7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului

23 august 2022
image

Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului. Precauția și moderația sînt de bază cînd vine vorba de obținerea acestor beneficii, tocmai pentru că pericolele sînt pe măsura avantajelor. Iată care sînt cele mai importante șapte motive pentru care ar trebui să profiți de lumina și căldura soarelui în siguranță:

1.     Îmbunătățește calitatea somnului

Organismul uman generează în mod natural un hormon numit melatonină, care este esențial pentru odihnă. Corpul produce acest hormon pe întuneric și, de aceea, senzația de somn se instalează după apusul soarelui. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care corpul își setează ora de culcare mai tîrziu în timpul verii, cînd zilele sînt mai lungi.

Studiile indică faptul că petrecerea timpului în aer liber și expunerea, timp de o oră, la lumină naturală ne ajută să avem o calitate a somnului mai bună. Lumina soarelui contribuie la reglarea ritmului circadian și îi transmite corpului cînd să crească și să descrească nivelul de melatonină. Cu alte cuvinte, cu cît te bucuri mai mult de această lumină naturală, cu atît producția echilibrată de melatonină te va ajuta să dormi mai bine.

2.     Reduce stresul

Melatonina este cunoscută și pentru faptul că scade reactivitatea la stres. Petrecerea timpului în aer liber va ajuta corpul să regleze în mod natural producția de melatonină, iar acest lucru te va ajuta să reduci efectele stresului și nivelul acestuia. În plus, corelarea petrecerii timpului afară cu activități fizice precum mersul pe jos, joaca sau exercițiile aduce un bonus suplimentar în acest sens și ajută la eliberarea endorfinelor și, implicit, la reducerea nivelului de stres. Alege-ți cu precauție intervalele în care petreci timp în natură și folosește întotdeauna SPF, pentru a evita efectele nedorite precum arsurile solare sau insolația.

3.     Contribuie la menținerea sănătății oaselor

Una dintre cauzele principale ale problemelor sistemului osos este deficitul de vitamina D. Iar cea mai simplă și la îndemînă modalitate de a-ți ajuta corpul să producă în mod natural această vitamină este petrecerea timpului afară. 15 minute de expunere solară zilnică sînt suficiente pentru ca oasele tale să își mențină starea de sănătate. Și cum vitamina D îți ajută corpul să rețină calciul și să prevină transformarea țesutului osos într-unul fragil, băile de soare sînt recomandate pentru preîntîmpinarea unor astfel de probleme.

4.     Ajută la menținerea unei greutăți echilibrate

De-a lungul anilor, cîteva studii au indicat faptul că persoanele care petrec 30 de minute zilnic în aer liber, în prima parte a zilei au o masă corporală echilibrată și constantă. Expunerea la lumina naturală este, cu siguranță, doar unul dintre factorii care contribuie la acest beneficiu, pe lîngă alimentația echilibrată și stilul de viață activ.

5.     Susține sănătatea sistemului imunitar

Vitamina D este o componentă critică pentru sănătatea sistemului imunitar. Expunerea frecventă la soare sporește imunitatea și îți ajută organismul să se apere mai bine de agenții patogeni. Un sistem imunitar sănătos este corelat cu riscul redus de îmbolnăviri, infecții, anumite tipuri de cancer și chiar și cu o rată mai mică a mortalității în urma intervențiilor chirurgicale.

6.     Combate depresia

Există o explicație științifică pentru afirmația conform căreia expunerea la soare combate depresia și îți asigură o stare emoțională mai bună. Lumina și căldura ajută corpul să producă serotonină, substanța chimică ce contribuie la reglarea emoțională și te ajută să îți menții calmul și concentrarea. Expunerea prelungită la soare poate, așadar, reduce simptomele tulburărilor emoționale sezoniere precum astenia de primăvară și susține creierul să își mențină echilibrul chimic.

7.     Susține longevitatea

Un studiu realizat pe un eșantion de 30.000 de femei din Suedia indică o legătură între longevitate și expunerea la soare. Subiecții studiului care au petrecut mai mult timp în aer liber au trăit cu 6 luni pînă la 2 ani mai mult decît aceia care nu au petrecut la fel de mult timp afară. Deși sînt necesare mai multe studii în acest sens, aceste cercetări preliminare reprezintă un bun punct de pornire pentru cercetările aflate în continuă desfășurare.

Expunerea la lumina naturală a soarelui este, negreșit, benefică pentru organismul uman. Asigură-te că ai în vedere siguranța din toate punctele de vedere - timp și protecție -, pentru a evita eventualele probleme cauzate de expunerea prelungită și de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete UVA și UVB.

Foto: Freepik

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

iuri kovalciuk jpg
Mogulul de presă Iuri Kovalciuk, instigatorul lui Putin pentru războiul din Ucraina
Una dintre cele mai influente voci din spatele deciziei lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina aparține unui miliardar de 71 de ani, care a susținut că războiul ar putea dovedi puterea Rusiei.
Submarinul Cetus  FOTO Guvernul Britanic png
Noul submarin-dronă, mândria armatei Marii Britanii. Cetus va domina spațiul de luptă subacvatic
Noul submarin de 18,7 milioane de dolari al Marinei Britanice va fi gata în 2024 și va contribui la „dominarea spațiului de luptă subacvatic”, transmite presa britanică.
GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.