Mircea Cărtărescu va fi invitatul care va deschide cea de-a treia ediție a festivalului de conferințe Despre lumea în care trăim, care se va desfășura între 22 și 26 februarie 2020 la Ateneul Român. Conferința cu titlul „Etica literaturii“ vorbește despre influența valorilor morale ale autorului, a opțiunilor sale civice, ideologice și politice asupra propriei literaturi și a comunității și despre dizolvarea esteticului în etic și ideologic în lumea culturală actuală. Despre lumea în care trăim este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA.

Fiecare invitat va susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime. Conferințele din ediția 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea, pentru care experiența profesională a conferențiarilor poate aduce lămuriri mai mult decît utile. Germina Nagîț, cercetător care a condus timp de 17 ani Direcția de Investigații a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), ne va vorbi despre fețele și vîrstele Securității, într-o conferință care pledează pentru acuratețea memoriei și analiza critică a perioadei comuniste, singurele terapii eficiente împotriva amneziei și a recidivei totalitare.

Cristian Mureșan, expert în politici publice în domeniul energiei, care activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligență economică din Paris, va susține o conferință cu tema „Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm?“, în care va explica, pornind de la date statistice, dacă sistemul capitalist este și poate rămîne compatibil cu aspirațiile claselor de mijloc, cu ecologia, cu tehnologia tip inteligență artificială și cu lumea de mîine.

Manfred Spitzer, director al Spitalului Universitar de Psihiatrie din Ulm și autorul cărții „Demența digitală”, bestseller în Germania, va susține o conferință în care va explica, pe baza celor mai recente cercetări din psihologie, psihiatrie și neuroștiințe, care este influența pe care tehnologiile digitale o au asupra concentrării noastre, a nivelului de stres și a dezvoltării rețelelor neuronale ale creierului, în special în cazul copiilor și al adolescenților. Conferința va fi urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%.

Dr. Alexandra Martin, profesor asistent la Colegiul Medical din Chattanooga, Spitalul de Copii Erlanger, unde a pus bazele unei echipe antrenate pentru diagnosticul și tratamentul bolilor endocrine la copii, și dr. Yuvraj Kalra, medic pediatru și specialist în terapie intensivă pediatrică la Spitalul de Copii din Chattanooga, statul Tennessee, unde a organizat secția de terapie intensivă pentru copii-problemă, vor prezenta publicului român stadiul actual, prioritățile și perspectivele medicinei copilului - noile tratamente pentru boli metabolice, genetice, imune și degenerative, pînă nu de mult fără soluție, și avansurile tehnologice din ultimele decenii.

Mihai Netea, internist-infecționist și profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, laureat în 2016 al Premiului Spinoza, cea mai importantă distincție științifică a Olandei, va susține o conferință cu tema „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învață studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est“, în care vom afla cît de diferiți sîntem noi cu adevărat față de celelalte popoare din jurul nostru și dacă aceste diferențe vin din faptul că vorbim alte limbi, mîncăm diferit, interpretăm altfel evenimentele istorice sau sîntem poate diferiți la nivelul biologic al ADN-ului pe care îl avem.

Conferința de închidere, cu tema „Superstițiile modernității“, va fi susținută de Horia-Roman Patapievici: „Dacă admitem că superstițiile sînt prejudecățile în care avem o încredere religioasă, ne putem întreba, avînd drept scop același ideal al emancipării și afirmării demnității omului, care sînt superstițiile lumii moderne, de ieri și de azi.“

Partenerii de discuție în partea a doua vor fi: Mirela Nagîț, jurnalist cultural, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Martin S. Martin, medic cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite, și Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural.

Fiecare întîlnire va fi prezentată de Mirela Nagîț, jurnalist cultural de mai bine de cincisprezece ani, realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1.

Puteți găsi informații detaliate despre conferințe și biografiile complete ale conferențiarilor și partenerilor de dialog pe site-ul oficial al evenimentului. Biletele sînt puse în vînzare pe Eventbook.ro

***

Programul complet al conferințelor:

Sîmbătă, 22 februarie, ora 11.30

Eveniment de deschidere

Conferință susținută de Mircea Cărtărescu, „Etica literaturii”, urmată de un dialog cu Mirela Nagîț

Sîmbătă, 22 februarie, ora 17.30

Conferință susținută de Germina Nagîț, „Ce a fost Securitatea? Vîrstele ei“, urmată de un dialog cu Gabrile Liiceanu, „Deconspirarea și limitele ei”

Duminică, 23 februarie, ora 11.30

Conferință susținută de Cristian Mureșan, „Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm?“, urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici

Duminică, 23 februarie, ora 17.30

Conferința susținută de Manfred Spitzer, „Demența digitală”, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu

Luni, 24 februarie, ora 19.00

Conferința susținută de dr. Alexandra Martin și dr. Yuvraj Kalra, „Copiii noștri în secolul 21. Perspective ale pediatriei“urmată de dialogul cu dr. Martin S. Martin

Marți, 25 februarie, ora 19.00

Conferință susținută de Mihai Netea, „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învață studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est“, urmată de un dialog cu Corina Negrea

Miercuri, 26 februarie, ora 19.00

Conferință susținută de Horia-Roman Patapievici, „Superstițiile moderne“, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu