Andrei Chira: „Nu vreau să mai fiu sărac”

9 martie 2021
Andrei Chira: „Nu vreau să mai fiu sărac” jpeg

Cărțile de dezvoltare personală sînt o industrie de miliarde de dolari, însă care rareori ia în considerare contextul social al individului. În majoritatea cazurilor, avem de-a face cu o prezentare romanticizată a dezvoltării prin prisma antreprenoriatului și a investițiilor financiare, multe gînduri pozitive și citate inspiraționale, argumente nemăsurabile, neverificabile. Modul în care individul este interpelat ca subiect de către aparatul ideologic ce stă la baza acestei construcții presupune niște indivizi complet izolați de tot ceea ce ar putea însemna un spațiu colectiv sau un context social ca sursă a unui eșec personal. Nu e de mirare că toate acele instrucțiuni de a deveni mai bun și de a-ți realiza la maximum potențialul, pentru că ai acces la puterea extraordinară a Universului și trebuie doar s-o accesezi, automat declanșează sentimente de vină, nesiguranță și anxietate. Niciodată nu sînt pomenite cauze sistemice sau cum, de exemplu, faptul că, odată cu diminuarea mobilității sociale, șansele de a prinde un ascensor social scad. Totul cade în cîrca individului, acesta fiind considerat singurul vinovat că nu poate exersa acea gîndire magică în care totul este posibil numai dacă ai atitudinea care trebuie.

Acest grad de toxicitate lipsește cu desăvîrșire din cartea Nu vreau să mai fiu sărac a lui Andrei Chira. Este, teoretic, o carte de dezvoltare personală, dar divergența față de acest gen se observă încă de la titlul care conține cuvinte negative, lucru ce nu se înscrie în tiparul genului, și din design-ul copertei, textul fiind fără majuscule. Acesta poate fi interpretat ca un mesaj în sine, un refuz de conformare la o convenție socială, un strigăt rebel care nu ține cont de permisiuni și de judecăți.

Cartea este o rebeliune împotriva mediului și a convențiilor acestuia, autorul respinge definițiile standard, adînc înrădăcinate, cu privire la bogăție și succes, încercînd să și le reclădească într-un mod personal. Este vorba despre înțelegerea modului în care familia, prietenii și societatea ne modelează valorile, fericirea și așteptările. Introspecția obsesivă îl conduce către respingerea propriei identități, nu dintr-un impuls autodistructiv, ci cu scop de remodelare, de reconstrucție a sinelui într-o versiune îmbunătățită, liberă.

Înțelegerea dimensiunii sociale în cadrul dezvoltării personale este esențială pentru a putea crea un viitor mai bun. În această carte, căile spre succes sînt iluminate examinînd relația dintre individ și societate. Lumea este o alee prin care rătăcim cu toții. Unii oameni privesc în jos temător; alții își aruncă privirea în stînga și dreapta, curioși la ce fac alții, în timp ce unii merg direct înainte, cu capul sus, încrezători. Sînt cei care se retrag într-un colț, privind înapoi peste umăr, în timp ce alții se lasă să se piardă în mulțime, înconjurați de străini, eliberați de griji. Emoțiile care ne domină gîndurile și acțiunile sînt analizate în carte într-un mod sincer și deschis, fiind așezate la baza procesului de dezvoltare. Asistăm la o luptă internă între respingere și acceptare de sine, o căutare febrilă a unor răspunsuri și a unei ieșiri din toxicitatea filtrelor mentale și a modelelor comportamentale induse de contextul social.

Cartea este scrisă din această perspectivă și se compune din mai multe situații de viață în care autorul pare a fi o imagine în oglindă a cititorului și îl invită să înceapă un dialog și să conducă o reflecție cinstită asupra a ceea ce se întîmplă în societate astăzi. Nu vreau să mai fiu sărac este o carte construită ca o autobiografie a unui om de rînd, urmărind procesul de emancipare al individului, călătoria acestuia de la ignoranță la cunoaștere. Este o radiografie a individului și, prin extensie, a societății. Este o carte-manifest împotriva sistemului trucat care menține individul sărac, blocat, neputincios, manipulat, consumator, sursă de venituri pentru corporații. În acest context, cuvîntul „sărac” din titlu e interschimbabil, reprezintă un strigăt de luptă născut din frustrare, titlul ar putea fi foarte bine „nu vreau să mai fiu blocat”, „nu vreau să mai fiu neputincios”, „nu vreau să mai fiu manipulat” etc. Paradoxal, deși pare o critică la adresa sistemului capitalist, soluția evadării din acest sistem este prezentată ca fiind folosirea sistemului împotriva lui însuși.

Chiar dacă abordează teme sociale și sistemice profunde, cartea este scrisă într-un limbaj simplu, astfel încît să poată fi parcursă de orice persoană care are curiozitatea să o citească. În același timp, reflectă istoria personală a unui individ ce ar putea fi vocea unei întregi generații. Conține multe povești și anecdote din viața autorului, din copilărie și tinerețe, într-un stil de scriere foarte personal. Narațiunea este însoțită de puncte de vedere subiective, judecăți, interpretări care exprimă personalitatea autorului. Această abordare face povestea mai interesantă pentru cititori, în special pentru cei ce fac parte din aceeași generație cu autorul-personaj, copil al anilor ’90, născut și crescut cu sărăcia și lipsurile comunismului.

Puteți cumpăra versiunea tipărită de la eMag, Cărturești sau direct de pe site-ul autorului cu autograf. Dacă preferați varianta eBook, o puteți cumpăra din Google Play, Apple Books sau Kobo.

Succes!

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.