Avanpremieră editorială: Operaţiunea Anthropoid

9 aprilie 2015
Avanpremieră editorială: Operaţiunea Anthropoid jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din romanul Operaţiunea Anthropoid. Povestea asasinării lui Heydrich, de Laurent Binet (traducere de Mihaela Stan), în curs de apariţie la editura Corint, colecţia „Istorie. Ficţiune“.

Operaţiunea Anthropoid este un roman istoric postmodern despre asasinarea lui Reinhard Heydrich, supranumit „Călăul din Praga”. Veţi urmări cu sufletul la gură aventura lui Jozef Gabčík şi Jan Kubiš, de la evadarea lor dramatică din Cehoslovacia ocupată de nazişti până la atacul fatal care îl va răpune pe Reinhard Heydrich şi care va duce, în cele din urmă, şi la moartea lor violentă, în cripta unei biserici din Praga. O carte în egală măsură despre trecut şi despre felul în care se poate scrie despre trecut, romanul lui Laurent Binet reprezintă o întrepătrundere magistrală de memorii, actualitate şi imaginaţie narativă.

„Un scriitor care reuşeşte să nareze un episode de istorie autentică şi, totodată, să împărtăşească propria viziune asupra lumii. [...] Găseşti de toate în Operaţiunea Anthropoid: referiri la Tarantino, Chaplin, Bogart, la filmele lui Fritz Lang şi Douglas Sirk.” Philippe Labro, Le Figaro

„Operaţiunea Anthropoid este o meditaţie asupra raportului dintre realitate şi ficţiune, dintre istorie şi roman.” Le Monde

Laurent Binet s-a născut în 1972. Și-a făcut studiile la Sorbona, în Paris. În anul 2000 debutează cu o scriere de inspiraţie suprarealistă, Forces et Faiblesses de nos muqueuses, iar în 2004 publică La Vie professionnelle de Laurent B, mărturie a experienţei sale ca profesor de liceu. Cunoaște succesul ca scriitor în 2010, cu romanul istoric HHhH (Operaţiunea Anthropoid în versiune românească), publicat la Editions Grasset, care obţine Premiul Goncourt pentru roman de debut în 2010 și Prix des lecteurs du Livre de Poche în 2011. În 2012 apare Rien ne se passe comme prévu, o relatare a campaniei lui François Hollande.


***

Am auzit o poveste extraordinară, care s‑a desfăşurat la Kiev în vremea războiului. S‑a petrecut în vara lui 1942 şi nu se referă la niciunul dintre actorii „Anthropoi­dului”, deci nu‑şi are locul, a priori, în romanul meu. Dar unul dintre avantajele genului este libertatea aproape nelimitată pe care o conferă povestitorului.

Aşadar, în vara lui 1942, Ucraina este administrată de na­zişti cu brutalitatea care‑i caracterizează. Cu toate acestea, nemţii au dorit să organizeze meciuri de fotbal între diferite­le ţări ocupate sau satelizate în est. Dar se întâmplă curând ca o echipă să se remarce, adunând victorie după victorie împo­triva adversarilor săi români sau unguri: FC Start, înjgheba­tă în pripă pe scheletul defunctei Dinamo Kiev, interzisă de la începutul ocupaţiei, dar ai cărei jucători au fost chemaţi când ocazia s‑a ivit.

Vestea despre succesele echipei ajunge la urechea nemţilor care decid să organizeze un meci de prestigiu, la Kiev, între echipa locală şi echipa Luftwaffe. Jucătorii ucraineni sunt obli­gaţi, la prezentarea echipelor, să efectueze salutul nazist.

În ziua meciului, cele două echipe pătrund pe stadionul ticsit de spectatori, iar jucătorii nemţi întind braţul strigând: „Heil Hitler!” Jucătorii ucraineni întind braţul la rândul lor; fără îndoială, o mare decepţie pentru public, care vedea în acest meci un prilej pentru a oferi o demonstraţie de rezisten­ţă simbolică în faţa invadatorului. Dar în loc să‑şi însoţescă gestul cu un „Heil Hitler”, cum se convenise, jucătorii strâng pumnul, îndoaie braţul la piept şi strigă: „Trăiască educaţia fi­zică!” Sloganul, impregnat de o conotaţie sovietică, face publi­cul să explodeze.

Cum începe meciul, un jucător neamţ îi rupe piciorul unui atacant ucrainean. Însă la vremea aceea, nu se făceau înlocu­iri. FC Start trebuie aşadar să joace tot meciul în zece oameni. Având superioritate numerică, nemţii deschid scorul. Situaţia e foarte proastă. Totuşi, jucătorii din Kiev refuză să se dea bă­tuţi. Egalează în uralele mulţimii. Apoi marchează un al doilea gol şi stadionul devine un vulcan.

La pauză, generalul Eberhardt, superintendentul Kievului, îi vizitează pe jucătorii ucraineni la vestiare şi le ţine o scurtă cuvântare: „Bravo, aţi făcut un joc excelent şi l‑am apreciat cu toţii. Numai că, în repriza a doua, trebuie să pierdeţi. Trebuie! Echipa Luftwaffe n‑a pierdut niciodată, mai ales în teritoriile ocupate. E un ordin. Dacă nu pierdeţi, veţi fi executaţi.”

Jucătorii l‑au ascultat în linişte. La întoarcerea pe teren, fără să discute în prealabil, după câteva clipe de îndoială, iau o ho­tărâre: vor juca. Marchează un gol, apoi încă unul şi sfârşesc prin a câştiga cu 5‑1. Publicul ucrainean este în delir. Partea germană bombăne. Se trag focuri în aer. Însă niciunul dintre jucătorii nu e neliniştit, fiindcă nemţii se gândesc să spele ru­şinea pe teren.

Trei zile mai târziu, se organizează un meci de revanşă, anunţat printr‑o puzderie de afişe. Între timp, nemţii au che­mat de urgenţă jucători profesionişti de la Berlin, pentru a‑şi întări echipa.

Începe al doilea meci. Stadionul este din nou plin ochi, însă, de astă dată, în jurul lui sunt desfăşurate trupe SS, oficial pen­tru menţinerea ordinii. Şi acum nemţii deschid scorul. Însă ucrainenii nu cedează şi câştigă cu 5‑3. La finalul meciului, su­porterii ucraineni exultă, însă jucătorii sunt livizi. Nemţii trag câteva focuri. Peluza este invadată. Se produce învălmăşeală şi trei jucători ucraineni dispar în mulţime. Vor supravieţui răz­boiului. Restul echipei este arestat şi patru jucători sunt duşi imediat la Babi Yar unde vor fi executaţi. În genunchi în faţa şanţului, căpitanul şi portarul, Nikolai Trusevici, au timp să strige, înainte de a primi un glonţ în ceafă: „Sportul roşu nu va muri niciodată!” După aceea, ceilalţi jucători vor fi asasinaţi la rândul lor. Astăzi, un monument le este dedicat în faţa stadio­nului Dinamo.

Există un număr incredibil de versiuni ale acestui „meci al morţii” legendar. Unii afirmă că a mai fost şi un al treilea meci, pe care ucrainenii l‑au câştigat cu… 8‑0! şi că abia la în­cheierea acestui meci jucătorii au fost arestaţi şi executaţi. Însă versiunea pe care o ofer eu aici mi se pare cea mai credibilă şi, în orice caz, totul se potriveşte în linii mari. Mi‑e teamă să nu fi comis unele inexactităţi, fiindcă nu mi‑am acordat timp pentru o anchetă aprofundată asupra unui subiect care nu are legătură directă cu Heydrich, însă nu voiam să vorbesc despre Kiev fără a relata această poveste incredibilă. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi