145.000 de elevi au ascultat muzică clasică la școală

2 iulie 2016
145 000 de elevi au ascultat muzică clasică la școală jpeg

Ascultă 5 minute de muzică clasică, unul dintre cele mai importante proiecte educative marca Radio România, s-a desfășurat pentru al doilea an școlar în școlile românești, grație unui parteneriat încheiat între Ministerul Educației Naționale și Radio România în 2014.

Proiectul urmărește familiarizarea elevilor cu valorile muzicii clasice în mod practic, prin audiția efectivă, în completarea cunoștințelor teoretice propuse de programa școlară. Iar interesul elevilor și al profesorilor față de proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” a crescut: dacă în primul an de desfășurare, la proiect au participat 120.000 de elevi, în anul școlar 2015-2016,  un număr record de 145.000 de elevi au ascultat muzică clasică la școală, preponderent din ciclul gimnazial. Fișierele audio au fost ascultate în orele de muzică, de dirigenție sau în pauzele dintre ore.

În mod concret, Radio România Muzical a pus la dispoziția școlilor și liceelor din România, prin inspectoratele din fiecare județ, 54 lucrări din muzica clasică, însoțite de scurte explicații pe înțelesul copiilor. Proiectul a avut și o componentă activă pentru elevi, sub forma unui concurs derulat pe site-ul proiectului (www.romania-muzical.ro/5minute). Pe parcursul a 27 de săptămîni, între octombrie 2015 și iunie 2016, Radio România Muzical a premiat cîte 10 copii care au răspuns corect la cele două întrebări săptămînale referitoare la lucrările muzicale ascultate în cadrul proiectului. În total s-au oferit 270 premii constînd în CD-uri oferite de sponsorul concursului, Universal Music România. Săptămînal, s-au primit în medie 1500 de răspunsuri corecte la concursul organizat sub egida proiectului.

De asemenea, cu ocazia zilei de 1 iunie, a fost organizată și prima ediție a Concursului Național “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, cu două secțiuni: de desene inspirate de muzica clasică, pentru elevii claselor primare, și de audiții muzicale, pentru elevii de gimnaziu. La fiecare secțiune, s-au oferit cîte trei premii, constînd în tabere oferite de Himalaya Adventure. Detalii despre concurs pot fi accesate la adresa http://www.romania-muzical.ro/info/5minute/desene.

Conform protocolului încheiat între Ministerul Educației Naționale și Radio România, programul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” se va derula și pe parcursul următorului an școlar.

“Ascultă 5 minute de muzică clasică” înseamnă și audiția muzicii clasice în spații neconvenționale, în lunile martie și octombrie ale fiecărui an. În 2016, partenerii proiectului sînt: Cora, Carrefour, Mega Image, Dedeman, Metro, Mobexpert, Băneasa Shopping City, Pitești Mall, Arena Mall, Hello Shopping Park, Gold Plaza, Iulius Mall, Palas Mall, CRH România, PWV România, Castelul Bran, Centrul cultural Palatele Brâncovenești, Librăriile Humanitas, Raiffeisen Bank.

Declarații ale elevilor

"Acest program - Ascultă 5 minute de muzică clasică - l-am descoperit anul trecut, în clasa a VII-a. Pînă atunci nu am prea avut tangenţe cu muzica clasică, însă ascultînd am văzut că fiecare notă şi fiecare măsură te poartă într-o lume în care nu te poate duce nici un alt gen de muzică."

"Acest program ne ajută să înţelegem mai bine şi să învăţăm mai mult. Muzica este foarte frumoasă şi ne inspiră în viaţă."

“Acum, cînd am descoperit muzica clasică, aş dori să le spun şi la părinţi de ea, deoarece nu prea ascultă. Să mergem la concursuri cu şcoala şi la concerte."

"Cu siguranţă acest program nu ar găsi un teren favorabil dacă nu ar fi atît de bine pus la punct din punctul de vedere al selecţiei lucrărilor muzicale, al valorificării lor prin intermediul unor solişti de talie şi de reputaţie internaţională şi, n-aş lăsa pe ultimul loc, comentariul care vine să completeze ceea ce ne-a spus muzica."

"Muzica este, într-un fel, liniştire sufletească; te ajută să fii mai liniştit. Muzica ocupă un loc foarte important pentru noi, pentru că avem atîtea lecţii de făcut, obosim foarte uşor, avem teze, lucrări… şi-n acelaşi timp, o oră pe săptămînă de muzică cred că este destul de bună."

Declarații ale profesorilor

“Proiectul ne este foarte util pentru că, altfel, copiii acasă nu prea au timp să asculte muzică clasică. Mulţi mi-au mulţumit cînd le pun aceste 5, 10, 15 minute. Cred că este foarte important pentru că oricine poate să acceseze radioul şi acum şi pe internet fără nici o problemă şi poate să asculte oricînd. Şi muzica cultă, eu le-am spus… cînd vrei să înveţi poţi să asculţi Bach, poți să asculţi Haydn, Mozart şi poţi să reţii mult mai bine. Mulţi copii mi-au spus că am dreptate."

“A fost foarte bine primit acest proiect atît de elevi, cît şi de noi, profesorii de muzică. Într-adevăr, este un ajutor, un fel de material didactic foarte la îndemînă. Îl folosim, bineînţeles, pentru exemple muzicale, în special la istoria muzicii şi nu numai. Şi la cei mici a prins foarte bine şi să zicem că li s-au clarificat anumite fragmente muzicale, pentru că ei tot timpul asociază mai mult cu desene animate, ca şi coloană sonoră la diferite filme, reportaje. Şi, practic, acum am reuşit să obţinem ce urmărim noi, ca profesori, să recunoască fragmentul, titlul şi compozitorul. Bineînţeles, eu zic că un tînăr cu un bagaj de cunoştinţe complet înseamnă şi muzică clasică."

“Proiectul a fost o idee extraordinară. În primul rînd, noi avem nevoie de foarte multe instrumente care să ne ajute pe noi să obişnuim copilul să asculte muzică. Pentru noi, sincer, a fost mană cerească să avem la dispoziţie în primul rînd o bază materială - audiţiile acestea pe care ni le-aţi oferit şi pe care noi am putut să le folosim în fiecare oră chiar şi, bineînţeles, acele explicaţii pentru audiţii, care i-au făcut pe copii să înţeleagă mult mai bine ce s-a întîmplat de-a lungul timpului în muzică.”

“Mi s-a părut foarte oportună această idee pentru că pe noi, profesorii de muzică, ne ajută extraordinar de mult acest concurs. Fiind un concurs, deja ei ciulesc altfel urechile, sînt mult mai atenţi. Eu spun că dacă vrei, poţi. Şi, vorba aceea românească "Omul sfinţeşte locul!" este extraordinar de adevărată. Pentru că dacă îţi doreşti să faci un lucru, îl faci. Atunci cînd am venit în şcoala aceasta, nimeni nu asculta muzică clasică. Acum sînt foarte, foarte mulţi copii care ascultă şi participă la acest concurs. Nu cred că este adevărat acest slogan "Copiii nu iubesc muzica clasică", din contră… eu cred că dacă ştii cum să-i atragi spre ea, să le explici cam ce s-a întîmplat în epoca respectivă, să le arăţi poze, imagini din filme ş.a.m.d. poţi să-i atragi spre acest gen de muzică şi cred că sînt chiar încîntaţi la modul serios. Eu vă mulţumesc pentru că aţi iniţiat acest concurs care pe noi ne ajută extraordinar de mult.”

Cristina Comandașu, redactor-șef Radio România Muzical, coordonatoarea proiectului: “Nu cred în ideea destul de vehiculată că actul cultural autentic nu-și mai găsește locul între preocupările generației tinere de astăzi; cred cu tărie că cei mici sînt exact așa cum îi creștem noi, cei mari. Muzică clasică nu este doar un moft, ci o expresie a unei întregi civilizații, Reperul într-o lume sonoră din ce în ce mai alambicată. De aceea, este esențial ca cei mici să ajungă să cunoască acest reper nu doar învățînd despre portative, diezi și tonalități, ci ascultînd efectiv muzica, deschizîndu-se astfel spre un univers în care, ei înșiși mărturisesc, găsesc relaxare, liniște sau pur și simplu, altceva decît cotidianul. De aceea mă bucur că proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” are ecouri pozitive în școli. Și sînt recunoscătoare față de profesorii care s-au implicat; fără munca lor, și eforturile mele de a selecta, comenta și comunica piesele din proiect, ar fi fost inutile.”

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
INTERVIU EXCLUSIV Nuami Dinescu, despre complexul de a fi „mică și grasă“ și povara rolului Tanța GALERIE
Chiar dacă umbra Tanța a urmat-o ani de zile și i-a pus piedici, Nuami Dinescu a reușit să își pună numele în locul personajului.
image
Santorini „made in China”: Imagini surprinzătoare cu o copie perfectă a insulei grecești VIDEO
O tiktokeriță a dezvăluit că a vizitat cea mai emblematică insulă a Greciei la peste 7.000 de kilometri distanță - în China. Yasmin von Roon, în vârstă de 27 de ani, a rămas uluită când a descoperit stațiunea Dali’s Ideal State - o copie fidelă a insulei Santorini.
image
Instalația bizară care a supraviețuit din Primul Război Mondial. La ce folosea staţia de despăduchere „Larga” de la intrarea în Galați
Rămășițele unei stații de despăduchere pe linia ferată, din perioada Primului Război Mondial, pot fi văzute la marginea orașului Galați. Pe vreme aceea, călătorii care ajungeau din Rusia, dar şi vagoanele, erau supuse dezinfectării cu insecticidul acum interzis DDT.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.