Avanpremieră editorială: Părinți

Diana BĂDICA
27 februarie 2019
Avanpremieră editorială: Părinți jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din romanul Părinți de Diana Bădica, aflat în curs de apariție în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

„Diana Bădica este prozatoarea pe care o așteptam de multă vreme: cea mai tragică a generației sale și totodată cea mai comică. Rareori cineva poate surprinde atîta viață într-o singură carte.” (Marius Chivu)

„Povestea Ioanei Negrilă, protagonista acestui roman, este marcată de două evenimente traumatizante. În copilărie, boala fratelui ei mai mic o privează de atenția părinților, făcînd-o să se simtă neglijată. După moartea lui Florinel, în perioada adolescenței, atunci cînd lucrurile par să reintre în normal, părinții se despart. Urmarea este că, ajunsă la maturitate, Ioana trăiește singură, convinsă că orice încercare de a-și întemeia o familie este sortită eșecului. Cititorului nu-i va scăpa, firește, faptul că datele biografice ale personajului coincid cu cele ale autoarei. Narațiunea la persoana întîi îi va sugera, în plus, că schimbarea de nume e menită să prezinte ca ficțiune o experiență de viață strict autentică. Ar fi însă o greșeală să reducem romanul la faptele de la care a pornit. În primul rînd, ca povestitoare, Ioana nu se confundă cu personajul omonim, ea istorisind cu vervă anecdote despre nenumărate alte personaje. În al doilea rînd, există, de fapt, nu una, ci trei «Ioane» cu voci distincte: fetița naivă, adolescenta orgolioasă și femeia matură, care își rememorează viața. Principala calitate a romanului, remarcabilă pentru un debut, constă în această extraordinară mobilitate a punctului de vedere. Caracterul autobiografic rămîne important, dar se cere înțeles ca o construcție-de-sine în care, paradoxal, personajul preia inițiativa.” (Ovidiu Verdeș)

Diana Bădica (n. 1985, Slatina) a absolvit facultățile de Psihologie și Științele Educației și Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București. În 2012 a participat la primul curs de creative writing ținut de Florin Iaru și Marius Chivu. A colaborat la romanul colectiv Moș Crăciun & Co. (Editura ART, 2012) și a debutat cu volumul de poezie Enșpe mii de dimineți (Casa de pariuri literare, 2014). A publicat proză scurtă în revistele Iocan, Familia și Observator cultural, precum și articole în Dilema veche și Decît o Revistă.


— Foto: Claudiu Popescu

de claudiu popescu jpg jpeg

***

— Ce cauţi aici?

— Ştiam că ai sport ultima oră. Am venit să te iau la nişte vizionări, a spus.

— La nişte ce? am întrebat, doar nu începem iar cu filmele.

— Hai, ia-ţi lucrurile şi-ţi explic pe drum.

A vorbit două minute cu profesorul, apoi am ieşit amîndouă pe uşă. Doar ea zîmbea. Stabilisem cu Tudor să ne întoarcem acasă pe alt drum decît cel obişnuit. Voia să-mi dezvăluie un mare secret pentru care mă pregătise de cîteva săptămîni, iar pentru asta era nevoie să nu ne întîlnim cu nici un cunoscut pe drum. Acum mama strica totul. Nici nu apucasem să-i spun că plec. Oricum era ocupat, se certa cu Rădulescu pentru un henţ. Nu îmi dădusem seama cine îl făcuse, amîndoi purtau tricou cu numărul 10 şi cu numele lui Baggio dedesubt.

— Spune-mi unde mergem.

— Să vizionăm nişte garsoniere. Nicoleta îşi caută una, dar nu are timp să meargă la vizionări, aşa că facem noi asta pentru ea.

— Păi, şi ce treabă am eu? De ce m-ai luat de la şcoală?

— E sora mea şi mătuşa ta. M-am oferit să o ajutăm.

— Da, bine că te-ai oferit şi în numele meu, i-am spus dînd cu piciorul într-un ambalaj de ciocolată aruncat pe jos.

Iar se trezea mama să-mi strice toate combinaţiile. N-am scos o vorbă tot drumul, deşi ea a trăncănit continuu pe lîngă mine şi, în ciuda detaliilor inutile, am prins ideea. Nicoleta, sora mică a mamei, abia se angajase ca secretară la o firmă de construcţii şi îi era imposibil să plece în mijlocul zilei să vizioneze garsoniere, aşa că mama studiase oferta disponibilă în ziarele locale şi la rubrica Anunţuri imobiliare a postului local de televiziune în locul ei, iar acum mă lua tîrîş să vedem garsoniere în partea cealaltă a oraşului.

La un moment dat, mama a zis că nu are chef de lucru în seara aceea şi că vom trece pe la medicul de familie să-i ceară concediu medical pentru cîteva zile. Şah-mat! Dacă mă suna Tudor pe seară, nu exista nici o şansă să-i povestesc de ce plecasem de la şcoală. Cînd am ajuns în faţa unei alei cu blocuri cu 10 etaje, mama a scos din geantă o foaie de matematică pe care notase mai multe adrese. A înaintat să se asigure că numărul blocului corespundea cu ce scria pe foaie şi mi-a făcut semn să o urmez. Oricum ne aflam la mama dracului, de ce m-aş fi împotrivit?! Ne-am oprit din nou cînd am ajuns la avizier, ca să verifice cît costă întreţinerea, cîte familii sînt în bloc, cîţi oameni locuiesc într-o garsonieră.

— Mergem la etajul unu, mi-a zis. Să te porţi frumos. Să vorbeşti dacă eşti întrebată, să fii atentă la ce spun eu. Bine?

— Bine, bine, mă port frumos, i-am spus imitînd-o.

— Vorbeşti doar dacă eşti întrebată şi eşti atentă la ce spun eu, da?

— Mai lasă-mă în pace că n-am cinci ani.

Un cuplu tînăr ne-a primit zîmbind, invitîndu-ne în casă. Nu ne-au lăsat să ne descălţăm în hol. Aşa ceva îmi permiteam la noi acasă doar cînd eram cu tata. Şi doar cînd, cu coatele pe pervaz, era prins într-o discuţie cu vreun vecin care trecea pe stradă. Mi-a plăcut gresia verde-închis din hol şi din baie, deşi amîndouă încăperile erau înguste. Apartamentul nostru era acoperit cu linoleum şi covoare persane aduse de la turci. În cameră găseai o canapea, un birou şi o bibliotecă plină cu bibelouri, ce se termina cu un şifonier la care o uşă nu se închidea perfect. Biroul ocupa un sfert din perete şi imediat în stînga canapelei se afla uşa de la balcon. Cei doi voiau să se mute într-un apartament, deoarece urmau să aibă un copil. El avea 26 de ani, ea 25, deşi ei i-aş fi dat 40. Cît timp am stat acolo, adulţii au băut cafea, iar eu un pahar de Coca-Cola original şi fursecuri cu rahat. Îmi plăcea Coca-Cola, mai ales pentru că mama şi tata cumpărau doar American Cola.

Mama le-a spus că vrea o garsonieră în care să locuiesc eu cînd voi creşte mare. Avea, chipurile, nişte bani puşi deoparte şi cumpărarea unei garsoniere părea cea mai rentabilă investiţie. Sigur avea bani puşi deoparte, ei abia reuşiseră să cumpere un frigider! Ştia că am alergie la minciuni, de aia mă avertizase să fiu atentă la ce spunea. N-aveam de gînd să o fac de rîs. Dar de ce să ascundem că Nicoleta voia să-şi cumpere o garsonieră? Partea bună în toată treaba era paharul de Cola, partea rea era că nu aflasem secretul lui Tudor. Mama a inspectat bucătăria şi balconul, a întrebat unde sînt locurile de depozitat, cum sînt vecinii, iar răspunsurile au mulţumit-o. La plecare mi-a arătat cîteva lucruri din apropiere – Şcoala numărul 7, Liceul Economic, parcul nu ştiu care, Oficiul Poştal 3. Ora de sport se terminase. Oare Tudor mă sunase?

Părea convinsă să-i recomande mătuşii acea garsonieră, dar m-a tîrît după ea şi la altele două, unde nu a fost nici aşa vorbăreaţă, nici aşa entuziasmată, dar unde a spus aceeaşi poveste.

— De ce ai minţit? am întrebat-o la final.

— N-am minţit aşa mult.

— Ba da, ai minţit de a îngheţat apa în conducte.

N-am insistat, am rămas tăcute pînă acasă. 

pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

Nicolae Badalau FOTO Inquam / Octav Ganea
Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile SURSE
Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi și fost ministru PSD al Economiei.
Vehicul militar cu drapelul ucrainean arborat într un oraș rusesc. Foto: Twitter
Locuitorii unui oraș rus s-au trezit cu tancuri cu steag ucrainean pe străzi. Ce se întâmpla, de fapt VIDEO
Când locuitorii din Tver, un oraș situat la 160 de kilometri nord de Moscova, s-au trezit în această dimineață au văzut coloane de vehicule militare cu steagul ucrainean arborat care traversau orașul, relatează The Telegraph.
Aeroportul din Herson FOTO Profimedia
Puterea noii artilerii ucrainene, evidențiată de măcelul de pe aeroportul din Herson
Puterea noii artilerii cu rază lungă de acțiune a Ucrainei este pusă în evidență de măcelul de pe aeroportul din Herson — unde invadatorii ruși au construit un sediu important.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.