Avanpremieră editorială: Cele mai frumoase povești japoneze pentru copii

13 martie 2018
Avanpremieră editorială: Cele mai frumoase povești japoneze pentru copii jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din antologia Cele mai frumoase povești japoneze pentru copii de Florence Sakade (ilustraţii de Yoshisuke Kurosaki, traducere din engleză de Veronica Sidon), aflată în curs de apariţie la Humanitas Junior.

Această adevărată comoară de povești clasice zugrăveşte o lume în care binele învinge, răul este pedepsit, iar dragostea, cinstea, respectul, munca asiduă şi dîrzenia închid în ele o putere nebănuită. În această lume statuile prind viață pentru a răsplăti bunătatea și chiar și un băiețel cît un deget poate deveni un erou neînfricat.

Pînă la urmă, trăim împresuraţi de magie. Aceleaşi poveşti care, vreme de sute de ani, i-au fermecat pe copiii japonezi îi încîntă şi pe cei occidentali graţie multelor retipăriri de-a lungul celor trei ediţii ale acestei cărţi. Alese din paginile revistei Silver Bells, versiunea în limba engleză a uneia dintre cele mai importante publicaţii pentru copii din anii ’50 din Japonia, istorisirile din aceste ediţii sînt fie fabule cu vădit caracter moralizator, fie poveşti cu acţiune, cu peripeţii (cu bune şi cu rele) şi cu surprize. Toate scapără de haz şi de umor, iar ilustraţiile lor ingenioase aduc la viaţă o galerie întreagă de personaje şi locuri, animale şirete şi oameni obişnuiţi, cu un puternic specific nipon. Împreună poveştile şi ilustraţiile au deschis o fereastră către cultura japoneză şi au împărtăşit lumii din înţelepciunea care transcende spaţiul şi timpul.

Ceainicul fermecat

A fost odată ca niciodată un călugăr căruia tare îi mai plăcea să bea ceai. Și‑l pregătea întotdeauna cu mîna lui și era foarte pretențios cînd venea vorba de ustensilele de preparat ceaiul pe care le folosea. Într‑o bună zi dădu peste un ceainic frumos de fier, folosit la fiert apa, într‑o prăvălie de vechituri. Era un ceainic foarte vechi și ruginit, dar călugărul îi putu ghici frumusețea ascunsă sub stratul de rugină. Așa că îl

cumpără și îl luă cu el la templu. Acolo îl lustrui pînă cînd i se duse toată rugina și apoi îi chemă pe cei doi tineri discipoli ai săi, care locuiau cu el.

— Ia uitați‑vă voi ce ceainic minunat am cumpărat azi! le spuse călugărul.

Am să fierb îndată niște apă și o să pregătesc un ceai savuros pentru toată lumea.

Puse așadar ceainicul pe foc și toți trei se adunară împrejurul lui, așteptînd să fiarbă apa. Cînd ceainicul prinse a se încinge, se petrecu deodată un lucru foarte ciudat – ceainicului îi răsări un cap de bursuc, cu o coadă stufoasă și patru picioare!

— Aoleu! Frige! strigă ceainicul. Ard, am luat foc!

Și zicînd acestea, sări de pe flacără și începu să fugă prin cameră pe picioarele lui de bursuc.

Bătrînul călugăr fu peste poate de mirat, dar, pentru că nu voia să‑și piardă ceainicul, le spuse discipolilor săi:

— Repede, nu‑l lăsați să scape! Prindeți‑l!

Unul din învățăcei apucă o mătură, iar celălalt o pereche de clești de foc, şi o luară la goană după ceainic. Cînd îl prinseră în sfîrșit, capul, coada stufoasă și lăbuțele de bursuc dispărură, iar ceainicul se prefăcu înapoi într‑un ceainic obișnuit.

— Ce ciudățenie! spuse bătrînul călugăr. Pesemne că‑i un ceainic fermecat!

Nu vrem să ținem așa ceva în templu. Trebuie să ne descotorosim de el.

Pe cînd rostea el acestea, pe lîngă templu trecu un negustor de vechituri. Călugărul îi duse ceainicul și‑i spuse:

— Am aici un ceainic de metal pe care aș vrea să‑l vînd, bunule negustor. Dă‑mi pe el atît cît crezi că face.

Negustorul puse ceainicul pe cîntar și îi întinse călugărului cîțiva bănuți. Plecă apoi fluierînd, mulțumit de chilipirul făcut.

În noaptea aceea, după ce negustorul se culcă și se lăsă tăcerea, se auzi deodată o voce:

— Domnia‑ta, negustorule!

Vînzătorul de vechituri deschise ochii.

— Cine mă strigă? spuse el aprinzînd lampa.

Cînd colo, ce să vadă? Pe perna lui ședea ceainicul, cu căpățîna lui de bursuc, cu coada stufoasă și cele patru lăbuțe. Negustorul de vechituri îl întrebă uluit:

— Nu ești tu ceainicul pe care l‑am cumpărat azi de la bătrînul călugăr?

— Ba da, eu sînt, răspunse ceainicul. Dar nu sînt un ceainic ca toate ceainicele. De fapt, sînt un bursuc deghizat și mă numesc Bumbuku, care înseamnă „noroc“. Călugărul acela bătrîn m‑a pus pe foc și m‑am fript, așa că am fugit. Dar dacă tu te porți frumos cu mine, îmi dai mîncare bună și nu mă pui niciodată pe foc, o să rămîn cu tine și o să te ajut să te îmbogățești.

— Asta‑i foarte ciudat, spuse negustorul. Cum ai putea tu să mă ajuți să mă îmbogățesc?

— Știu tot felul de scamatorii, răspunse ceainicul, dînd din coada stufoasă de bursuc. Tot ce trebuie să faci e să pui la cale un spectacol și să vinzi bilete oamenilor care o să vină să mă vadă.

Negustorul de vechituri socoti că e o idee nemaipomenită. Chiar a doua zi ridică în curtea lui un cort cu o scenă și puse un afiș pe care scria: „Bumbuku, ceainicul fermecat aducător de noroc și scamatoriile lui nemaiîntîlnite!“

Pe zi ce trecea, veneau din ce în ce mai mulți oameni să‑l vadă pe Bumbuku.

Negustorul de vechituri vindea bilete, iar cînd cortul devenea neîncăpător, se ducea înăuntru și începea să bată toba. Atunci apărea Bumbuku care dansa și făcea tot felul de acrobații.

Acrobația care le plăcea oamenilor cel mai mult era aceea în care Bumbuku mergea pe sîrmă, cu o umbrelă de hîrtie într‑o mînă și un evantai în cealaltă. Spectatorilor li se părea grozav și‑l aplaudau fără încetare. Iar după fiecare spectacol, negustorul îi dădea bursucului să mănînce delicioase turtițe de orez.

Pînă la urmă negustorul vîndu atît de multe bilete, încît se îmbogăți.

Așa că, în cele din urmă, îi zise lui Bumbuku:

— Cred c‑ai obosit să faci scamatoriile astea în fiecare zi. Eu am destui bani. Nu mai bine te duc înapoi la templu, unde vei putea trăi liniștit?

— Păi, spuse Bumbuku, adevărul e că am cam obosit și nu m‑aș supăra să duc o viață tihnită, la templu. Dar călugărul acela bătrîn ar putea să mă pună iar pe foc și să nu‑mi dea niciodată turtițe bune de orez.

— Lasă totul în seama mea, răspunse negustorul de vechituri.

În dimineața următoare, îl duse pe Bumbuku înapoi la templu. Ajuns acolo, el îi povesti bătrînului călugăr tot ce se întîmplase și despre norocul pe care i‑l adusese Bumbuku. După ce termină de istorisit, negustorul întrebă:

— O să‑l lași pe Bumbuku să trăiască aici liniștit, o să‑i dai numai prăjituri de orez și făgăduiești să nu‑l pui niciodată pe foc?

— Chiar așa voi face, răspunse călugărul. Va sta la loc de cinste în camera noastră cu comori. Bumbuku este cu adevărat un ceainic fermecat și nu l‑aș fi pus niciodată pe foc dacă aș fi știut asta.

Așadar, bătrînul călugăr îi chemă pe cei doi învățăcei ai săi și împreună îl așezară pe Bumbuku pe un suport de lemn. Apoi duseră ceainicul în camera cu comori din templu și îi puseră alături cîteva turtițe de orez.

Se spune că Bumbuku se află tot acolo și azi, în camera comorilor, unde trăiește foarte fericit. I se dau în fiecare zi prăjituri de orez și niciodată, dar absolut niciodată nu este pus pe foc. Este foarte liniștit și fericit.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.