Analiză spectrală. Un poem de manual

19 noiembrie 2011
Analiză spectrală  Un poem de manual jpeg

ies rar şi cînd ies pereţii tremură tot mai vlăguiţi
după efortul expulziei. într-o zi
n-or să mai aibă destulă putere să-şi
împingă fătul afară de tot.

aici numai patul mai are puţină căldură umană.
şi eu dorm şi mă scufund în saltea şi ea mă
îmbucă tot mai de sus, de
umeri, de ceafă, de piept.

şi dorm acum pentru că mîine urmează
şi mîine să dorm şi în molusca pernei
nu mai contează dacă eu sînt eu sau eu –

salteaua se umflă şi mă scufundă încet în
întunericul ei dulce, fără speranţă, fără vedere,
se-nchide deasupra şi se lipeşte ca un plic la căldură,
placenta cearşafului abia mai îngăduie răsuflarea

şi mircea strigă trezeşte-te, dar eu nu-l mai aud
trezeşte-te, zice, dar eu nu.
la ce m-aş trezi şi cu ce-aş mai rămîne
dacă m-aş trezi în întregime?


Înainte de Revoluţia din 1989, în sistemul închis şi ideologizat în care literatura noastră trebuia să subziste, fiecare apariţie editorială importantă devenea un eveniment cu mare impact cultural şi social. Debuturile unor nume ca Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Mircea Dinescu sau Mircea Cărtărescu au fost îndelung şi elogios comentate, autorii trecînd rapid, prin filtrul criticii de întîmpinare, în conştiinţa publicului mai larg. „Şaizeciştii” au intrat, încă de tineri, şi în manualele şcolare.

Treptele dobîndirii acestei popularităţi s-au rărit dramatic (pentru scriitori) şi s-au supraînălţat semnificativ după 1990, cînd interesul pentru poezie şi pentru literatură, în general, s-a văzut concurat de noile preocupări politice şi civice; şi cînd televiziunea, ziarele, internetul societăţii deschise au devenit mijloace facile de comunicare. Cu atît mai importantă este, în context, afirmarea lui Ioan Es. Pop în anii ’90, ani deloc favorabili receptării poeziei. Primul său volum, Ieudul fără ieşire (1994), din care face parte şi poemul de mai sus, a fost primit cu entuziasm de critici din generaţii şi de orientări estetice diferite. Cu toate diferenţele dintre ei, aceştia au vorbit – la unison – despre originalitatea tînărului creator.

O originalitate frapantă, manifestă nu atît la nivelul prim al limbajului (fiindcă lexicul utilizat e unul comun, cu expresii şi cuvinte familiare), cît la cel al asocierii între imagini făcute să intre în raporturi noi. Se observă imediat capacitatea poetului de a forţa limitele reprezentării, întorcînd realitatea pe dos ca o mănuşă şi obligînd-o să urmeze tiparele enigmatice ale unei viziuni întoarse. În fundal adeseori, uneori chiar într-un „direct” al actualizării neaşteptate, descoperim aici şi o meditaţie gravă asupra existenţei, cu sensurile ei pierdute şi trudnic redescoperite.

Ioan Es. Pop nu gustă şi nu practică jongleria, prestidigitaţia de cuvinte. Cîteva calambururi, nu prea reuşite, vor apărea abia în volumul Petrecere de pietoni (2003). În majoritatea poemelor sale există o tensiune aproape insuportabilă, un efort teribil de a percepe gramajul exact al vieţii şi al morţii. E un balans între cele două lumi; şi se vede bariera spre care sîntem împinşi cu fiecare clipă a existenţei, prin apropierea noastră de exit.

Decorul cotidian, social, gesturile cele mai fireşti, rutina inserţiei în viaţa diurnă sînt privite şi analizate spectral, dintr-un unghi expresionist, căpătînd contururi terifiant-fantasmatice. O banală ieşire din casă este percepută ca o naştere dureroasă, pereţii locuinţei tremurînd „tot mai vlăguiţi” în urma „expulziei” fătului. Patul îi strînge ocrotitor trupul, iar cearşaful figurează placenta maternă.

Somnul (în  alte rînduri, dimpotrivă, starea de veghe) va introduce personajul într-o lume de o stranie densitate, suspendînd regulile cunoscute şi comutînd perspectiva. Trezirea la realitate ajunge să fie echivalentă cu o sărăcire, o împuţinare, o pierdere a substanţei eului.

Sensul devitalizării este complet răsturnat. Viaţa obişnuită, comună, constituie de fapt o peliculă foarte subţire, în culori doar aparent vii. Dincolo de rutina ei, de convenţiile comportamentale şi de regulile adecvării la diversele coduri sociale, există o subrealitate abisală şi arhetipală, un eu profund, hrănit de întunericul cald, care ne conţine pe toţi.

Dublul personajului liric, acel „mircea” grafiat, ca peste tot în poezia lui Ioan Es. Pop, cu literă mică, îi strigă fratelui de carne şi sînge să se trezească, să iasă la lumina zilei. Însă protagonistul (ca şi poetul care l-a creat) îşi reprezintă viaţa curentă într-un mod mortificant, văzînd tocmai în „somnul cel de moarte” infinitele posibilităţi ale fiinţei şi mediul ei propice.

În somnul dulce al morţii se scaldă şi multe versuri eminesciene, iar Cioran a făcut din „inconvenientul de a te fi născut” cheia de boltă a unei filozofii personale şi amare, de „dandy al vidului”.

De la detenta metafizică, desprinderea de planul realităţii a autorilor romantici, la regresia disperată a modernilor spre căldura pîntecului matern: iată un traseu jalonat şi de poemele lui Ioan Es. Pop, în ce au ele mai caracteristic şi mai expresiv.

Fotografie de Ion Cucu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.