătăcite undeva din pricina acestei blestemate de ceţi. O să le regăsim, una cîte una, dacă trebuie. Nu de‑aia am pornit în călătoria asta ? Odată ce fiul nostru se va afla în faţa noastră, sînt sigur că multe lucruri uitate vor începe să reapară.

— Sper. Vorbele barcagiului m‑au înfricoşat şi mai tare.

— Uită‑l, prinţesă. Ce treabă avem noi cu barca lui sau, la drept vorbind, şi cu insula lui ? Şi ai dreptate, ploaia s‑a oprit şi o să ne uscăm mai bine dacă ieşim de sub copac. Hai să pornim la drum, şi nu‑ţi mai bate capul cu toate astea.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.