Ateliere de lectură pentru copii

17 octombrie 2018
Ateliere de lectură pentru copii jpeg

Luna Literaturii Europene este un proiect amplu  prin care publicul  este invitat  să (re)descopere literatura europeană. Pe tot parcursul lunii octombrie vor avea loc evenimente diverse, de la ateliere pentru copii și părinți la dezbateri, conferințe, concursuri și campanii de sensibilizare asupra necesității accesului la cultură al persoanelor din zonele defavorizate.

De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți este partenerul Institutului Cultural Român în organizarea acestui proiect. Scriitorii asociației vor susține ateliere de lectură, scriere creativă, workshop-uri pentru elevi, părinți, bibliotecari și cadre didactice, toate menite să promoveze lectura în rîndul copiilor și tinerilor, dar și să atragă atenția părinților și profesorilor asupra importanței cititului, în familie și la școală.

Evenimentele şi activităţile organizate în şcoli, la sediul ICR, în Librăria Cărturești Verona, dar și în mediul online vor distribui următoarele mesaje: Cititul este distractiv; Cititul este util; Cititul te ajută să interacţionezi cu alte culturi şi să le înţelegi mai bine.

Campania Cărți Tatuate

De Basm și Institutul Cultural Român vor lansa, începînd cu 8 octombrie,  campania online „Cărți Tatuate”.

Ideea de la care a plecat această campanie este că tatuajele reprezintă semne pe care iubirile, experiențele și speranțele noastre ni le-au lăsat pe piele. Întrebarea-provocare pe care o lansăm prin acest proiect este dacă, în mod similar, iubirea pe care o avem față de cărți, experiențele pe care le-am avut prin intermediul lor și speranțele pe care ele ni le-au sădit în suflete n-ar trebui înscrise, la rîndul lor, undeva. Dacă fiecare carte pe care am iubit-o nu ne tatuează pentru totdeauna sufletul, lăsînd urme nevăzute care ne fac să fim cine sîntem.

Provocarea pe care o aruncăm copiilor și adulților deopotrivă este să conceapă un "tatuaj" cu acea carte din copilărie care i-a impresionat cel mai tare, să-l trimită într-un mesaj pe adresa de Facebook a asociației, motivîndu-și într-un text scurt alegerea. Tatuajul poate reprezenta un personaj, poate fi un titlu de carte scris caligrafic, o mică pictură, un citat. În orice reprezentare grafică, în orice tehnică, pentru că nu există greșeli atunci cînd ne exprimăm iubirea sincer și din suflet.

Cele mai reușite tatuaje vor fi premiate cu cărți puse la dispoziție de Editura Institutului Cultural Român și de editurile partenere care au răspuns cu generozitate apelului și s-au alăturat campaniei: Editurile Arthur, Cartier, Univers, Cartea Copiilor, Frontiera. Cele mai frumoase și mai interesante cărți pentru copii și adolescenți vor ajunge la cei care iubesc cărțile și literatura.

În perioada 20-26 octombrie, scriitorii Asociației De Basm vor susține ateliere pentru copii, workshopuri pentru profesori, bibliotecari și părinți, precum și lansări. Acestea vor avea loc în școli, la sediul ICR (strada Aleea Alexandru nr. 38) și la Cărturești Verona.

Program

20 octombrie

10.00 – „De ce e simpatic să citim împreună” – workshop despre beneficiile cititului cu voce tare susținut de BrandiBates, promotoare a proiectului Citim Împreună România (sediul ICR, strada Aleea Alexandru nr. 38)

11.30 – „Poveste baroc – Muzica are gust”– atelier de lectură susținut de scriitoarea Cristina Andone, autoarea seriei de succes „Povești din Pădurea Muzicală” (sediul ICR, strada Aleea Alexandru nr 38)

21 octombrie

11.00 – „Luli și căsuța din copac” – atelier senzorial de lectură destinat copiilor atipici, în colaborare cu Asociația „Supereroi printre noi”. Atelierul va fi susținut de Ruxandra Mateescu, fondatoare a proiectului „Supereroi printre noi” și creatoare de programe menite să faciliteze accesul copiilor atipici la evenimente culturale, scriitoarea Iulia Iordan, autoare a numeroase cărți de succes pentru copii, și Cristiana Radu, ilustratoare, premiată de două ori cu premiul Cele mai Frumoase Cărți din România (Muzeul Național al Literaturii Române, strada Nicolae Crețulescu nr. 8)

16.00 – Lansare-atelier „Aiurea-n tramvai” – atelier susținut de scriitoarea Adina Rosetti, inspirat de cartea „Aiurea-n tramvai.Aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda” (Curtea Veche Publishing), o poveste în care sînt explicate într-un mod hazliu expresiile populare care le dau bătăi de cap copiilor (Ceainăria librăriei Cărturești Verona)

11.30 - „De ce e simpatic să citim împreună” – workshop despre beneficiile cititului cu voce tare susținut de BrandiBates, promotoare a proiectului Citim Împreună România și inițiatoarea unui proiect unic în România, Biblioteca Din Loc în Loc din Lupeni (Mansarda Cărturești Verona)

22 octombrie

9.00 – „De la hieroglife la emoticoane și emoji” – atelier ludic susținut de scriitoarea Laura Grunberg, autoare de cărți pentru copii și adolescenți, dintre care amintim „Să creștem mici”, publicată de Editura Arthur(Școala Româno – Finlandeză)

10.00 – „Poveștile Păsării Măiestre ” – atelier de lectură susținut de scriitoarea Sînziana Popescu, autoarea a numeroase piese de teatru pentru copii, dar și a îndrăgitei serii Andilandi(Grădinița Bambi)

14.00 – „În căutarea kendamei pierdute” - Povești din Ferentari – atelier de scriere creativă destinat copiilor romi, susținut de scriitoarea Adina Rosetti (Școala 136, Ferentari), în parteneriat cu Policy Center for Roma andMinorities.

23 octombrie

10.00 – „Cum se scrie o poveste greu de scris” – atelier de scriere creativă susținut de scriitoarea Iulia Iordan, autoare de cărți de succes și educator muzeal (Școala Gimnazială Ferdinand)

10.00 – „Colaj din povești” – atelier ludic de lectură susținut de scriitoarea Luciana Grosu, autoare a două cărți, „Realitatea imposibilă” și „Scrisoare imposibilă”, apărute la Editura Humanitas Junior şi Paralela 45 (Școala Româno-Finlandeză)

12.00 – „Atelier cu rime” – atelier de lectură și scriere creativă susținut de scriitoarea Carmen Tiderle, autoare a trei volume îndrăgite de versuri: „Pe Dos”, „În orașul Bucurville” și „Marele Acoperiș”(Școala Româno – Finlandeză)

24 octombrie

11.00 – „Zuralo și rotița fermecată” – atelier ludic pentru copiii de etnie romă de la Școala nr. 2 din Jilava, atelier susținut de scriitoarea Victoria Pătrașcu, în parteneriat cu Agenția Comunitară Împreună

12.30 - „Personajele Din Tablouri Prind Viață” – atelier ludic susținut de scriitoarea Claudia Groza, autoare printre altele a cărții „Întîmplările detectivului Curios”(Liceul Dimitrie Bolintineanu)

13.00 - „Zuralo și rotița fermecată” – atelier ludic pentru copiii de etnie romă de la Școala din comuna 1 Decembrie, susținut de scriitoarea Victoria Pătrașcu, în parteneriat cu Agenția Comunitară Împreună

25 octombrie

10.00 – „Patrimoniu: ce cuvînt complicat!”–atelier susținut de scriitoarea Iulia Iordan și Daniela Mișcov (Atelier D) (Colegiul Mihai Eminescu)

26 octombrie

10.00 – „Lecturi alternative: să citim corpurile” – atelier ludic, susținut de scriitoarea Laura Grunberg(Grădinița „Școala Iancului”)

16.30 – „Lectura ca un loc de joacă - Ce poți face cu o poveste” – workshop pentru învățători și profesori, susținut de scriitoarea Victoria Pătrașcu, despre felul în care o poveste se poate transforma într-un scenariu didactic (Școala Româno-Finlandeză)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.