Avanpremieră editorială: „Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță”, Ed. Humanitas

8 iulie 2020
Avanpremieră editorială: „Din Antarctica la Scărișoara  Pe urmele lui Emil Racoviță”, Ed  Humanitas jpeg

Editura Humanitas vă prezintă în avanpremieră un fragment din cartea/album în curs de apariție Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță de Cristian Lascu și Helmut Ignat.

La 15 august 1897, corabia Belgica a pornit spre Antarctica, într-o expediție științifică finanțată de guvernul belgian, dar cu echipaj internațional. Pentru importanta misiune de biolog a fost ales tînărul oceanograf român Emil Racoviță, proaspăt doctor la Sorbona. După mai bine de o sută de ani, o echipă românească îi aduce un omagiu marelui savant și explorator, refăcîndu-i traseul. Reportajul lui Cristian Lascu și Helmut Ignat ne poartă în lumea lui Emil Racoviță și a pionierilor de pe Belgica, dar și în Antarctica secolului XXI – o destinație apărută recent pe hărțile turistice. În cartea lor, fiecare pagină este o călătorie în sine.

„Răsfoind filele acestui volum veți vedea imagini strălucitoare, cu zăpezi imaculate și ghețuri de cristal, alături de fotografii în care personajul principal este întunericul ce învăluie fantomele minerale ale lumii subterane. Orizontul antarctic nemărginit alternează cu cotloanele cioplite de ape în calcar. Între aceste coordonate s-a împlinit destinul lui Emil Racoviță.“ (Cristian Lascu)

barca port almansa jpg jpeg

                                        Credit foto: Cristian Lascu (Port Almansa)

***

Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță (fragment)

În timp ce Parcul Național Tierra del Fuego ni s-a părut mai mult un fel de pom lăudat, călătoria în lungul Canalului Beagle, pe lîngă munți abrupţi și mica așezare pescărească Port Almansa, ne-a dezvăluit chipul uitat de timp al Ţării de Foc. Am ajuns și la Harberston Farm, nu foarte schimbat de cînd Belgica a ancorat aici pentru o ultimă aprovizionare cu cărbuni, înainte de a porni în necunoscut.

Prin aceste locuri dăinuie încă urmele vechilor așezări ale băștinașilor ona (yahgani). Oameni cu o existenţă rudimentară, bazată pe pescuit şi vînătoare. Ronțăiau cu plăcere midii și, asemenea mîncătorilor noştri de seminţe, aruncau cojile lîngă colibele lor, pînă cînd stratul de cochilii ajungea peste nivelul intrării. Atunci se mutau ceva mai încolo. Am întîlnit arheologi argentinieni care împreună cu colegi norvegieni scurmau în stratul de scoici gros de doi metri, dar fără prea mari surprize. Căci yahganii nu confecţionau ceramică, nici unelte de metal, arme sau obiecte de cult. Traiul lor simplu a alimentat prejudecăţi care au sfîrşit prin a le fi fatale. Pigafetta, cronicarul expediţiei lui Cook, pentru a le accentua animalitatea, în desenele în care i-a înfăţişat, a adăugat de la el şi o coadă. Nici Darwin, care studiase teologia la Cambridge şi ştia că trebuie să-ţi iubeşti aproapele, nu i-a cruţat. Aparent yahganii nu păreau să aibă vreo formă de spiritualitate religioasă, lăcaşe de cult, idoli etc. Cum şi cele mai înapoiate triburi au idolii lor, înseamnă că o formă de spiritualitate religioasă ar defini umanitatea, iar lipsa sa, animalitatea. În concluzie, Darwin i-a categorisit drept suboameni.

bastinasi ona 1930 jpg jpeg

                               Foto: Selknam playa, 1930 (băștinași ona) - wikimedia commons

(Iar prejudecata a persistat. Romancierul Radu Tudoran a căzut şi el în păcatul de a prezenta bestialitatea yahganilor. Cît de oripilat am fost cînd am citit în Toate pînzele sus, altfel o carte luminoasă, cum echipajul Speranţei asistă la o scenă de familie yahgană în care tatăl, nervos pe micul său fiu, îl ia de picioare şi-i crapă capul de o stîncă!)

Consecvent umanismului şi rigorii ştiinţifice, în răgazul de numai cîteva săptămîni petrecute în Țara de Foc, Emil Racoviță a încercat să-i studieze, să-i înţeleagă, a întocmit cu ajutorul unui translator un dicționar de cuvinte ona.

Un înţelept ona i-ar fi explicat că ei nu aveau lăcașuri religioase și nu se rugau spiritului lor, considerînd că zeul lor e cu adevărat bun și puternic şi le vrea necondiţionat numai binele, fără a cere jertfe şi devoţiuni. Căci un culegător de scoici se va ruga zeului să aducă furtună, pentru ca valurile să scoată la mal cît mai multe moluşte, dar pescarul ona va cere zeului mare calmă. Deci ce fel de zeu ar fi acela care ar face pe plac unuia sau altuia numai pentru că îi înalţă rugi? Nu vi se pare că acel înţelept era chiar înţelept?

După ce s-a întors din expediție, Racoviță a luat apărarea băştinaşilor în conferințele sale. Din păcate, uciderea și persecutarea populaţiilor ona a continuat. Cînd am ajuns noi în Ţara de Foc mai trăia pe o insulă în Canalul Beagle o bătrînă, ultima purtătoare de ADN ona.

locuitori actuali ai tarii de foc 1 jpg jpeg

                                        Credit foto: Helmut Ignat (locuitori actuali ai Țării de Foc)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.