5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid

9 august 2022
image

În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto. Pe lîngă motivele ce țin de ecologie și protejarea mediului înconjurător, tot mai mulți oameni aleg să investească într-un astfel de vehicul din considerente ce țin de costuri.

Mașinile electrice au o serie de beneficii. Iată prin ce avantaje se diferențiază de cele care consumă combustibil și care sînt motivele principale pentru care ar trebui să iei în considerare o astfel de achiziție:

Investiție pe termen lung și costuri reduse

În cazul autoturismelor electrice, combustibilii precum benzina sau diesel ies din discuție de pe lista costurilor. Cele hibrid consumă benzină doar la nevoie, pornind electric și, eventual, în funcție de model, încărcîndu-se electric datorită frecării regenerative, care generează energie la frînare și o stochează în baterie, pentru a o putea folosi ulterior. Chiar și atunci cînd consumă combustibil, cantitatea este redusă, deoarece puterea provine parțial din energia electrică.

Mai mult decît atît, taxele și impozitele sînt mai mici în cazul mașinilor electrice decît în cazul celor care funcționează cu ajutorul combustibililor clasici. Emisiile de CO2 sînt și ele mai mici chiar și în cazul autoturismelor hibrid, iar impozitele sînt proporționale cu acestea.

Întreținere facilă și investiții minime pentru înlocuirea pieselor

Autoturismele electrice sau hibrid au și avantajul uzurii reduse a motorului. Totodată, frînele și componentele sistemului de frînare au o durată de viață mai lungă decît în cazul autoturismelor clasice. Chiar dacă există și piese a căror longevitate nu variază în funcție de combustibilul clasic sau alternativ folosit, așa cum este clapeta de acceleratie, autoturismele electrice și hibrid impun costuri de întreținere mult inferioare celorlalte categorii auto. În ceea ce privește înlocuirea componentelor, poți găsi consumabile și orice ai nevoie într-un magazin de piese auto fizic sau online.

O alegere eco, ce te va ajuta în misiunea de a proteja mediul înconjurător

Cum arderile de combustibil sînt reduse sau inexistente, iar emisiile de dioxid de carbon considerabil diminuate, mașinile electrice sau hibrid au un aport mai mic atunci cînd vine vorba despre schimbările climatice globale. Mai mult decît atît, poluarea aerului, dar și cea fonică sînt în mod apreciabil restrînse. Chiar și alegerea unei variante hibrid, în detrimentul motoarelor diesel sau benzină, te va ajuta să contribui la îmbunătățirea calității aerului, mai ales atunci cînd nu ai alternative privind deplasarea, în afara autoturismului personal.

Menținerea valorii de revînzare

Tendința de cumpărare în domeniul auto favorizează, în prezent, autoturismele cu combustibil alternativ. Cererea este, așadar, consistentă. În plus, returnarea investiției prin economiile rezultate din consumul de combustibil clasic redus sau chiar inexistent și cele rezultate din întreținerea accesibilă îi determină pe cumpărători să ia tot mai mult în calcul noile motorizări. Aceste motive duc la menținerea unei valori de revînzare foarte bune, respectiv la un cost de proprietate scăzut.

Autonomie optimizată și autoîncărcare

Tehnologia a evoluat tot mai mult în ultimii ani, iar interesul crescut față de mașinile electrice și cele hibrid din ultimii ani a făcut ca producătorii să aloce tot mai multe resurse în dezvoltare. Dacă, în urmă cu cîțiva ani, 200 de kilometri pentru o mașină hibrid era o autonomie bună, în prezent, distanțele fără realimentare ajung și la 800-900 km. În plus, dacă alegi o variantă hibrid cu autoîncărcare, conectarea la priză nu mai este o problemă; acestea sînt dotate cu propriul generator, care generează energie pe măsură ce autoturismul încetinește prin frînare.

Achiziția unui autoturism este întotdeauna o decizie importantă, pentru că vizează o investiție pe termen lung. Avantajele cele mai importante ale mașinilor electrice și ale celor hibrid țin de protejarea mediului, dar și de costurile reduse de rulare și întreținere. În cazul în care vrei să îți înlocuiești mașina veche cu una care funcționează exclusiv sau și pe combustibil alternativ, ia în considerare și variantele de rambursare prin programul RABLA, care îți pot oferi pînă la 51.000 lei prin casarea unui autovehicul vechi, pentru o mașină electrică de generație nouă, respectiv 54.000 lei prin casarea a două autovehicule vechi. Pentru achiziționarea autoturismelor hibrid, sumele maxime sînt de 26.000, respectiv 29.000 lei. În cazul în care autoturismul casat are o vîrstă mai mare de 15 ani, vei primi și un bonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul casat, în limita a cel mult două.

Sursă foto: Freepik

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali

Adevarul.ro

SS Waratah FL601368 jpg
Misterele de pe ocean. Vasele dispărute fără urmă, ale căror povești fascinează și azi
Oceanele sunt un loc fascinant și totodată periculos pentru omenire. Iar acest lucru este dovedit din plin de o serie de evenimente misterioase, încă neexplicate, petrecute pe uriașele întinderi de apă.
Ziua 55 a războiului Ucraina - Rusia Bucha FOTO Gettyimages
„Sunt civili, la dracu'!”: apelurile telefonice interceptate dezvăluie mărturisiri făcute de soldații ruși
Un soldat rus a făcut o mărturisire uluitoare în timpul unei conversații telefonice înregistrate cu iubita sa.
Marina Ovsianikova
Jurnalista Marina Ovsiannikova a evadat din arestul la domiciliu. A fost dată în urmărire de ruși
Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fost dată în urmărire după ce a evadat din arestul la domiciliu împreună cu fata sa de 11 ani. Aceasta a devenit cunoscută pentru critica adusă în direct la TV față de războiul din Ucraina.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia