A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi

25 septembrie 2014
A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi  jpeg

Un festival profesionist, puternic, cu o identitate bine conturată
Dan Lungu

Impactul în lumea culturală, în comunitate și, nu în ultimul rînd, în mass-media națională și internațională face ca FILIT-ul să fie privit deja ca un festival consacrat. Asta nu ne diminuează nouă, organizatorilor, emoțiile și responsabilitatea – dimpotrivă! Un scurt bilanț al primei ediții arată astfel: peste 200 de invitați, 100 de evenimente, 26.000 de vizitatori, 180 de voluntari, nenumărate intervenții în presa românească, precum și articole în Frankfurter Allgemeine Zeitung, El Pais, Le Monde sau Der Freitag.

Această a doua ediție vine cu cîteva lucruri noi. În primul rînd, am dezvoltat partea dedicată traducerii înființînd Rezidențele FILIT pentru traducători, împreună cu Memorialul ”Mihai Eminescu” de la Ipotești și Hotel Belvedere din Vatra Dornei, fosta casă de vacanță a lui Lucian Blaga. Este un mod de a susține concret munca asiduă a traducătorilor și de a face simțită prezența festivalului de-a lungul întregului an, nu doar în cele cinci zile de grație. Apoi, dat fiind succesul îmbucurător al nopții de poezie din ediția precedentă, alături de Casa FILIT am clădit și o Casă a Poeziei, dedicată lecturilor zilnice de poezie și socializării literare. De asemenea, la plăcuta presiune a liceelor și motivați de reacția entuziastă a autorilor anul trecut, am sporit numărul întîlnirilor cu liceenii și am acceptat mai mulți voluntari. Surpriza este că, dincolo de o sărbătoare literaturii, FILIT s-a transformat într-un adevărat fenomen social în rîndul tinerilor, ceea ce, credem noi, este un semn bun pentru comunitate.

Tot la această a doua ediție ne bucurăm de patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România, căreia îi mulțumim pentru încredere, și sîntem însoțiți, în continuare, de Banca Națională a României, partenerul nostru privilegiat.

Așadar, sîntem tot mai îndreptățiți să spunem că FILIT este un festival profesionist, puternic, cu identitate bine conturată, care s-a bucurat de recunoaștere internațională încă de la prima ediție și care pune Iașiul pe harta culturală a Europei. Un festival pe care trecutul literar al urbei și cititorii actuali îl merită din plin.


FILIT e dovada cea mai clară a faptul că SE POATE
Cristian Adomniței


În 2013, cînd am anunțat intenția de a organiza la Iași cel mai mare Festival de Literatură și Traducere din Estul Europei, lumea era rezervată în privința reușitei proiectului, dacă nu de-a dreptul mefientă. Cu toate acestea, am mers mai departe, pentru că am crezut din toate puterile în ideea că Iașiul poate să figureze pe harta evenimentelor culturale de amploare internațională. Am fost convins încă de la început că FILIT va fi proiectul-blazon al Iașiului cultural. Încă de la prima ediție a FILIT-lui s-a dovedit că ideea în care am crezut nu era o utopie, ci ținea de suma eforturilor noastre de a da viață unui proiect cu adevărat măreț.
A fost un succes extraordinar, cu multiple ecouri la nivel local, național și internațional. A fost o adevărată sărbătoare a literaturii și a cărții. FILIT s-a remarcat deja în presa internaţională ca un eveniment literar de anvergură, publicaţii prestigioase acordînd spaţii largi primei ediţii: „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ , „El Pais“, „Der Freitag”, „Le Monde” etc. „FILIT a fost deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est și pentru următorul an aspiră la consolidarea dimensiunii sale transnaționale”, scria Ignacio Vidal-Folch în „El Pais“.

Într-un amplu articol publicat în ediţia din 23 noiembrie 2013 a prestigiosului cotidian german „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (FAZ), jurnalistul Dirk Schümer afirmă despre Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) că „un eveniment de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România”.

Însă prima ediție a FILIT s-a consacrat nu doar în presa internaţională, ci mai ales în inimile celor care ne-au trecut pragul. A fost un eveniment care a mobilizat întreg oraşul...

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași este dovada elocventă a faptului că se poate.

Trebuie să recunoaștem, Iașiul și-a folosit prea puțin potenţialul cultural. FILIT practic a scos orașul din amorţeală. Vivacitatea și efervescența culturală care au consacrat Iașiul și care sînt atributele sale definitorii au redevenit realități odată cu organizarea acestui Festival…

Organizarea celei de-a doua ediții nu a mai venit pe fondul unui crez sau a unei dorințe, ci pe fondul așteptării publicului, a consumatorilor de cultură și a oamenilor din domeniul cultural. FILIT 2014 este cel mai așteptat eveniment cultural al Iașiului și sînt convins că va fi peste așteptări.

Sîntem bucuroși de faptul că această ediție se va desfășura sub Patronajul Comisiei Europene, o recunoaștere onorantă a dimensiunii internaționale a FILIT.

Le mulțumesc scriitorilor Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici și Florin Lăzărescu că au avut generozitatea și curajul să viseze alături de mine încă de la început și felicit întreaga echipă și pe toți cei care au dat viață și celei de-a II-a ediții a FILIT. Le mulțumesc pentru strădania și implicarea asidue.

Mulțumesc tuturor celor care au onorat invitația noastră și timp de 5 zile vor fi alături de noi!

Îi invit din toată inima pe toți ieșenii să participe la cît mai multe evenimente din cadrul  Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, ediția a II-a. Este cel mai important proiect cultural al comunității noastre, este sărbătoarea culturală a orașului nostru și îi invit să ne bucurăm împreună de ea!

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.