Autor colectiv

30 iunie 2014
În chestiunea premiilor literare jpeg

N. red.: Colaborarea dintre Dilema veche și "Țara lui Andrei" (desfășurată de-a lungul ultimelor săptămîni) include, ca un fel de bonus, acest articol care încearcă să-i motiveze pe cei care, prin proiectele lor, contribuie la dezvoltarea pe termen lung a comunităților din România. Pornind de la relatarea scrierii, în colectiv, a unui roman (înregistrat în Cartea Recordurilor), Marius Chivu le sugerează oamenilor din Țara lui Andrei"Binele are autor colectiv".

Unde-s mai mulți, inspirația crește și lucrurile se fac mai temeinic. Știu bine ce spun, căci în ultimii ani m-am implicat în mai multe proiecte literare cu autor colectiv. Două dintre acestea, unul public, celălalt privat, le consider chiar foarte reușite.

Acum doi ani, împreună cu scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru și Răzvan Ţupa, am fost unul dintre cei patru naratori principali ai unui roman colectiv. Noi am conturat personajele, noi am stabilit subiectul și am trasat în linii mari acțiunea şi tot noi am ales și titlul romanului. Dar pentru scrierea lui am mai invitat încă 49 de scriitori (cu vîrste cuprinse între 20 şi 62 de ani; debutanţi sau, vorba clişeului, clasici în viaţă) și ne-am adunat cu toții în dimineața zilei de 15 decembrie 2012 în două laboratoare, echipate cu calculatoare, ale Facultăţii de Matematică. Scopul era să scriem împreună cel mai rapid roman din lume.

Presa a avut acces nelimitat pe toată durata evenimentului, jucînd şi rol de observator, căci proiectul a vizat ca recordul să fie înregistrat în

. De altfel, protocolul validării şi omologării recordului (

) a cerut ca procesul scrierii romanului să fie cronometrat de un arbitru oficial şi filmat integral; o echipă de operatori şi fotografi documentînd întregul eveniment.

Procesul scrierii acestui roman cu autor colectiv a decurs mai simplu decît v-ați imagina: noi, cei patru coordonatori, am împărţit naraţiunea în 53 de momente/secvenţe/episoade care au fost apoi comunicate şi distribuite scriitorilor, împărţiţi în patru echipe conduse de cîte unul dintre noi. Pe durata scrierii aveam voie să comunicăm unii cu alții, pentru a evita erorile factice, dar și pentru a da cît mai multă omogenitate și coerență, deopotrivă epică, dar și stilistică. Întîmplările prin care trec - în ziua Ajunului Crăciunului, înaintea anunțatului sfîrșit al lumii - cele zece personaje principale şi cele episodice, nenumărate, se intersectează şi se influenţează reciproc. Astfel, deşi construit şi scris modular (fiecare capitol funcţionează ca o povestire în sine, e o piesă dintr-un puzzle mai mare, avînd însă propriul desen), varianta finală a acestui roman colectiv este (surprinzător de) închegată, omogenă, coerentă. Cu micile, inevitabile, inadvertenţe, care nu fac decît să sporească umorul romanului, altfel deloc lipsite de momente lirice, dramatice, groteşti sau simbolice. Deși e scris în cheie realistă, romanul are momentele lui de fantezie şi delir, de supranatural și oniric.

este formulat astfel: „cel mai rapid roman din lume a fost scris de 53 de scriitori în 9 ore, 5 minute şi 8 secunde, de la momentul startului pînă la apariţia primului exemplar tipărit”. (Elaborarea subiectului şi scrierea în sine a romanului au durat 5 ore şi 35 de minute, restul timpului fiind necesar redactării, editării şi tipăririi.) Știu că v-am stîrnit curiozitatea, așa că n-o mai lungesc și vă spun că e vorba de romanul

. Poate fi găsit în librării.   

Celălalt proiect în care autorul se întîmplă să fie și colectiv are loc în timpul cursului de scriere creativă pe care îl țin împreună cu Florin Iaru de două ori pe an. Pentru a scrie (dar, în general, pentru a deveni bun în orice ai vrea să faci) e nevoie de mult exercițiu, astfel încît cursul nostru propune mai multe jocuri pentru stimularea și îmbogățirea imaginației. Florin Iaru, spre exemplu, îi implică pe cursanți în scrierea unei povestiri colective în care fiecăruia îi revine conturarea unuia dintre personaje și dezvoltarea unei scene de conflict. Exercițiul propus de mine presupune ca fiecare să aleagă un loc de desfășurare, două personaje și o potențială intrigă, după care, prin tragere la sorți, se formează cupluri de cîte doi cursanți care trebuie să scrie împreună dialogul dintre cele două personaje, dezvoltînd intriga aleasă. 

Cele mai bune texte rezultate în timpul cursului de scriere creativă sînt întotdeauna acestea, textele colective, cele scrise în doi sau în mai mulți. Din această colaborare, rezultă întotdeauna idei originale, scene mai complexe, replici memorabile. În plus, prin această colaborare care presupune și o anume competiție, cursanții sînt stimulați și învață să devină și ceva mai responsabili față de ceea ce scriu.

Dar autorul colectiv există și în afara literaturii atunci cînd într-un proiect, de orice natură ar fi acesta, sînt împlicați mai mulți oameni. Întotdeauna două, sau mai multe, capete gîndesc și, prin urmare, lucrează și creează mai bine. În fond, nu e nici o diferență între un roman bine gîndit și scris și un proiect bine gîndit și implementat. Și pe hîrtie, și în viață, ceea ce facem trebuie să inspire și să folosească celorlalți, tuturor. Comunității sau colectivului în care noi sîntem doar o părticică. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.